Ryska kärnvapen vid Östersjön?

KÄRNVAPENHOT. Ryssland har flera gånger antytt att de kan komma att placera kärnvapen vid Östersjöns kust om Sverige och Finland går med i Nato. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan tror redan att kärnvapnen finns där, rapporterar SVT.

Kaliningrad ligger mindre än 30 mil från Sverige

Om de inte har kärnvapen där så är de sämre på att planera än vad jag någonsin trott, säger Paasikivi.

Jonas Kjellén, analytiker vid FOI, säger till kanalen att ”allt pekar på” att Ryssland har taktiska kärnvapen, alltså mindre kärnvapen med kortare räckvidd, i Kaliningrad.

På Kolahalvön har Ryssland flera baser och atomubåtar 6 mil från gränsen till Norge.

-Pettersson säger att det spelar ingen större roll var kärnvapnen är placerade.

Nato har inga egna kärnvapen men har tillgång till USA:s och Storbritanniens kärnvapen. I Europa finns det ca 100 kärnvapen utplacerade i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Turkiet. Frankrikes kärnvapen ingår inte i Natos kärnvapenarsenal, men kan komma att användas i samband med vissa operationer om Frankrike så anser lämpligt. När Ryssland invaderade Ukraina gick tre franska atomubåtar till sjöss.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ryska kärnvapen vid Östersjön?

 1. Vad Svenska Freds yrar om skall man ta med ett kilo salt. Det som det pratas om är MARK baserade kärnvapen som regleras i konventionen.

  Ryssland är ett land med både kanaler och floder. Självfallet har de utrustat korvetter med kapacitet att förflytta sig på vatten dit de behövs för att skjuta sina missiler.
  Svenska Freds ljuger inte – men de talar heller inte om hela sanningen.

  Antingen är Svenska Freds okunniga, eller så är de en megafon för Putin.

  7
  2
 2. Svenska Freds som förmodligen har support från Ryssland ojar sig över att Sverige skulle få kärnvapen i Sverige och kräver en kärnvapenfri zoon. De talar aldrig om Ryssland. Symtomatisk så får hon som är ordförande för Svenska Freds hon med hästanslktet också mycket tid i SVT.

  12
  1
  • En gammal kommunistförening som förr i tiden stod utanför systembolagen och delade ut lappar och sålde tidningen Gnistan.

   8
   1

Kommentera