USA går om Kina som Indiens största handelspartner

UTRIKES. Indiens handel med USA ökar i snabb takt och uppgick till nästan 120 miljarder dollar i fjol. Det visar siffror från Indiens handelsdepartement som South China Morning Post tagit del av.

Indiens premiärministern Narenda Modi och USA:s President Joe Biden.
.

Därmed går USA förbi Kina som Indiens största handelspartner. Enligt tidningen oroas Peking av det fördjupade samarbetet mellan USA och Indien. Bland annat har Bidens nya initiativ Indo-Pacific Economic Framework beskrivits som ett sätt att försöka minska Kinas framgångar på handelsområdet.

-Pettersson har tidigare sagt Glöm inte Indien och alliansen som det sällan talas om – Quadrilateral Security Dialogue – allmänt kallat Quad.

Quad består av USA, Australien, Indien och Japan, syftet är att bemöta ett alltmer aggressivt Kina, och har kallats ett ”asiatiskt Nato”.

USA:s beslutsamhet under Biden har gjort Kina bekymrat. Peking känner att presidenten har förmågan att få andra att följa honom i större utsträckning än vad hans företrädare lyckades med.

Så glöm inte Indien. 1,4 miljarder invånare och en demokrati. Världens fjärde största militärmakt och sjunde största ekonomi. Indien och Ryssland har haft nära relationer men de verkar ha svalnat efter Rysslands närmande till Kina även om Indien köper olja till rabatterat pris.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “USA går om Kina som Indiens största handelspartner

 1. Indien har ökat sina redan tidigare stora oljeinköp från Ryssland högst väsentligt nu under 2022.

  3
  6
 2. Har sagt det tidigare, vi ska sluta Indien närmare väst och flytta våra affärer och tillverkning från Kina till Indien istället för att punktera den socialistiska diktaturens stormaktsambitioner.

  Enda anledningen till varför USA och väst knöt Kina till sig genom produktion och ökad handel var för att dra dem bort från Sovjetblocket. Sen blev det bekvämt med billig tillverkning i Kina av arbetare som jobbade för en statlig skål ris om dagen. Men nu har Kina fått storhetsvansinne så det är dags att tacka för oss.

  7
  2
 3. Tänka sig att stormakternas ledare agerar som i ett svenskt småhusområde. Med Kalle måste du vara kompis eftersom han är direktör. Nisse är en jäkel på att laga bilar, och varje onsdag samlas vi gubbar i Kalles garage och bjuder på öl.
  Du vet typen i 10án han är aldrig med, tror han är pingstvän…..

 4. Gammeldags Ryss
  Det är inte viktigt att vara stormakt, det är viktigt att leva i fred Och frihet.

  5
  1
 5. Man får inget grepp om Quad (plus).
  Indien är med i BRICS som är initialerna av Brasilien, Ryssland, Indien, China och Sydafrika.
  Dessa länder har över 40% av världens befolkning och är givetvis en stor maktfaktor.
  Nu vill även Argentina och Saudiarabien ansluta sig.
  Västvärldens stormakt tid är över oavsett sanktionerna mot Ryssland.

  15
  23

Kommentera