Finland ansöker om medlemskap i Nato

NATO. Finland söker officiellt Natomedlemskap. Det meddelar Finlands president Sauli Niinistö på en gemensam pressträff med statsminister Sanna Marin.

Sanna Marin och Sauli Niinistö

Beslutet är historiskt, säger Niinistö.

Vårt beslut kommer också att stärka Europeiska unionen, säger Sanna Marin, som hoppas på att riksdagen ska godkänna beslutet.

Beslutet fattas av presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

Under dessa tider har vi hela tiden haft nära diskussion med Sverige. Man har hela tiden sagt att Finlands sak är vår. Man kan nu också säga att Sveriges sak är vår, säger presidenten.

Den ryska invasionen av Ukraina var avgörande för beslutet, enligt Niinistö.

Vi såg vad de gjorde den 24 februari.

En medlemskapsansökan ska behandlas i riksdagen under måndagen. När ansökan skickas in beror på hur lång tid debatten tar.

Enligt uppgifter kan en gemensam ansökan för Sverige och Finland skickas in på tisdag. Ett hinder som målats upp är Turkiets invändningar, något som förvånar Niinistö, eftersom han fått ett annat besked i deras egna samtal. – Erdogan sa att han stod bakom vår ansökan och jag tackade honom.

Svenska Yle.fi

-Pettersson säger att klockan 13 inleder de Svenska Socialdemokraterna sitt möte om Nato-medlemskap och lämnar sedan besked under eftermiddagen/kvällen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Finland ansöker om medlemskap i Nato

 1. Janne,
  Att alliansfriheten tjänat oss väl under många år kan jag hålla med om, men läget är nu annorlunda p g a en person och den maktapparat han omger sig med. Ryssar i gemen känner jag inget hot av.

  Men om du skulle fråga en finne om VSB pakten tjänat dem väl, skulle de nog säga att den varit bra för att de fått vara ett självständigt land med fred.
  När nu Finland svänger, ett land som kan ryssen bäst av alla, då är det en kraftig signal för Sverige att ompröva sin säkerhetspolitik. En kraftigare och mer underbyggd signal finns det inte.

  Om vi sedan gör som Storbritannien och kliver ur EU, då börjar det bli riktigt bra.

  Det är inte EU som visar enad front mot Putin, det är enskilda länder i Europa. Bryssel “ligger på rulle efter” och suger åt sig credden. Fy fasen.

  1
  1
 2. Sluta nu Ann Linde och ö h t “prata med” Turkiet. Du måste förstå att du managerar ett departement innehållande personer, som ser en NATO anslutning som det värsta hotet mot deras “plats vid grytorna”.

  Ansök nu och låt Turkiet fatta sitt eget beslut angående svenskt och finskt medlemskap. Det finns 29 andra nationer i NATO.

  Shut up, UD och Ann Linde.
  Om det nu inte är en S-taktik du håller på med för att strö grus i maskineriet. Faktum är att du själv ännu inte yppat din egen ståndpunkt.

  Har vi herr Kaplan på något sätt med röran?

  7
  1
 3. Det vore mycket olyckligt om Sverige ansöker om medlemskap i NATO.
  Tidpunkten är fel.
  Anledningen är fel.
  Vi kan t.e.x. även bli tvingade att försvara Turkiet, vilket vore en katastrof!
  -Jag förstår inte heller varför NATO över huvud taget släppte in Turkiet i NATO, dom tillhör ju inte ens Europa och dessutom är det ett muslimskt land med allt vad det innebär?
  Sverige har varit alliansfria i 200 år och borde klara minst 200 år till. (det stora hotet mot Sverige är massinvandringen)
  Medlemskap i NATO innebär i stort sett samma överhöghet som med EU, Sverige överlåter alla viktiga beslut till NATO.
  Medlemskapet är inte heller gratis, precis som med EU så kostar det skjortan att vara med och vi kommer aldrig att få något tillbaka.
  Det fanns andra mycket bättre, effektivare och billigare alternativ, ett samarbete med dom Skandinaviska länderna t.ex.
  Lika barn leka bäst.
  Absolut inget gott kommer ut från ett medlemskap i NATO, tvärt om!

  25
  7
  • Jag skall svara dig på punkt efter punkt och där jag inte kan svara dig ställer jag en motfråga som jag tycker du skall besvara. Kallas dialog.

   Tidpunkten kan vara fel. Men när är tidpunkten mer rätt?
   Anledningen kan inte vara mer rätt än nu. Vilken annan anledning skulle vara mer rätt?

   Håller med dig om Turkiet, men det är NATOs problem. Som det ser ut nu skulle nog Sverige inte försvara Turkiet, lika lite som Turkiet verkat vilja försvara oss, genom att inte vilja släppa in Sverige i NATO.

   Håller med dig om det stora hotet mot Sverige. Till stor del,är denna invandring orkestrerad av Turkiet. Vitryssland försökte, sannolikt påhejade av Ryssland. Vitryssland gör ingenting utan att fråga Ryssland.

   NATOS överhöghet är inte i närheten av den överhöghet som EU idag har för ditt vardagliga liv. NATO fattar inga beslut om hur man skall odla sallad och hur bananers och gurkors böjning skall vara.

   Ingenting är gratis, framförallt inte säkerhet, allt kostar.

   Alternativet du nämner finns inte, därmed är det heller inre särskilt effektivt. Norge, Danmark och Island är redan med i NATO. Finland ansöker nu om medlemskap. Det är läget och verkligheten just nu.

   Men jag vill tacka för din kavalkad av motiv och respekterar dina känslor.

   9
   5
   • Hej Lellego.
    Jag tror att tidpunkten för att bli medlem i NATO passerades för 50-60 år sedan.
    Och trots alla grymheter i Ukraina så är det ändå min övertygelse att Ryssland innebär näst intill zero risk för Sverige -och Skandinavien!
    Att förbli neutral skulle ge en avsevärt starkare stabilitet både för oss och i hela Europa.
    Som neutral stat har vi också exklusiva och stora möjligheter att medla i olika konflikter.
    Allt detta tas ifrån oss i och med ett NATO medlemskap.
    Att bli medlem i NATO kommer istället bara att väcka den björn som sover.
    Vi hade en lång tradition och ett vinnande koncept som neutralt land och jag ser absolut ingen som helst anledning att ändra på något som fungerar och har fungerat så bra!
    Helt rätt Lellego, mitt skandinaviska allians alternativ finns tyvärr inte, och i och med att Finland nu också blir medlem, så grusas möjligheterna ytterligare.
    EU dikterar villkoren för om gurkorna skall vara höger eller vänster-hängda, NATO kommer att diktera och styra hela vårt försvar med allt vad det innebär och till vilka länder vi ska skicka våra soldater.
    -Och med en sådan labil och opålitlig NATO medlem som Turkiet så kommer det också att bli bara elände!
    muslimer=trubbel

    16
    4
   • Norge är minst lika duktiga på att medla som Sverige trots medlem i Nato sedan 1949.

    Vid 2:a världskrigets början var Danmark, Finland, Norge och Sverige neutrala. De tre första drabbades av krig och det 4:e klarade sig, men inte på grund av neutralitet.

    EU:s regler om gurkor och annat försvann för över tio år sedan.

    6
    8

Kommentera