Dagens tankeställare 86

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 86

Hjärngymnastik. Jag ber läsaren titta på bilden nedan. Vad ser du? Tre män, ja, men vad kan man utläsa ur deras blick, min och kroppsställning? Är de uttråkade? Befinner de sig möjligen i en obekväm situation som de vill komma ifrån snarast? Ser de rentav skamsna ut?

När jag tillägger att bilden är från NASA:s presskonferens efter den första månfärden 1969, så snörper de flesta människor ihop pannloberna och slutar tänka. I stället faller de in i konspirationsteoriläget: hehe, hihi, jag är minsann inte så dum att jag skulle tro på sådant!

Notera dock att jag inte tar ställning i frågan om månfärderna verkligen ägde rum. Syftet med testet var att se huruvida du kunde hålla dig till den ursprungliga frågan – vad ser du på bilden? – utan att förfalla till förutfattade meningar och känslobaserat tänkande.

I och för sig är det väldigt märkligt att astronauterna beter sig på det viset när de redogör för den största bedriften i mänsklighetens historia. Man tycker ju att de skulle vara glada och stolta. Men det är en annan fråga.

Rune Holmström

Skärmdump. Youtube: ”Apollo 11 Press Conference”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Dagens tankeställare 86

 1. Jag tittade på filmen, de ser nervösa ut stackarna, inte vana vid uppmärksamhet. Det är alltid lika roligt med TV FRÅN 60-talet, även programledarna såg helt vilsna ut.

  Självklart är de stolta och de har senare berättat mycket om deras stora insats för mänskligheten, tex så tog de med sig massa stenar och grus från månen. Många forskare världen över har sedan fått undersöka proverna och mycket ny kunskap har vaskats fram.

  Jag tänker även på det jag skrev i ett tidigare inlägg, att det spelar ingen roll vad man säger och hur många oberoende vetenskapsmän eller forskare som kontrollerar saken. Någon galning kommer alltid att försöka bevisa motsatsen. Anledningen är att det genererar klick och man tjänar pengar.

  Det finns till och med riktiga ……. som hävdar att jorden är platt och att vi aldrig varit på månen. Vi som rest runt jorden vet att den inte är platt, och de som reste till månen såg att jorden är rund och snurrar runt (räcker att åka till rymdstationen för att konstatera). De instrument som lämnades kvar på månen av astronauterna har levererat mycket data till forskarna. Exempelvis de enkla reflektorer som kunde användas av forskare över hela världen för att mäta avståndet till månen med en laser.

  Dessutom är det spännande med månen som inte har någon atmosfär. Det blåser inte så fotspåren finns kvar och har filmats av andra efteråt!

  7
  1

Kommentera