Ondskan är tillbaka i Ukraina

UKRAINA. Orden ”Aldrig mer!” efter andra världskriget har förvandlats till: ”Aldrig mer?”

Bland ruiner i Borodjanka talar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till landet på den historiska segerdagen.

I dag firar Ukraina sin segerdag efter andra världskriget. Dagen då landet befriades från nazisterna. Zelenskyj beskriver i ett 15 minuter långt tal på Facebook hur landet återigen plågas under en ockupant. Hur kriget kommit tillbaka till landet.

– Det fanns miljoner anledningar att säga ”aldrig mer”. Vi kunde aldrig ana att vår generation skulle få uppleva hur de orden vanhelgas.

– Den 24 februari utplånades orden ”aldrig mer”.

Zelenskyj står mellan två sönderbombade hus, iförd en enkel t-tröja med orden ”I’m Ukrainian” på bröstet, när han beskriver hur skolor förstörts, hur civila dödats och hur orter som upplevt ockupationer under andra världskriget nu ockuperas och förstörs igen.

– Ondskan är tillbaka, säger Zelenskyj.

Han drar paralleller mellan andra världskriget och det nuvarande kriget och till dramatisk musik visas filmer både från det bombade London, ett Rotterdam i ruiner och från ukrainska städer som Butja och Mariupol.

Decennier efter kriget har mörkret återvänt till Ukraina, med nya uniformer och under nya paroller, men med samma syfte.

Filmen avslutas med att hedra alla dem som stod upp mot nazismen under andra världskriget, och alla dem som offrade sina liv. Han målar också ut en ljus framtid, med en seger och fred.

– All ondska slutar på samma sätt. Den försvinner.

– Vi kommer att vinna över vintern, den ukrainska solen kommer att smälta bort den. Tillsammans kommer vi att få fred.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ondskan är tillbaka i Ukraina

 1. Victorydagen är också en stor dag för hela Europa. Tyrannen Putin har som mål att återskapa Sovjetunionens rike. Han har gjort sig själv och de ”lydiga” mycket rikare. Hans rike har inte gjort ryssarna rikare. De lider av fattigdom, utom de få lydiga. De har ingen yttrandefrihet. Hela världen, mest Ukraina blir rikare utan Tyrannen. Vad tyrannen har för budskap idag väntar hela världen på.
  – Jag köper inte falska tidningsrubriker, men den dagen då tyrannen lämnar, avsätts, dödas är det stora rubriker. Då köper jag t.o.m. Aftonblaskan.

  12
  3
 2. Det blir att svårare att framställa Zelenskyj som nazist. Att försök har gjorts trots att han faktiskt är jude är redan det helt vansinnigt.

  26
  5

Kommentera