Regeringen skjuter till mer skattepengar till elbilsköpare

SKATTER. Jag minns en tid när socialdemokraterna kämpade för de minst bemedlade i samhället. Det var länge sedan, nu satsas det på de välbeställda som har råd att köpa en ny elbil.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) talar inte i egen sak. Hon har inget körkort.

Intresset för klimatbonusen på 70.000 kronor till den som köper en elbil är fortsatt stort, skriver Sveriges Radio.

Regeringen föreslår därför ett extra tillskott för 2022 på 3,9 miljarder. Totalt hamnar summa på 7,4 miljarder.

Miljöminister Annika Strandhäll kan inte svara på hur länge till som man kommer att fortsätta med denna bonus. Den innevarande tolvmånadersperioden väntas drygt 150.000 personer utnyttja den.

-Pettersson säger att det finns c:a 300.000 fattigpensionärer i Sverige. 7,4 miljarder skulle ge c:a 2000 kronor i månaden för varje pensionär i denna grupp…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

45 thoughts on “Regeringen skjuter till mer skattepengar till elbilsköpare

 1. Jag har hittat ett – ett enda – hållbart argument MOT elbilar i denna diskussion. Det är Olof.p som skriver att bilar i Sverige subventioneras och sedan säljs till Norge. Om det stämmer – OM det stämmer – så är det riktigt illa. Jag har aldrig tänkt på det förut. Ska kolla… i så fall finns en riktig j-a bugg i systemet. Meningen med systemet är ju att ”lura” oss som vill satsa på ny teknik med dyra elbilar. Om vi köper en svindyr bil och betalar massa moms så får vi tillbaka en liten del, typ 70.000. Det är något alla tjänar på i längden, särskilt dem som tycker att elbilar är alldeles för dyra. Snart kommer de ut, billiga på andrahandsmarknaden. Förhoppningsvis har det löst sig med laddstolpar osv till dess.

  Nu finns det massa putintroll som tycker att vi ska fortsätta med bensin och diesel. Alla vet hur korkat det är så det är inget jag kommenterar.

  Och så finns det massa kommunister och kanske sossar här på bloggen, som klagar över att de betalat så mycket skatt men är så fattiga att de inte har råd med bil… äh? Va? Okey, i så fall klaga inte på andra som har betalat tiotals miljoner, eller mer i skatt, och nu vill betala dyrt för att använda modern ren teknik.

  Jag vågar nästan svära på att INGEN svensk som har jobb och saknar betalningsanmärkningar skulle bli nekad att köpa en elbil för 5-6-700.000. Den som räknar på affären ser att man med tiden (typ 30.000 mil) får bilen gratis, i vart fall om man har egna solceller. Det blir betydligt dyrare i längden med fossilbil!

  Frågan är om man vill vara med och betala för framtiden eller om man vill sitta och klaga! Svaret har vi i denna blogg! 🤣🤣🤣

  5
  4
  • Nu börjar säkert någon undra varför jag säger att jag gör egen el men sen säger att jag inte gör egen el. Ok, jag ska förklara. Man kan göra el och sälja till nätet. Sen kan man köpa tillbaka från nätet. Det är det krångliga sättet som funkar nu. Drömmen är att man ska kunna ladda bilen direkt från solcellerna och sen använda bilens batterier till huset och så ladda dem igen osv… det funkar inte riktigt än men om vi som vill betala dyrt för tekniken får göra det utan att bli hånade från Petterssons troll så löser det sig nog rätt snart. Tekniken finns men standard saknas så det blir sjukt dyrt just nu… med trollens hjälp blir det ännu dyrare 🙄

   3
   5
   • Hoppas du har koll så ingen kärnkraftsel kommer in i din bil eller ditt hem, du vill väl inte finansiera Putins krig.

   • Pettersson, skärp dig, du brukar ha kloka och mycket överlagda kommentarer som jag gillar!

    Ingen vet var elektronerna kommer ifrån. Det handlar om att tillföra så mycket som möjligt och ta ut så litet som möjligt från det gemensamma nätet.

    Om alla tar-ut maximalt så är det bara ryssarna som står för put-in

   • Kärnkraftverken i Sverige använder uran från Ryssland. Alltså bidrar alla som använder el till Putins krigföring enligt din egen logik. Kärnkraften står för c:a 35 procent av elproduktionen.

    Du påstår att dom som kör fossilbilar finansierar Putins krig trots att Sverige köper väldigt lite olja från Ryssland (8 procent 2021, mycket mindre nu).

