Trotjänare pensioneras och ersätts efter 70 år

FÖRSVARET. Efter närmare 70 års tjänst kommer Granatgevär m/48 att ersättas med ett nytt granatgevärssystem. Ersättaren är den senaste versionen av samma vapen – Carl Gustaf M4. Försvarets materielverk, FMV, kommer därtill köpa in ny programmerbar spränggranat till vapnet.

Granatgevär 18 Foto: Fredrik Karlsson/Försvarsmakten

Granatgevär m/48 är en av Försvarsmaktens verkliga trotjänare och har på senare år också fått stort genomslag utomlands. Brittiska och amerikanska specialförband började använda modernare versioner av vapnet under 2010-talet och på senare år har det köpts in och används i dag på bredare front. Originalet – Granatgevär m/48 är ett vapen generationer av värnpliktiga har kommit i kontakt med under utbildningen. Från och med hösten 2023 ersätts det med Carl Gustaf M4, som får benämningen Granatgevär 18 inom Försvarsmakten.

Det nya vapnet är kortare, har ett bärhandtag och bättre justermöjligheter för en bättre ergonomi för skytten. En av många nyheter är att det kan bäras laddat, så att skytten snabbare kan komma till skott. Granatgevär 18 är tillverkat av titan, polymer och kolfiber, vilket halverar vikten jämfört med Granatgevär m/48

Med det nya riktmedlet ges nya möjligheter. Det optiska siktet har fyra gångers förstoring för skjutning under dagsljus och låga ljusförhållanden. Sikteshuset har ovanpå ett integrerat rödpunktsikte för skjutning i mörker med bildförstärkare.

Tempering av tändrör och avståndsinställning, alltså att granaten ställs in för att detonera på ett visst avstånd, förenklas genom kommunikation mellan siktets uppsättningshus och granaten. På eldröret är också öppna reservriktmedel monterade.

När Granatgevär 18 införs kommer det med ny ammunition. FMV har beställt den nya spränggranaten HE 448 som är programmerbar. I kombination med det nya riktmedlet förbättras hela systemets egenskaper och gör att skytten snabbt kan konfigurera inställningarna för den laddade granaten.

Det här är en viktig beställning för att snabbt öka Försvarsmaktens förmåga att verka med pansarvärnsvapen och ammunitionsleveranserna är väl taktade med införandet av det nya granatgeväret M4, säger Mikael Frisell, chef Armémateriel, FMV.

Granatgeväret Carl Gustaf har fått sitt namn efter vapentillverkaren Carl Gustafs stads gevärsfaktori i Eskilstuna. Noterbart är att staden Eskilstuna från 1659 till mitten av 1700-talet officiellt hette Carl Gustavs stad – detta efter kung Karl X Gustaf.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera