Inga systematiska fel bakom felcitering av Busch

PUBLIC SERVICE. Det fanns inga systematiska fel bakom Sveriges Radios översättningsmissar, som fick Ebba Buschs (KD) uttalande om ”100 skadade islamister” att bli ”100 skadade muslimer”. Det skriver SR Ekots ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz och Radio Swedens redaktionschef Gaby Katz i ett uttalande.

Klas Wolf-Watz Foto Mikael Grönberg

Översättningsmissen ska ha gjorts i 5 av 25 publiceringar på de arabiska, somaliska och kurdiska redaktionerna. Duons bedömning är att det handlar om misstag, delvis för att det finns svårigheter att översätta vissa begrepp som har ”olika betydelse och laddning i olika språk”.

Omkring tusen publiceringar har granskats i samband med genomgången. Ytterligare tre fel har då upptäckts och SR förstärker nu vissa rutiner.

SR uppmanar också Busch att delta i kanalens valutfrågning.

”Vi tycker det är viktigt att Ebba Busch likväl som alla andra partiledare finns med i våra utfrågningar.”

-Pettersson säger att SR kan ha rätt men de granskar sig själva precis som de gjorde när en SR-reporter undersökte en islamist som damen hade ett förhållande med. Det var heller inget fel…

Hela uttalandet…

Om Klas Wolf-Watz på bloggen…

Sveriges Radio ska dock anställa två nya medarbetare för att förbättra kontrollen trots att inga fel gjorts, märkligt.

Alltid aktuell. Steget Efter

Riksdagen har godkänt regeringens förslag till medels­fördelning för 2022 från public service-kontot till Sveriges Radio AB med 3.201.400.000 kronor (3,2 miljarder), till Sveriges Television AB med 5.244.900.000 kronor (5,2 miljarder) och till Sveriges Utbildningsradio AB med 463.100.000 kronor (463 miljoner). Det är sammanlagt 8,9 miljarder skattekronor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Inga systematiska fel bakom felcitering av Busch

 1. Här lånar SR ut skattebetalarnas media till antidemokratiska ”specialoperationer” på främmande språk. Vad har hänt med Sveriges public service och vad har egentligen hänt med Sverige? Som om Sverige invaderats där fiendestyrkorna har fritt fram att göra vad de önskar. Det känns onödigt lång tid till nästa val.

 2. Systematiska fel, specialoperationer m. m. Språkbegåvningen är fantastisk på olika håll..

  19
 3. Snart har vi väl domstolar i Sverige där brottslingarna sitter och dömer sig själva också, en slags kriminell självbetjäning.
  Jag anser att SVT ska klara sig själva, varför ska vi tvingas försörja dessa idioter?
  SVT bör terrorklassas, tillsammans med invandrarverket, socialisterna, centern, miljöpartiet och kommunisterna!

  49
  1
 4. Om risken ( högt räknat ) att det blir fel i översättning är 1/100 så är sannolikheten att tre oberoende källor felöversätter 1 på miljonen. Om felöversättningen blir precis densamma är sannolikheten ännu mindre. Ekots chef var interjvuad på Nyheterna tidigare,kunde inte svara på vad som hänt för det skulle utredas men sa det var ett misstag. Hur kan man säga det var ett misstag och samtidigt inte kan svara på vad som hänt. PK söker ständigt bedra oss.

  34
 5. Minns ni hur Åkesson fick ta skit för att Aftonbladet bytte ut islamister mot muslimer när Åkessons tal handlade om att islam var ett av de största hoten mot Sverige. Men om det nu anses vara synonymt med varandra, så får väl Aftonslasken pudla då.

  32
 6. Samma miss på tre olika språk är inte ett misstag, det är en medveten politisk handling.
  Dessa tre kanaler ska läggas ner och skattepengarna spenderas på bättre sätt.

  63
 7. Nu när Regering och Riksdag godkänt den absurda mängd pengar
  som dessa oärliga Medieföretag säger sig behöva, fans det några
  krav att dessa Medieföretag ska leva upp till den opartiskhet som står
  i deras direktiv, men som alla kan konstatera inte följs???

  50
 8. Faktiskt intressant, översättarna fick ”100 skadade islamister” att bli ”100 skadade muslimer”.
  Översättarna kanske inte reagerade. Då det kanske är samma sak – i deras ögon. No big deal.

  43
 9. Det är för fan inte klokt att dom själva får sitta och kontrollera sig själva?
  Vem hade räknat med att dom då skulle komma fram till något annat resultat?
  Ytterigare en klapp på huvudet till Klipp och klistra gänget på (S)VT, att dom
  kan fortsätta att fultolka uttalanden, och göra om dem till något helt annat än
  vad personen i fråga sagt. Ebba är inte den första, Elsa Widding och flera
  andra har råkat ut för samma sak!

  Finns det inga oberoende granskare i Sverige?? Snart får väl brottslinga själv
  bedöma om dom gjort något brottsligt??

  57
 10. Viket jävla skitsnack, ”systematiska fel”.

  Agendan finns där och används vid varje tillfälle det finns en möjlighet. Vi har sett detta hända ideligen för att de vet att budskapet går fram. Spelar ingen roll om det kommer en dementi, järntvätten har tagit ett steg till. Psykologer ser detta och vet hur det fungerar.

  Detta uttalade i media var genomtänkt och sanktionerat. Att skylla på språkfel är löjligt, en muslim är helt medveten om de olika benämningarna på sitt eget folk, bättre än icke troende.

  58
 11. Då kan man fråga sig var det nödvändigt att översätta , det är väl på tiden att nysvenskarna lär sig Svenska språket .

  62
  1
 12. Sluta tramsa Klas Wolf-Watz. F ö kan du inte dessa språk, så du vet inte. 5 av 25 tillfällen skall också sättas i sammanhanget, när de sk ”felöversättningarna” skedde. Medvetna felöversättningar skall ju addera till narrativet man vill sätta.
  Men denna gång togs man på bar gärning.

  55
 13. Det låter som om de ljuger, muslimerna på SR använder sin makt för att stärka sin, sin familjs och sin klans makt i muslimskt parallellsamhälle!
  Och tittar man på gabi och klas utseende så har de lögnaktiga utseenden!
  Viktigt att tänka här att makthavare i PS tycker svenskar fått för mycket och nu ska de dela med sig. De vill så att säga dela med sig av statlig mediamakt!

  54
  3

Kommentera