    Skärp dig, gynna inte Putins terror i Ukraina.

  • Du hittar inga nackdelar med elbilar, mer än att de säljs till Norge, påstår du.

   Elbilar har fortfarande inte bra räckvidd

   Elbilar är dyrare att köpa

   Begränsad tillgång till snabbladdning

   De har sämre värme och räckvidd i kyla

   Tillverkningen av batterier, kräver kemikalerier, barnarbetare används.

   Ryssland producerar en stor del av den rena nickel som används i bilbatterier och även andra metaller

   Elbilar som brinner är inte roliga…

  • Elbilar borde inte få stå i parkeringshus eller transporteras på färjor p.g. av sina batterier. Om brand uppstår går de ju inte att släcka o bildar giftiga gaser. Snart får försäkringsbolagen upp ögonen för detta o höjer premier på elbilarna. Vem vill köpa en beg elbil lagom tills det är dags att byta batterierna ? Vi har inte sett alla nackdelar ännu men det kommer

  • Men Anton, skärp dig. Vadå Putin troll! Förklara gärna hur vi som nu bor i flerfamiljshus och som inte har tillgång till laddstolpar ska klara av att ha elbil. Ska vi varje morgon åka ner till MAX och äta vår frukost där medan vi laddar bilen vid deras laddstolpe och sen åka till jobbet. Funkar ju inte.

 2. Jag har svarat på en del inlägg, men nu ska alla mina svar granskas först. Är det en bugg eller har du börjat med censurering av sådant du inte gillar Pettersson? I så fall får det ju ganska snabbt rätt stor spridning…

 3. Det här är superkul, sällan ser man så många troll och dumskallar samtidigt på ett ställe, och så är jag bortrest. Önskar att jag hade tid att förklara för nötterna varför det är bättre att köra på egenproducerad el än Putins olja. (Det är dock självklart för de flesta normalbegåvade) Här dräller det av kommunister och Putintroll som gör allt för att försvara oljeberoendet och de hackar ner på andra som har tjänat mer pengar än de själva och alltså betalat mer skatt än de själva har gjort. Vi måste sluta med oljeberoendet! Staten har två alternativ: antingen höja skatten på bensin och disel, eller subventioner elektriska alternativ. Hoppas diskussionen fortsätter imorgon när jag jar tid att delta…😘

 4. Arg på elbilar? Här får du några fakta INNAN du trycker och avslöjar din okunskap!

  Den som köper en elbil betalar massor i extra moms vilket betyder att staten TJÄNAR på affären även om de betalar tillbaka en del av pengarna (70.000). Elbilsköpare snyltar alltså inte på andra, tvärtom, de bidrar mer än bensinbilsköpare!

  Ju fler elbilar som säljs nu, desto snabbare kommer de ut på andrahandsmarknaden till vettiga priser.

  Många som har elbil har smart laddning som laddar på natten när det finns billig överskottsel som ingen vill ha!

  Vissa har egna solceller och gynnar hela systemet.

  Varje mil som körs med el minskar Putins krigskassa!

  Det är bensin och dieselbilar som betalar Putins krig och schejkernas lyxliv.

  Stoppat elbilsbidrag betyder att det säljs färre elbilar och fler bensin/dieselbilar. Då ökar efterfrågan på fossila bränslen och priserna på bensin/diesel går upp. Putin jublar (tillsammans med en del troll)

  Jag är för gammal för att bekämpa Putin med vapen. Gör istället vad jag kan för att inte köpa hans olja!

  9
  30
 5. Elbilsägarna får ju flera positiva saker med sin bil.
  Inte bara bonusen. De betalar en fordonsskatt på under 400 kr. En icke eldriven ny bil får du betala allt mellan 3000 – 20000 kr eller tom mer för. Elbilen slipper dyra soppakostnader.

  Men hur skulle det se ut om man bytte ut de allra flesta fosildrivna bilarna mot el och alla fick tillgång till laddstolpe. Vi har faktisk vinter ibland i det här landet och vad har vår regering gjort åt elförsörjningen under sina snart 8 år.
  Redan i höstas, innan snön kom körde man igång Karlshamns verket. I full drift drar det 140.000 liter diesel i TIMMEN! Landets alla dieselbilar kommer en bit på kraftverkets dygns förbrukning. Undrar var vi ska köpa oljan ifrån till nästa vinter, Ryssland?

