Kungahuset och skattepengarna

KUNGAHUSET. För första gången redovisas pengafördelningen i den kungliga familjen. Det svenska kungahuset får 147,9 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar årligen. Hälften av det går grovt räknat till driften av slotten och resten till vad som kallas det kungliga apanaget, alltså i fjol cirka 74 miljoner kronor.

I Kungl. Huset ingår Konungen och Drottningen samt de som är så nära tronen och har sådan ställning att de ska tituleras Kunglig Höghet; det vill säga Kronprinsessfamiljen, Prinsparet, Prinsessan Madeleine och Prinsessan Birgitta. Till Kungl. Familjen räknas, förutom medlemmarna av Kungl. Huset, Kungens övriga barnbarn, Kungens övriga systrar samt Kungens framlidne farbrors hustru.
Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Hur mycket som går direkt till kungligheterna har tidigare varit hemligt, men i årsredovisningen för 2021 framgår tydligare hur mycket som går till var och en i vad som kallas rambeloppet, 13,6 miljoner kronor av det 74 miljoner stora apanaget.

Kungen och drottningen fick 8 miljoner, kronprinsessan Victorias familj fick 4,5 miljoner kronor och prins Carl Philips familj 1,1 miljoner kronor och prinsessan Madeleine får dessutom inget alls.

Hovets ekonomichef Jan Lindman beskriver de här pengarna som merkostnader av privat natur som de har i förlängningen av deras uppdrag. Det handlar till stor del om att, i brist på vanlig lön, bekosta sin vardag, om än en ekonomiskt lyxigare vardag än för gemene man. Det kan vara en del av deras boendekostnader, på Drottningholm och Haga, men också kläder för officiell representation.

– Och det förstår man ju direkt, att det är högre kostnader för damerna än för herrarna, säger Jan Lindman.

Huvudregeln är att allt ska redovisas med fakturor och kvitton.

Ytterst är det kungen som bestämmer rambeloppets storlek och fördelning, men han får ett underlag från kansliet att ta ställning till, enligt Lindman.

Förebilden till den nya öppnare redovisningen, som bygger på riksdagens beställning, är det danska kungahuset.

Vid sidan om apanaget har den kungliga familjen även en privat förmögenhet, vars storlek är hemlig. Köp av privata bilar, båtar och fastigheter bekostas av egna ärvda pengar.

– I grunden kommer den (den privata förmögenheten) i ganska hög utsträckning, så vitt vi har kunnat utreda, från Karl XIV Johan, men också från en del ingifta prinsessor på 1800-talet, säger Jan Lindman.

Fakta: Hovets verksamhet i korthet

I fjol fick de Kungliga hovstaterna 147,9 miljoner kronor i ordinarie anslag från staten. Ovanpå detta beslutade regeringen i fjol om ett tilläggsanslag till Slottsstaten på 30 miljoner kronor som en konsekvens av ett kraftigt ras för besöken inom visningsverksamheten i spåren av pandemin.

Kungliga hovstaterna är uppdelade på Slottsstaten och Hovstaten, som delar på de 147,9 miljonerna.

Slottsstaten har hand om de kungliga slotten. Hovstaten finansierar statschefens verksamhet och statschefens och dennes familjs kostnader.

Källa: Kungliga hovstaternas verksamhetsberättelse

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Kungahuset och skattepengarna

 1. Vattenfalls VD får omkring 17 mijoner/år i lön och säkert massor av andra icke redovisade förmåner. VDn får mer pengar til privat bruk, än varje enskild medlem av kungahuset.
  Vattenfall är ett statligt företag och är
  m. a. o. svenska folkets.
  Detta är inte något enskilt fall när det gäller statliga företag, men det absolut värsta.

  14
 2. Kungahuset är en del av vår Svenska historia.Även Europas historia vövs in i det faktumet.Kungahuset har ingen reell makt längre över styret och politiken, men dom sköter representationen av vårt land på ett föredömligt sätt både här och utomlands.Dom som anser att monarkin skall avskaffas och vi skall ha en president istället borde ställa sig frågan varför då Kungahuset öndå inte har någon politisk makt.Däremot är dom en sammanhållande faktor för vårt folk och historia.Skattemedlen som apanagen utgör är en bråkdel jämfört med vad det öses pengar över för övrigt.

  37
  9
 3. Strunt är strunt. Skit är skit. Skitigt värre var nyligen, när skiten förstörde polispersonal och samhället materiel under de senast kravallerna (terrorhandlingar)mot yttrandefrihet

  20
  1
 4. Denna kostnad är en struntsumma i Sverige idag. Det motsvarar vad SIDA gör av med på ett dygn. Jag tror det är väl investerade pengar med ett stort symbolvärde.

  60
  9

Kommentera