Ukraina tackar för vapnen från Sverige

UKRAINA. Det ukrainska försvaret tackar svenska folket och kungen – efter att ha skjutit ner en rysk stridsvagn. Ett klipp som publicerats på Ukrainas försvarsdepartements officiella Twitterkonto uppges visa hur det svenska granatgeväret Carl Gustaf används för att attackera ett ryskt militärfordon i Charkiv.

Kort efter Rysslands invasion av Ukraina beslutade Sverige att skicka krigsmaterial så väl som vapen till landet. Sen dess har bland annat 10.000 pansarskott levererats. 

Nu tackar Ukraina för hjälpen – med ett klipp på hur en rysk stridsvagn skjuts ner i området runt Charkiv. 

”Regionala förvarsstyrkor slår ut ytterligare en rysk T90-M stridsvagn. Den ryska stridsvagnsindustrins stolthet förstördes av det svenska handhållna granatgeväret Carl Gustaf. Vi tackar det svenska folket och den svenska kungen för hjälpen”, skriver Ukrainas försvarsdepartement i ett inlägg på Twitter.

-Pettersson noterar att Carl Gustaf M86 inte är avsett för stridsvagnar som T-90M. Antingen är ryssarnas stridsvagn dålig eller också var det en lyckträff eventuellt ett kraftigare vapen.

Sedan kan man naturligtvis undra hur det är med Sveriges ”exportförbud” av vapen till krigförande länder och med Sveriges alliansfrihet.

2021 exporterades krigsmateriel från Sverige till ett värde av drygt 20 miljarder. Den svenska vapenexporten 2021 är mer än sex gånger så stor jämfört med början av 2000-talet. Enligt fredsforskningsinstitutet Sipris sammanställningar av den internationella vapenhandeln av större vapensystem var Sverige den 13:e största vapenexportören i världen åren 2017-2021.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ukraina tackar för vapnen från Sverige

 1. Skulle tro att den ökade vapenexporten hänger ihop med att svensk vapenindustri inte längre är svensk, sen b. la Renfeldt sålde det mesta utomlands.

 2. Det är visserligen inte ”Granatgevär Carl-Gustaf” som Sverige har skänkt och det är heller inte det som är på bilden…..
  Däremot skänkte vi 10000 enheter av ”Pansarskott 86” till Ukraina och det är detta som visas på bild…..
  Oavsett, så gör vapnet effekt i målet och Svenska Försvarsmakten har kommenterat tidigare att de aldrig trodde vapnet skulle ha så god effekt mot tunga stridsvagnar, vilket är bra…….

  22
  6
 3. Ryska stridsvagnar har underpresterat hela kriget så jag skulle inte bli förvånad om ett grg kan slå ut dem.

  17
  1
  • Stridsvagnar har inte lika tjockt pansar i alla delar av vagnen. T.ex. i vagnens tak och på baksidan av vagnen är pansaret ofta endast några centimeter tjockt.

   • Fick höra en återgivning av en ukrainsk stridsvagnschef i en T-64 (föregångaren till T-72 men med samma kanon) hur de sköt en högexplosiv 12.8 cm granat rakt på fronten på en T-72 och den tog eld för att sedan explodera av träffen.

    Med det i åtanke skulle jag säga att det finns seriösa brister i de ryska stridsvagnarna.

 4. Har Kungen betalat? Från vilka medel då? aha ja ja från Apanaget som är skattefritt!

  14
  18

Kommentera