  Vore det inte bättre om vår regering börjat i rätt ände och säkerställde elförsörjningen först. Vindsnurror må vara bra, men kalla vinterdagar då

  Och så detta med laddstolpar. Vem ska betala. Bor själv i en BRF. Föreningen har inga egna p-platse utan bilägarna parkerar på kommunens gata. Kommunen verkar inte intresserad av att lägga ut en massa pengar på detta. Blir ju enorma kostnader om alla stadsdelar ska försörjas med laddstolpar. Kommunen har tillräckligt med utgifter ändå.

  22
  6
  • Som sagt jag gör egen el med solceller, kör gratis, och förbrukar varken el eller olja! Perfekt! Den som dissar det måste ha ett riktigt stort hål i huvudet!

   7
   19
   • Jaa du, lev ditt enkla och billiga liv. Ingen missunnar dig detta
    Men för 99,9 % av befolkningen ser verkligheten inte ut så. Varför missunnar du oss detta?

    13
    7
   • ThePeter, håller med. En stor del av landets befolkning bor i flerfamiljshus. Där är det svårt att ha solceller och ”göra sin egen el”:

    Och Anton, ” kör gratis” och ”förbrukar ingen el”. Jag är nyfiken, hur gör man. Har du fått din bil och dina solceller, eller ? Jag funderade ett tag på solceller till landet, men kunde bara konstatera att då jag kalkylerade med kostnaderna och ev vinst så var det inte lönsamt. Iallafall inte i mitt fall.
    Och hur gör du på vintern, kallt och grått, ingen sol?

    7
    4
   • ThePeter, jag missunnar dig inget, tvärtom. Jag vill bara att så många som möjligt ska kunna köra elbil billigt i stället för att köpa Putins olja och betala dyra skatter till Magda. Vi som kan köper elbil, det blir dyrt för oss, men snart kommer våra begagnade bilar ut på marknaden till allaandra som inte ville, eller vågade, förlora pengar på ny teknik!

    1
    3
   • Till onkelbjrn. Du har en poäng där. Det är massa trassel med ersättningen man får för levererad el. Förut var det 1kr kwh rakt av, nu är det spotpris som kan vara superlågt. Jag rekommenderar ingen som är tveksam om huruvida ekonomin går ihop att försöka. Det är mycket ny teknik. Stötta istället alla som vill försöka utveckla den nya tekniken och dessutom ta den ekonomiska smällen om det inte funkar. Min förhoppning är att sy ihop ett system med solceller som laddar min bil så att jag slipper köpa putins olja. Samtidigt vill jag kunna använda bilens stora batteri som backup till huset. Detta låter enkelt men är tekniskt svårt att lösa. (Ska inte gå in på det här.) Vi är dock ett antal entusiaster som lägger mycket pengar på detta. Hoppas att det kan funka för alla i fframtiden, även för kommunister och putinkramare. Skit samma bara det blir fred och frihet!

    1
    4
  • Jag har en annan bil för långturer och vinterkörning, inga problem. Det viktiga är att minska fossilförbrukningen vid alla småkörningar!

 6. Tack säger alla biluthyrningsföretag som hyr ut bilarna till svenskar i två och cashar in elbilspremien för att sedan sälja dem till Norge.

  19
  2
 7. Jävla vansinne. Den som har råd att köpa en ny elbil behöver ingen bonus. Det är lika dumt som att ge barnbidrag till miljonärer. Dessa grupper behöver inget skattefinansierat stöd.

  34
  5
  • Den som köper elbil får betala så mycket extra för batterierna så det blir ändå en lönsam affär för staten som får in massa extra moms. Man kan inte BÅDE klaga på Putins krig OCH elbilar Det är för f-n bensinbilarna som betalar kriget. Var glad att några gör vad de kan för att slippa oljeberoendet. Tänk först, prata sen!

   6
   26
   • År 2021 var 8 procent av Sveriges importerade olja från Ryssland. I år är det betydligt mindre så det är inte oljan och bensinen vi gör av med i Sverige som betalar Putins krig.

    Med ditt resonemang så är det du och din elbil som betalar importen
    av muslimer medan vi som kör en gammal diesel några få mil som går på norsk olja inte bidrar så mycket. Tänk först, kommentera sedan.

    27
    5
   • Smart Pettersson, om hela världen köper sin olja från Norge så får inte Ryssland sälja alls!

    Nä, det funkar inte så, köper vi från Norge köper någon annan från Ryssland och tvärtom. Det är totalförbrukningen som är avgörande. Varje droppe vi kan spara medför att någon kan låta bli att handla från Ryssland! Som sagt, tänk först!

