Statens generösa kaka…

STATEN & KAPITALET. En gång i tiden hette det att statens kaka är liten men säker, det var länge sedan. Cheferna för några av de största statliga bolagen fick rejäla löneförhöjningar under förra året. LKABs vd Jan Moström höjde sin lön med 22 procent. Även Vattenfalls koncernchef Anna Borg, som tjänar mest av alla vd:ar i statens bolag, fick ett stort påslag, skriver Publikt.

Anna Borg, vd vid Vattenfall, Jan Moström, vd vid LKAB och Annemarie Gardshol, vd vid Postnord, fick alla stora lönepåslag. Foto: Peter Knutson/Vattenfall. Fredric Alm/LKAB och Fond & Fond/Postnord.

Tre statliga bolagschefer ökade sin grundlön med över femton procent under förra året. Det visar en genomgång som Publikt har gjort bland de bolag där staten är majoritetsägare.

Den största löneökningen fick LKABs vd Jan Moström. 2020 låg hans årslön på omkring 7,6 miljoner kronor. Efter en ökning med 22 procent landade den förra året på 9,2 miljoner, vilket motsvarar en månadslön på nästan 770 000 kronor.

Varken LKAB eller bolagets styrelseordförande, f.d statsminister Göran Persson har velat kommentera löneökningen.

Nästan lika stor blev ökningen för Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg, som sedan tidigare är den statliga bolagschef som tjänar mest.

Hon tillträdde som vd för bolaget 1 november 2020 och tjänade under sina två första månader i rollen det året omkring 2,2 miljoner kronor, eller 1,1 miljoner kronor i månaden, enligt bolagets ersättningsrapport. Årslönen för 2021 landade totalt på över 16 miljoner kronor, vilket motsvarar en månadslön på över 1,3 miljoner kronor. Det är en ökning med 21 procent jämfört med föregående år.

Vattenfalls styrelseordförande Mats Granryd vill inte svara på några frågor kring ersättningen. Genom bolagets presstjänst lämnar han i stället följande kommentar:

”Vattenfalls vd:s lön bestäms av styrelsen. Det är en fast lön utan möjlighet till rörlig del, bonus, och följer riktlinjerna för ersättningar i statliga bolag. Det är viktigt för Vattenfall att lönen är marknadsmässig och återspeglar det ansvar som åligger en vd och koncernchef i ett stort internationellt bolag som är verksamt på flera europeiska marknader, där Vattenfall är ett av Europas ledande energiföretag med runt 20 000 anställda. Vd:s lön redovisas öppet i bolagets årsredovisning”.

Ett rejält påslag får även Annemarie Gardshol, vd på Postnord. Precis som förra året ökar hon lönen med omkring 20 procent. Under 2021 landade årslönen på 10,1 miljoner kronor, vilket motsvarar en månadslön på nästan 842 000 kronor.

Se tidningen Publikt för hela listan. Systembolaget saknas. Senaste uppgiften är att vd:n där fick 411 333 kr i månadslön (2021). 

I Sverige finns sammanlagt över 2 500 offentligt ägda företag. Men att staten, kommuner eller regioner driver bolag är inte oproblematiskt och gör att stora delar av näringslivet i Sverige faktiskt är politiskt styrt. Offentligt ägda bolag agerar under andra premisser än privat ägda. Läs mer på Skattebetalarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Statens generösa kaka…

 1. Generellt brukar ju regeringen höja sina löner efter ” marknaden” så nu har statsråden minst 20 % i löneförhöjning som de själva konstruerat att se fram emot.
  fantastiskt

 2. Ja samhällstjyvarna jobbar på, för att ytterligare höja sina absurda löner,
  sen är det patetiskt att höra Sossarna skryta om att man ska höja pensionerna
  för fattigpensionärerna, där dom allra fattigaste inte får ta del av höjningen?

  Det är samma förmågor som är med och bestämmer höjdarnas absurda
  löner som nu gör stort nummer av att höja pensionerna för en del ?

  Vem sade för övrigt att det skulle bli bättre bara fler kvinnor blir tilldelade
  höga poster, ja det har visserligen blivit mer pengar på kontot hos dessa damer!
  Men bättre för Sverige, knappast! Ingen är värd Höjdarnas Månadslöner!

 3. Påminner om roffandet på Försäkringsbolaget Skandia för några år sedan .
  När ägarna tappat kontrollen så som Sosseregeringen gjort över Sverige dansar råttorna på borden .

  11
 4. Brukar det inte vara begreppet ”Vinster i Välfärden” som är som ett rött skynke för såzzarna ? Vårdbolag och friskolor betraktas som paria, medan girigheten går bananas på den egna bakgården.

  20
 5. Det är bara att konstatera att det är ett gäng parasiter på samhällskroppen eller jävla uslingar,som
  lever i lyx när en stor del av pensionärerna är utslitna och lever i fattigdom.Äckligt så det förslår.
  Är själv pensionär med utslitna knän,men får ingen hjälp,pga diabetes säger dom.Har jobbat i 50 år.

  19
  • Jag har en skakare som heter vibroshaper. Kolla på Youtube!när jag har en dålig dag står jag, sitter och lite olika på den. Du belastar inte knäna utan kan förbättra muskulaturen runtom. Jag tycker det hjälper att behålla och förbättra muskulaturen och genomströmningen. Även simning förstås. Och en elgrej som såldes i Sverige. Som stötar som jag sitter med fötterna på på morgonen. Testa lite!
   Vibroshaper finns för häst också…

 6. Så skapas en ny adel och överklass!
  Med skattepengar som egentligen ska gå till välfärden!
  Vad får vi för våra pengar?

  30

Kommentera