Nato och kärnvapen

NATO. Sverige och Finland har kommit överens om att skicka in sina ansökningar till Nato samtidigt, om det blir aktuellt. Det skriver den finska tidningen Iltalehti. Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror att en dubbelansökan kan skynda på processen.

Enligt Iltalehti har den svenska regeringen bett Finland att vänta med att skicka in sin ansökan, så att de båda länderna kan ansöka tillsammans, om de kommer fram till att det är rätt väg att gå.

Tidningen gör en poäng av att svenskarna använt just termen ”samtidigt” när de framfört sin önskan. Enligt Iltalehtis källor ska Finland inte ha något emot att vänta, eftersom det ger den finska riksdagen längre tid att komma fram till sitt eget beslut.

Det finns en del missförstånd i den svenska och finska NATO-debatten om kärnvapen. För det första har Nato som organisation noll kärnvapen. Tre medlemsländer USA, Storbritannien och Frankrike har kärnvapen.

Dessutom är sex Nato-medlemmar en del av kärnvapendelningsavtalet med 100 amerikanska B61-bomber placerade med 20 vardera i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Italien och Turkiet. Bomberna ska i princip levereras med värdländernas dubbelkapabla plan, vilket är anledningen till att Tyskland nyligen valde F-35 för att ersätta Tornado i denna roll. Detta är ett avtal som följer principerna för det Kalla kriget där fler medlemsländer inklusive Danmark planerade och tränade att leverera amerikanska taktiska kärnvapen.

Tyskland kommer att fortsätta att tillhandahålla lämpliga flygplan för att bära amerikanska kärnvapen lagrade i landet till en hypotetisk atomstrid, som föreskrivs under Natos doktrin. Finland har beställt 64 nya amerikanska Lockheed Martins F-35. Jas Gripen kan bära kryssningsrobotar som i sin tur kan förses med kärnvapen. Foto: Lockheed Martin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Nato och kärnvapen

  1. Om Sverige går med i NATO så finns risken att kärnvapenbestyckade robotar från S:t Petersburg och Kaliningrad kan nå Stockholm på mindre än en minut om kriget kommer.
    Och det skulle NATO inte kunna avvärja.

    8
    7

Kommentera