Det första skolflygplanet T-7A Red Hawk rullas ut

FÖRSVARSINDUSTRI. Vid en ceremoni som under torsdagen (28/4) genomfördes vid Boeings produktionsanläggningar i St Louis, USA, visade Saab och Boeing upp det första serieproducerade skolflygplanet av typen T-7A Red Hawk som byggts under programmets Engineering and Manufacturing Development (EMD) fas. Närvarande var inbjudna representanter från det amerikanska flygvapnet (USAF), Boeing och Saab samt media.

T-7A Red Hawk

Flygplanet är en del av ett nytt, modernt och avancerat pilotutbildningssystem som kommer att levereras till USAF, som också har tilldelat flygplanet namnet T-7A Red Hawk.

Idag firar vi en viktig milstolpe efter år av arbete i detta partnerskap mellan Saab och Boeing. Saabs kunskap och expertis har starkt bidragit till både design, utveckling och produktion av detta skolflygplan i världsklass och fler än tusen Saab-anställda har varit involverade. Vi satte upp en ambitiös vision att omdefiniera vad ett jetdrivet skolflygplan är och hur de tillverkas, och vi har lyckats väldigt bra med det, säger Saabs VD och koncernchef Micael Johansson.

Det här programmet har avsevärt utökat vår verksamhet i USA och uppfyller Saabs löfte om fler amerikanska jobb, tekniköverföring och lokala ekonomiska fördelar. Saab har byggt en ny avancerad tillverknings- och produktionsanläggning i West Lafayette, Indiana där bland annat Saabs del, den bakre flygkroppen med alla ingående system fullt installerade, ska byggas. Detta är ett bra bevis på Saabs engagemang i USA och vår ambition att uppfattas som ett lokalt företag, säger Micael Johansson.

Med T-7A Red Hawk har Boeing och Saab tillämpat en innovativ digital strategi för design, utveckling och produktion av militära flygplan. I flera år har så kallad Model Based Definition varit en del av Saabs framgångar – först med utvecklingen av Gripen E och nu som del av T-7A Red Hawk.

Det nära samarbetet mellan Saab och Boeing har inneburit ett obevekligt fokus på effektivitet och precision, vilket gjort det möjligt för programmet att leverera ett helt nytt flygplan på rekordtid. Nästa steg för programmet inkluderar en första flygning med provflygplanet och fortsatt kunskaps- och tekniköverföring till Saabs amerikanska verksamhet.

Boeing-Saab T-7 Red Hawk (ursprungligen Boeing T-X, senare Boeing-Saab T-X) är ett amerikansk-svenskt jetdrivet skolflygplan som utvecklats för USA:s flygvapen. Planet har utvecklats av Boeing och Saab AB i samarbete.

Boeing T-X, prototyper tillT-7. Pressbild från SAAB

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Det första skolflygplanet T-7A Red Hawk rullas ut

  1. Vingytan verkar snarare vara för en raket än för ett flygplan.
    Kul att SAAB får visa USA lite om moderna tillverkningsmetoder.

Kommentera