Ryssland har förlorat närmare tusen stridsvagnar, men…

UKRAINA. Hittills har Ryssland förlorat uppemot tusen stridsvagnar och minst 350 artilleripjäser i kriget i Ukraina, uppger en amerikansk myndighetstjänsteman för CNN och andra medier. Enligt uppgifterna har ryssarna även förlorat över 50 helikoptrar och över 30 stridsflygplan.

Rysk stridsvagn som tappat tornet

Trots förlusterna bedömer USA att Ryssland fortfarande har stora resurser att ta av. – Ryssarna är fortfarande överlägsna när det gäller antalet personer, utrustning och vapen och vi måste komma ihåg det, säger tjänstemannen.

Ryska styrkor har gjort stadiga, stegvisa framgångar med hårda strider i östra Ukraina under de senaste dagarna, även om det ukrainska försvaret förblir effektivt överlag. Den ukrainska biträdande försvarsministern Hanna Malyar uppgav att striderna för närvarande är på sin ”maximala intensitet” jämfört med tidigare ryska överfall och kommer sannolikt att fortsätta att eskalera. Talespersonen för det ukrainska försvarsministeriet Oleksandr Motuzyanyk karakteriserade ryska framgångar som ”tillfälliga framgångar” och uppgav att ukrainska styrkor använder ett manöverförsvar för att sätta press på ryska framsteg i nyckelområden. Ryska styrkor har nu tagit kontroll över över 95 % av Luhansk oblast och kommer sannolikt att fortsätta ansträngningarna för att slutföra erövringen av Severodonetsk under de kommande dagarna. Ryska styrkor har haft flera framgångar den senaste veckan, men deras offensiva operationer är fortfarande långsamma. Ryska styrkor är kraftigt degraderade och kommer att kämpa för att ersätta ytterligare förluster, enligt ISW.

Viktiga takeaways

 • Ryska styrkor försökte utan framgång avancera sydost om Izyum nära gränsen till Charkiv-Donetsk oblast.
 • Ryska styrkor fortsatte med stadiga framryckningar runt Severodonetsk och kommer sannolikt att försöka omringa Severodonetsk-Lysychansk-området helt under de kommande dagarna.
 • Ryska styrkor fortsatte att göra ihärdiga framryckningar söder och väster om Popasna mot Bakhmut, men den ryska framfartstakten kommer sannolikt att sakta ner när de närmar sig själva staden.
 • Ryska styrkor i ockuperade områden av den södra axeln förbereder enligt uppgift en ”tredje försvarslinje” för att konsolidera den långsiktiga kontrollen över regionen och för att förbereda sig för att slå tillbaka troliga framtida ukrainska motoffensiver.

ISW har uppdaterat sin bedömning av de fyra primära insatser som ryska styrkor är engagerade i för närvarande. Vi har stoppat bevakningen av Mariupol som en separat insats sedan stadens fall. Vi har lagt till ett nytt avsnitt om aktiviteter i ryskockuperade områden:

 • Huvudinsats – östra Ukraina (bestående av en underordnad och tre stödjande insatser);
 • Underordnad huvudinsats — Inringning av ukrainska trupper i kitteln mellan Izyum och Donetsk och Luhansk oblasterna
 • Stödjande insats 1—Charkiv stad
 • Stödjande insats 2—Södra axeln
 • Verksamhet i ryskockuperade områden

Huvudinsats — östra Ukraina

Underordnad huvudinsats – södra Kharkiv, Donetsk, Luhansk oblasts (ryska mål: Omringa ukrainska styrkor i östra Ukraina och erövra hela Donetsk och Luhansk oblaster, det hävdade territoriet för Rysslands ombud i Donbas.

Ryska styrkor fortsäter att försöka avancera sydost om Izyum mot Slovyansk den 26 maj. Den ukrainska generalstaben rapporterade att ryska trupper försökte attackera Bohorodychne, cirka 30 km sydost om Izyum.  Ryska styrkor genomförde dessutom artilleri-, raket-, mortel- och stridsvagnsattacker mot Chepil, Dovehenke, Kurulka och Studenok, alla bosättningar sydost om Izyum i riktning mot Slovyansk.  Sådana offensiva handlingar indikerar att ryska trupper hoppas kunna fortsätta sin framryckning mot Donetsk oblasts gränser och slås samman med operationer runt Lyman, som ryska styrkor intog helt den 26 maj.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ryssland har förlorat närmare tusen stridsvagnar, men…

 1. Den Ukrainska generalstaben presenterar dagligen ryska förlustsiffror, såväl materiel som människor. Men det verkar helt tyst om de egna förlusterna.

  4
  8
 2. ja det väger gsnska jämt!? om ukriana skall segra så måste striden flyttas till Ryssland. så förlust siffrorna även civila ökas samtidigt måste infrastrukturen sabboteras så olja och gas inte flyter runtomkring kapitalflödet måste stoppas ? ! det är ganska lätt att jöpa avsnserad elektronik i värden om man betalar.
  om man stoppar det indutriela flödet då kan man utsrma Ryssland men det är något ukriana måste göra detta är ju faktiskt ett inbördeskrig somigentligen inte rör någon utanför det sovjetiska intressesvären

  5
  1
 3. Jag tror närmare på de siffror som ukrainska försvaret publicerar.
  Men oavsett så innebär detta att Ryssland har inte så många stridsvagnar kvar. Experter, som har haft hyfsat rätt hittills, bedömer att endast en 10-del eller mindre av de stridsvagnar Ryssland har i reserv är funktionsdugliga. Vilket är varför de nu sätter in gamla T-62 stridsvagnar från 1960-talet som infanteriunderstödsvagnar i kriget.
  Man tror att det är tanken men det kan vara så att ryssarna tänker sätta in dem som spjutspetsen i anfall också, de har gjort korkade grejor förr.

  15
  1

Kommentera