USA intresserade av svenskt artillerisystem

FÖRSVARET. Den amerikanska generalen Eric Peterson inspekterade Gotland tillsammans med den svenske arméchefen förra veckan. Intresset för den strategiskt placerade ön är stort för många. Men det fanns också fler anledningar till det här speciella Sverigebesöket. General Eric Peterson är också inköpschef för världens största armé – US Army.

General Eric Peterson, US Army. Bild: Public Domain

Det är framför allt det svensktillverkade artillerisystemet Archer, som Försvarsmakten använder, som Peterson nu är intresserad av, säger han.

Vi kommer definitivt ta en närmare titt på det tekniskt avancerade materiel som tillverkas här. Vi kommer ta oss tiden att besöka några av tillverkarna, säger Peterson.

Försvarsaffärer är alltid komplicerade där allt kan hända och allt kan vända. Inget är klart förrän alla har skrivit på. Men det amerikanska intresset skulle kunna mynna ut i en affär i mångmiljardklassen.

Det skulle så klart betyda mycket. USA är den mest kvalificerade kunden man kan ha, säger Katarina Tolgfors, kommunikationschef BAE Systems Bofors.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “USA intresserade av svenskt artillerisystem

  1. Det här måste hållas tyst om. Tänk om alla vänstermänniskor och miljöpartister fick reda på att deras stora hatobjekt USA var intresserade av svenska vapen så skulle dom gå i taket och kräva att alla samtal med USA skulle förbjudas. Om det däremot gällde Ryssland så skulle väl inga protester höras. Man säger inget ont om det landet som man älskar och alltid har älskat.

  2. Av politiska skäl köper USA:s försvarsmakt sällan vapen från utlandet. Om de är intresserade av utländsk vapenteknologi så brukar det utmynna på sin höjd i licenstillverkning.

  3. USA testade Archer i oktober 2021 i Yuma, Arizona och har utvärderats sedan dess. Archer har utvecklats av Bofors i samarbete med brittiska BEA .

    • Bofors ägs numer av engelska statens försvarsbolag BAE systems sen 2005 och det kan vi tacka Göran Perssons regering för. Samma regering som sålde ubåtsverksamheten till Tyskland 1999.
      GP och Reinfeldt är det absolut värsta som någonsin drabbat svensk försvarsindustri.

Kommentera