Rysk gas till Polen och Bulgarien stoppas

ENERGIFÖRSÖRJNING. Det ryska energibolaget Gazprom stoppar från och med onsdag sina gasleveranser till Polen, uppger polska gasbolaget PGNIG enligt flera medier. Gazprom uppmanar också Polen att betala sina gasskulder i ryska rubel. Även gasen till Bulgarien stoppas.

Baltic Pipe invigs i år.

Moskva har tidigare hotat att stänga av gasleveranserna till länder som inte går med på att betala i rubel. Europa har motsatt sig detta eftersom det anses kringgå sanktionerna mot Ryssland och på ett oacceptabelt vis stärka Rysslands position.

Enligt Polens regering har landet förberett sig för att gasleveranserna från Ryssland kan upphöra och landet säger sig ha tillräckliga lager.

Senare under kvällen rapporterade det bulgariska bolaget Bulgargaz att även de fått besked om att leveranserna från Ryssland stoppas. Landets energiminister säger att man har tagit steg mot att säkra alternativa leveranser.

Polen kommer att styra om sin import till en norsk gasledning via Östersjön och Danmark.

Bland annat färdigställer Polen den baltiska delen av den nya gasledningen. Baltic Pipe genomförs i samarbete mellan det danska energiföretaget Energinet och det polska statliga energibolaget Gaz-System. Polens gasinfrastrukturoperatör Gaz-System har slutfört bygget av havsbottensektionen av den strategiska gasledningen Norge-Polen – Baltic Pipe – som Warszawa hoppas ska hjälpa landet att bli oberoende av rysk gas.

Baltic Pipe, är ett strategiskt projekt som fortfarande är under uppbyggnad och planeras att tas i drift i slutet av 2022, kommer att kunna pumpa upp till 10 miljarder kubikmeter (bcm) naturgas till Polen och upp till 3 miljarder kubikmeter av råvaran från Polen till Danmark, samt levererar till slutanvändare i grannländerna.

-Pettersson tycker det är bättre att hela västvärlden slutar köpa och sälja allt till Ryssland så länge de anfaller och ockuperar andra länder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Rysk gas till Polen och Bulgarien stoppas

 1. Enligt uppgift är oljeledningen till Tyskland av i Briansk pga att Ivan togen papyross i oljeterminalen

  3
  1
 2. Om Ryssland stoppar gasen till Tyskland kommer elpriserna i södra Sverige att bli mycket högre än dagens höga priser. Om idioterna S+MP inte hade avvecklat 4 kärnkraftsreaktorer i förtid hade södra Sverige haft samma låga priser som norra Sverige.

  24
 3. Polen köper ingen gas från Ryssland, och har gasreserver för ett år framåt. Polen fick också besked att Ryska gasen skall betalas med rubel, annars stängs gasen, men Polen har redan stängt gasen.
  Det är Putte som bestämmer kursen för Rubel.

  5
  7
  • Vad svamlar du om? Fick Polen besked om att gasen de inte köper ska betalas i rubel?

   Polen köpte gas från Ryssland men har länge planerat att klara sig utan men ville inte bryta det kontrakt som gäller till 2022-12-31.

   Nu löste sig det problemet.

Kommentera