Förstod inte att han behövde ha körkort – frias

INRIKES. En man i 20-årsåldern frias av Norrköpings tingsrätt – trots att han kört en moped klass 1 utan körkort, skriver Norrköpings-Tidningar.

Exempel Moped klass 1. Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). Det är en moped som är gjord för en hastighet på högst 45 km/timmen. En sådan moped måste ha en registreringsskylt. Du får även köra moped klass I om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Domstolen slår fast att mannen inte var medveten om att han behövde ha körkort och därför inte uppsåtligen brutit mot lagen.

Mannen anmälde sin mopedhjälm stulen och visade själv upp sitt ägarbevis på mopeden för polisen, vilket talar för att han inte förstod att han hade begått ett regelbrott, enligt domen. 

-Pettersson noterar att det är mycket som ändrats i det nya landet ”Det är varje medborgares ansvar att känna till vilka lagar och förordningar som gäller och den som begår ett brott på grund av att han inte kände till att gärningen var belagd med straff, ska i regel ändå dömas (latin: Ignorantia juris non excusat)”

Mannen borde ha tagit reda om han fick köra mopeden. Ett lindrigt straff hade varit rimligt tycker jag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

iIBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Förstod inte att han behövde ha körkort – frias

 1. Med all respekt för åsikter nämns att det inte är varje medborgares ansvar att känna till lagar och förordningar därav finns jurister och avseende här debatterad artikel undanröjs per automatik ansvar med lagen som stöd av i originalartiklar – Förvaltarskap – vilket inte tagits med vid återpublicering.
  Citat originalartikel.
  * Tingsrätten väger in mannens mentala förmåga och att han står under Förvaltarskap i sitt beslut”, utgör att Tingsrätten slår fast att mannen inte var medveten om att han var tvungen att ha körkort och har därför inte uppsåtligen brutit mot lagen.
  * Tingsrättens beslut har således 100% stöd i lagen ty Förvaltarskap betyder att denne har fullt ansvar avseende mannen som saknar rättskraft.

  En Förvaltare hanterar självständigt allt från ekonomi och förvaltarskap är dessutom en tvångsåtgärd innefattande att en Tingsrätt tidigare beslutat om Förvaltare baserat på denna mans funktionsnedsättning av fysisk, kognitiv, psykisk, sensorisk, emotionell eller utvecklingsbetingade förmåga riskerar att fara illa, riskerar att bli utnyttjad och anhöriga har inte någon talan mot beslutet.

  Vid Förvaltarskap förloras all rättskraft och personen får inte bestämma någonting själv, inte heller får ingå avtal för personen som har Förvaltare har inte längre kvar sin rättshandlingsförmåga vilket betyder att personen inte har rätt att själv ingå avtal och får inte hantera sina pengar själv, för det är förvaltaren som sköter personens ekonomi och kan och har dessutom rätt att till och med sälja personens fastigheter och allt annat av värde.
  * Det enda en person med förvaltare har kvar är, sin rösträtt!

  Den person som har en Förvaltare får själv betala dennes arvode och summan beslutas av politikern som är överförmyndaren i kommunen, baserat på personens inkomst, förmögenhet och med insikt i att den unga mannen saknar rättskraft och rättshandlingsförmåga är polis, åklagare häpnadsväckande beslut åtal mot mannen, ty ansvaret är mannens Förvaltare som innan köp av mopeden är skyldig att fastställa om mannen behövde läkarintyg för framförande och om körkort krävs ska lämplighetsintyg och läkarintyg bifogas, vilket inte utfärdas åt person med förvaltarskap och vid köpet av mopeden är det förvaltaren som med mannens pengar inhandlat och betalat densamma med ansvar att försäkra mopeden och fortsättningsvis betala försäkringen med mannens pengar.
  * Den som enligt lag bör åtalats, åtalas är Förvaltaren som å det grövsta brustit i sina åtaganden och brutit mot ett antal lagar fastställt avseende förvaltarskapet.

  Det nämns att både godemän och förvaltare för det mesta varit, är kommuntjänstemän och politiker och riksrysare är att de oavsett oegentligheter går straffria och de facto är enkelt att uppdatera via internet.

 2. Likvattnet rinner neråt, ledarna hade ingen aaanng och ser det inte komma.
  Slappheten och ”tycka synd om” syndromet är dörröppnare till anarki och ny kultur med åtföljande religion.
  Tacka alla partier utom SD för denna försämring.

  17
  1
 3. Vilka lagar och regler som gäller är enbart till för pursvenskar.
  Invandrare går fria med ”jag vet inte”.
  Ytterligare en särregel.

  28
  1
  • Domstolarna är rasistiska och förutsätter att invandrare är så dumma, att de inte förstår grundläggande regler i ett samhälle.

   20
   1
 4. I vissa grupper sprider sig knepen snabbt!
  ”I mitt hem land är det inte förbjudet, jag visste inte att det var förbjudet här”.
  Aktivistiska advokater hjälper säkert till med ”jag visste inte”-valsen!

  43
  1

Kommentera