Även Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda

INVANDRING. Som bloggen tidigare berättat så röstade det danska parlamentet, Folketinget, i början på juni 2021 igenom ett förslaget om ett helt nytt asylsystem som går ut på att etablera asylcenter utanför EU:s gräns, där de som söker asyl i Danmark kan placeras.

När Storbritannien nyligen lät meddela att man planerar att skicka alla migranter och asylsökande som tar sig över Engelska kanalen till Rwanda så blev man snabbt anklagade för att vara omänskliga rasister. Nu bekräftar dock även den danska regeringen att man har för avsikt att skicka asylsökande till Afrika.

Den danske migrationsministern Mattias Tesfaye berättar att Danmark just nu håller på att samtala med den rwandiska ledningen om möjligheterna att skapa ett system där migranter som söker asyl i Danmark istället flygs till Rwanda.

Mattias Tesfaye (S)

Vår dialog med den rwandiska regeringen inkluderar en mekanism för att förflytta asylsökande”, bekräftar han och menar vidare att ett sådant system skulle vara betydligt mer värdigt än det nuvarande där människosmugglare och andra kriminella element organiserar och möjliggör invandringen över Medelhavet till Europa.

Danska makthavare betonar att man ännu inte nått något slutgiltigt avtal med Rwanda om flyktingmottagandet men att man hoppas kunna göra det snart – om man får tillräckligt parlamentariskt stöd i frågan.

Danmarks statsminister, socialdemokraten Mette Frederiksen har tidigare deklarerat att hennes mål är att Danmark helt ska stoppa asylinvandringen och att Danmark bör ”akta sig” så att man inte tar emot för många människor och förstör sammanhållningen i landet.

Mette Frederiksen (S) Bild: News Oresund.

– Vi kan inte ge ett löfte om noll asylsökande, men vi kan gott och väl ställa upp den visionen, som vi också gjorde inför valet. Nämligen att vi önskar ett nytt asylsystem och att vi gör vad vi kan för att införa det.

Danmarks och Storbritanniens planer ses av många som viktiga och nödvändiga steg för att stoppa den storskaliga massinvandringen till länderna, även om många samtidigt är skeptiska till att förflyttningar av asylsökande till andra länder verkligen kommer att genomföras i någon större utsträckning.

Vänsterblivna hävdar att detta blir ett sätt för rika europeiska länder att smita undan sitt påstådda ansvar. Organisationer som arbetar för ökad massinvandring till Europa har också kallat projektet för ”barbariskt och omänskligt

I Rwanda är tongångarna dock betydligt mer positiva och landets utrikesminister Vincent Biruta säger att landet ”välkomnar partnerskapet med Storbritannien att ta emot asylsökande och migranter och erbjuda dem legala vägar till uppehållstillstånd”.

-Pettersson säger att det är en viss skillnad på danska och svenska Socialdemokrater…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Även Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda

  1. Kopulerandet i Afrika, Mellanöstern och Afghanistan är inte den svenska skatteslavens ansvar

  2. Danskarna har ju facit i hand, de vänder blicken norrut och lär av andras misstag!

    Självklart ska flyktingar få hjälp att undkomma krig och förföljelse. Rwanda blir alldeles utmärkt. Inte så kallt och våldsamt som här i norr!

    15

Kommentera