Bakgrunden till kriget i Ukraina

Ukraina är till ytan det näst största i Europa efter Ryssland och hade innan kriget runt 44 miljoner invånare.

Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU.

Ukraina
 • Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna med hundratals döda, väckte stor upprördhet och ledde till att han avsattes av parlamentet och flydde till Ryssland i februari 2014. Hela makteliten byttes ut och en ny regering, utsedd av protestaktivister, tillsattes. Att den västvänliga oppositionen tog makten vållade i sin tur vrede på ryskt dominerade Krim.
 • Ryssland utnyttjade detta till att regissera en revolt och ta kontroll över halvön med soldater i omärkta uniformer. Denna ockupation övergick snart till olaglig annektering. Dessförinnan hölls en kuppartad folkomröstning, där en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.
 • För första gången sedan andra världskriget hade därmed en europeisk stat erövrat en del av ett annat land. Omvärldens reaktioner var starka: Ryssland anklagades för brott mot folkrätten och flera internationella avtal.
 • Snart ägde ett liknande förlopp rum i det ryskdominerade Donbassområdet i östra Ukraina. Myndighetsbyggnader i städer i länen Donetsk, Luhansk och Charkiv ockuperades av beväpnade män med stöd från ryska styrkor. Charkiv lyckades Ukraina behålla kontrollen över, men i Donetsk och Luhansk arrangerade separatister ”folkomröstningar” om självständighet från Ukraina.
 • Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén. Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA ser dock inte halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag. I slutet av 2021 hade över 13 000 människor dödats i konflikten, däribland tusentals civila.
 • I november 2021 började Ryssland samla stora trupper utmed den ukrainska gränsen. USA varnade för att en rysk invasion var förestående, men Ryssland förnekade.
 • Måndagen den 21 februari erkände Vladimir Putin de ukrainska områdena Luhansk och Donetsk som självständiga och skickade vad han kallade för fredsbevarande styrkor dit.
 • Torsdagen den 24 februari inledde ryska styrkor ett större angrepp mot hela Ukraina.

Källa: The Associated Press

-Pettersson säger att det finns säkert en annan sanning men den får ni fråga Vladimir Putin om.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Bakgrunden till kriget i Ukraina

 1. Är det inte så att Ukraina med krim är 603.000 km/2?
  Nu har man ju tappat en del territorium till ryssen så Ukraina är väl idag lika stort som Sverige på ett ungefär.

  Naturligtvis
  Ansluter
  Tosspolitiker
  Oss

  19
  9
  • Ukraina är lika stort som innan kriget tills något annat erkänts av Ukraina och internationellt. Tjuvar ska inte behålla stöldgods.

   23
   23
  • Senast jag kollade förlorar Ryssland detta kriget och Ukraina kan mycket väl ta tillbaka Donbass och Krim under sommaren.

   14
   8
 2. Här lite mer ”sanningar” från vänster(extrema)liberala AP beträffande vindkraft och Trump

  AP FACT CHECK: Trump’s skewed indictment of wind power

  TRUMP: “It’s very intermittent. It’s got a lot of problems.”

  THE FACTS: He’s exaggerating the downsides.

  Trump’s opinion about wind power being unreliable isn’t shared by many big energy users. By next year, renewables such as wind and solar will be providing more of Americans’ electricity than nuclear- and coal-fired power plants do, says the government’s Energy Information Administration.

  And it says that by 2045, renewables will surpass even natural gas in powering U.S. electricity plants.

  https://apnews.com/article/election-2020-ap-fact-check-joe-biden-donald-trump-technology-dd10b705845e945c4c33f62640ccd246

  Att vindkraft inte fungerar på ett pålitligt och effektivt sätt har ju bekräftats och fortsätter att bekräftas Se bara på situationen i Sverige och Tyskland.

  Men AP vet ju alltid bättre med sina faktakonotroller.

  AP är väl i klass med SVT och SR när det gäller vinklade nyheter.

  31
  3
 3. ”Pettersson säger att det finns säkert en annan sanning…”
  Ett vanligt retoriskt grepp att påstå att det finns mer än en sanning – man säger du har din sanning och jag har min sanning.
  Den som tror på det bör försöka det med sin bank nästa gång.
  – Troende går till banken och säger ”Hej, jag vill ta ut 100 000 från mitt konto.”
  Bankkassören tittar på skärmen och säger: ”Du har 475;36 på ditt konto.”
  Troende: ”Ha, det är din sanning! Ge mig mina 100 000 nu så vi blir klara här idag.”

  Vem tror att den konversationen kommer sluta som den troende av ”din/ min sanning” vill?

  Det finns bara en sanning.

  21
  2
 4. Är det någon som tror att Ryssland kommer att bekosta uppbyggnaden av alla de byggnader/infrastruktur de förstört i Donbas och Mariupol?

  19
 5. Pettersson Putins sanning kan du skaffa dig på Swebbtv. De återger Kremls ljug och propaganda rakt av.

  28
  25
  • Kent
   Så synd att Swebbtv, som var lite intressant i början, har hamnat så fel.
   Att nästan bara bjuda in folk som förefaller enögda, och tvärsäkert berätta tom konstiga saker.

   6
   11

Kommentera