Gazprom stänger av gasen till Nederländerna

ENERGIFÖRSÖRJNING. Den ryska energijätten Gazprom meddelade på tisdagen att man stänger av gasen till den nederländska gashandlaren Gasterra, som inte har betalat för gasen som levererats i april, rapporterar Reuters.

Gazprom kräver betalning i rubel, men det har Gasterra nekat.

”Vi förstår Gasterras beslut att inte gå med på Gazproms ensidigt påtvingade betalningsvillkor”, skriver Nederländernas energiminister på Twitter.

Under gårdagen skrev Bloomberg att Danmark kan bli nästa land Gazprom stoppar leveranser till. Sedan tidigare får Finland, Polen och Bulgarien ingen gas från Ryssland.

Gazproms kontrakt med Gasterra upphör i oktober.

Besluten kommer inte att drabba Nederländska hushåll och industrier. Det finns alternativ.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Gazprom stänger av gasen till Nederländerna

  1. Med kärnkraft klarar vi oss själva!
    Köp enbart svenskt så länge du kan!
    Köp annars från närområdet!
    Köp inte svart arbetskraft för att du tycker vitt är för dyrt, har du inte råd med vitt så vänta tills du har råd. Lev inte över dina tillgångar!
    Köp absolut inte av invandrare, särskilt inte på torget edyl – då lurar du staten och välfärden på moms, sociala avgifter och skatt!
    Gynna det svenska så långt det går.
    Hylla det svenska så långt det går!

    22
    1
    • Kerstin Nilsson tillhör de som tror att skatten går till skola, vård och omsorg i Sverige.
      Medan stora delar användes till bistånd åt Ryssland, kvinnlig snöröjning i Belarus, 3,3 miljarder till Kurdiska terroristorganisationen PKK. Bygger storflygplats i Vietnam. Jag undviker skatt i möjligaste mån. Lagar tänderna, köper bensin, kläder, vin och sprit utomlands.

  2. Om Ryssland fortsätter agera så här mot omvärlden, kommer knappt någon vilja handla med dom.
    De sänker sig själva, för de är beroende av exporten, precis som vi andra.
    Man måste kunna lita på att kontrakten hålls.

    20
    9
    • Ryssarna har köpare. Vi ser ju bara hur oeniga man är inom EU. Det som skulle vara fullständiga sanktioner har nu blivit partiella sanktioner. Kina tex köper mer olja än någonsin av ryssarna Ryssarna största problem nu verkar vara importen, men det mesta basala har man ju redan inom landet. Samt förståss krigsmaktens enorma kostnader

      8
      10
      • Kolla priset de får!jämför det priset med vad man fått av tex nl. Indien betalar underpris.
        Nl och Ty har en ny mottagning för gas som man bygger för fullt. Från båtar och avlastning i hamn.

      • De får inga komponenter som behövs till mycket. De vägrar lämna tillbaka flygplanen som leasats. Därför gick Airbus och Boeing som normalt inte samarbetar ihop och lämnar inga delar. Planen kan inte lyfta. En del privatjet är igång och flyger till Serbien. Jag tror förnedringen som drabbar oligarkerna mest är förödande. De får inte en kopp kaffe,ingen golf etc. De vill ju flasha och visa upp sig. Psykologiskt tungt för dem. På Rivieran smyger de runt.
        Åka hem?osäkert där med,vad gör Putin?

        10
        1
  3. Det r oroligt på energimarknaden. Och oljepriset är skyhögt. Visserligen har det idag sjunkit något, men 119 dollar fatet (brentolja) mot att det för 2 år sedan låg under 40 dollar. Och vd’n för det oljeeldade kraftverket i Karlshamn går ut och varnar politikerna för elbrist i södra Sverige med att läget är allvarligt. Och det är något vi hört nu i flera år och vad görs från politiskt håll ? Kan man säga att det börjar se mörkt ut när det gäller hösten/vintern och får sossarna dessutom fortsätta efter valet……..

    https://www.di.se/nyheter/larmet-valdigt-allvarligt-lage-for-elforsorjningen/

    https://www.di.se/ledare/en-kraftdirektors-bon/

    11
    1
    • Oljan var dyrare förr men våra bensin och dieselpriser då var 10;- lägre än idag. Så allt är sossarnas fel, ingen annans.

  4. Vägrar man betala så är det självklart att man inte får några gasleveranser.

    31
    44
    • Gasterra vägrar inte betala. Dom vägrar betala i rubel eftersom det står i kontraktet att gasen ska betalas i dollar eller euro.

      Vill Gazprom ändra på det får de vänta tills det nuvarande kontraktet förfaller och ta upp det som villkor i nästa kontrakt och se om köparen accepterar villkoren.

      41
      10
    • Bara en fråga till dig. Ska ryska företag följa de kontrakt de skrivit under?

      6
      5
  5. Märkligt att inte betalningsvillkor är inskrivet i kontraktet, det brukar vara US dollar vid internationella affärer.
    Men ryssarna vill bestämma, och det är ett tecken på vad vi redan vet….

    14
    11
  6. Danmark har de senaste åren rivit och byggt om delar av eget gasfält och därför importerat gas för sin export. Arbetet
    som tydligen snart avslutas, beräknas inom en inte avlägsen framtid få igång leveranserna av dansk gas. Då försvinner efterfrågan på rysk gas från Tyskland helt.

    31
    5

Kommentera