FN: Putin ”i princip” med på evakuering av stålverket

UKRAINA. Rysslands president Vladimir Putin har ”i princip” gått med på att låta civila lämna det belägrade stålverket i Mariupol i östra Ukraina. Det säger FN i ett uttalande efter generalsekreteraren António Guterres möte med Putin och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skriver flera medier.

Vladimir Putin och António Guterres i Moskva.

”Uppföljningsdiskussioner kommer att föras med FN:s kontor för samordning av humanitära frågor och det ryska försvarsministeriet”, sa FN:s talesman Stephane Dujarric i uttalandet.

Tidigare under tisdagen sa Putin till Turkiets president Tayyip Recep Erdogan att det inte pågår några strider i Mariupol och att Kiev borde ta ansvar för de människor som befinner sig på stålverket, skriver Reuters.

Ukraina har tidigare vädjat till FN att hitta en väg att på ett säkert sätt evakuera de civila som befinner sig i stålverket.

-Pettersson hörde FN:s generalsekreterare António Guterres säga på tv igår: Det råder olika uppfattningar om mycket men två saker är fakta som inte går att diskutera…

 1. Det finns inga ukrainska trupper på rysk mark.
 2. Det finns ryska trupper på ukrainsk mark.

Där ligger problemet till kriget.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “FN: Putin ”i princip” med på evakuering av stålverket

 1. man kan knappast lita på putin vi vet ju hur det ser ut där ukrianare kastat ut ryssarna det är ju mest kvinnor och barn som man hittar döda

  1
  4
  • Fjölet:
   Nu blir jag troligen även ovän med dig,när jag plitar ner min version kring gamla Valsverket ?
   Skrev redan igår att det inte var Ryssland som hindrade evakueringen av de civila som sökt skydd i de gångar och skyddsrum,som finns i inringade industriområdet. Det var U k r a i n a som tackade nej till denna. Antagligen för att barn,kvinnor,o äldre skall utgöra en form av levande skydds-skyltar,för de c:a 2,500 elitsoldater,som trycker inom området ? Nu lär det bli en lång plåga för dessa civilister,eftersom knappast ryssarna släpper ut bytet de har i sin ask.

   5
   3
 2. Dessutom då Ryssland har annekterat ukrinskt territorium och erkänner utbrytar republiker som självständiga stater så anser de att de har ukrinska trupper på sitt eller sina allierades territorier.

  6
  2
  • Lisa:
   Tja,några vill gärna komma i säkra händer. Under senaste åren från 2015 ) då Ukrainska armén började beskjuta civila mål i östra delen av landet,har dryga 300,000 flytt till Ryssland. Senaste åren har därtill en hel flyktingförläggning växt upp,på ryska sidan av gränsen.
   För c:a ett halvår sedan fanns där 80.000 som sökt skydd ”för sina egna landsmän”….
   Nåja,får jag väl skit på nu nytt,när jag skriver ner sanningen ??

   12
   4
   • Hur vet du att det är sanningen? Vilka började skjuta? Hur många har flytt åt andra hållet?

    2014: Ryssland ockuperar oväntat Krim och stödjer pro-ryska styrkor i östra Ukraina. Konflikten utvecklas till ett krig.

    2015: 5,2 miljoner människor är drabbade av konflikten, 7000 har dött, 18 000 är sårade och 1,6 miljoner på flykt.

    2015: Sedan början av 2015 – med antagandet av Minskavtalet för att hitta en fredlig lösning på konflikten – har Ukraina en partiell (ofullständig) vapenvila längs en 457 kilometer lång frontlinje som går genom Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

    https://sverigeforunhcr.se/ukraina

    5
    7
   • Pettersson:
    Eftersom jag som gammal gubbe har rikligt med tid,ägnar jag mycket av min ensamhet i sällskap med mina olika kanaler på SAT-TVn….Dessutom har jag i all min tid varit mycket intresserad av historik från svunna tider.
    Här visas tydligt från alla olika EU-länder,bilder o reportage från bl.a. östra Ukraina.Därför har jag med egna ögon sett de köer som finns vid pass o. ansöknings-platserna vid ryska gränsen. Bussar kör i skytteltrafik med äldre,kvinnor o. barn till ett ryskt uppsamlingsläger österut.
    Detta eftersom flera fått nog av Ukrainas ständiga beskjutning dygnet runt ! Visas det inte sådana bilder här i Abzurdien ??
    Kanske därför många på din blogg tror att dessa delvis korrupta folkslag är rekorderliga ?

    8
    3
   • Du är visserligen lite äldre än mig men jag är ingen ungdom och jag har också varit väldigt intresserad av historia och utvecklingen i vår omvärlden.

    Du brukar med viss rätt skylla på Ukrainas oligarker och korruptionen i landet. Det är delvis riktigt, problemet är att Ryssland har fler och värre oligarker samt är ännu korruptare.

    Dessutom är Ukraina på väg mot rätt håll medan Ryssland går åt fel håll.

    8
    6

Kommentera