    7
    20
 8. Det snackas mycket om ökade pensioner, men då ska vi komma ihåg
  att det även gäller icke produktiva pensionärer med, som aldrig betalt
  eller kommer att bidraga till det allmänna. Pengarna kommer inte från pensionssystemet utan tas direkt från statskassan, dom pensionärer
  som jobbat och betalt skatt hela livet är däremot värda dessa ökningar
  och mer därtill!

  27
 9. Jag har köpt elbil som kostar flera hundratusen mer än en vanlig bil i motsvarande klass. Ja, jag fick 70.000. Jag köper solceller och blir självförsörjande. Ni som fortsätter med bensin betalar Putins krig eller shejkernas lyxliv. Jag har absolut INTE dåligt samvete!

  6
  51
  • Kan tillägga att jag BETALADE över 100.000 kr i MOMS på bilen! Fick tillbaka 70 så det blev mer än 30 kvar till pensionerna!

   8
   42
   • Vad vill du ha sagt med det?

    Vi har en gammal bil i garaget som vi inte har råd att köra. Vi har inga laddstolpar i garaget men det gör inget får vi har ändå inte råd med någon el-bil.

    Skulle de komma in någon el-bil i huset så är det risk för alla bilarna i garaget brinner upp och lika bra är väl det. Då slipper vi bekymmer.

    Lagen den har sina blottor
    hund får de fattiga ha
    de kunde väl skaffa sig råttor
    som är skattefria och bra

    21
    6
   • Nej Anton, eftersom du skryter med att du fick 70.000:- tillbaks så har du inte tillfört statskassan 120.000:- som du vill göra gällande, eller var det 100.000:- som du skrev i ett annat inlägg?. Det blev visst bara 30.000:- eller 50.000:- över beroende på vilket av inläggen som inte stämde med verkligheten. M.a.o. har du till fört statskassan ungefär lika mycket som en person som köper en diesel/bensinbil för 200.000:-/ 250.000:-, grattis till ditt tänkande eller kanske avsaknandet av tänkande. Dessutom kommer sagda person att tillföra ännu mer till kassan genom att tanka bränsle som är dubbelbeskattat med moms på skatten. Lika smart som en känd person i miljökretsar som inte tycker att han är beroende av el eftersom han bor i stan. Du förefaller att vara politiker på den gröna sidan med ditt sätt att tänka d.v.s. att bara ta upp halva sanningen. Vakna upp.

    13
    7
   • Exakt pannknack, den som kör diesel eller bensin bidrar mycket mer till statskassan. Helt rätt! Vi blr alltså alla gå över till oljeeldning, annats är vi skattesmitare, eller hur tänker du? Är målet att alla ska göra av med så mycket olja som möjligt nu helt plötsligt? För att Sverige inte ska gå i konkurs? Suck! 😮‍💨

    8
    11
  • Det borde du ha, stjäla 70’ från oss som sparat och skattat på våra låga pensioner. Men det blir väl som när ni stal våra hus i skärgården då vi inte kunde betala fastighetsskatten. Lycka till med elbilen när batteriet tar eld. Det är visst dyrt att köpa nytt.

   39
   6
   • Så du tror att den som köper elbil inte har betalat skatt o hela sitt liv? Räkna en gång till på momsen på bilen och tänk!

    9
    7
  • Vi som inte är lika äckligt rika som du, eller är pensionärer får fortsätta och cykla eller köra den gamla bensimbilen. Jag har heller inget dåligt samvete för det, är snarare förbannad på att rika knösar parasiterar på mina skattepengar med statens hjälp.

   26
   6
   • Eftersom jag har möjlighet köpte jag en bil med svindyra batterier och betalar massa moms. Syftet med hela dealen är att få ut många elbilar på marknaden så att de snart kommer även på begagnatmarknaden till rimligt pris. Då kan alla köra hembryggd el så slipper vi betala Putin. Men ni putintroll gillar naturligtvis inte det.

    6
    25
  • Jo du Anton, har du räknat på resten av ditt felaktiga påstående med momsen också eller ”glömde” du det? Du får väl fortsätta med din oljeeldning om du vill, själv rationaliserade bort det så snart vi flyttade in, utan subventioner. Släpp nu oljan berätta istället hur du tänkte med momsen??

   10
   5
 10. Pengar som kommer från sjuka skatter på bränsle
  och el, det blir bla. Pensionärerna som får betala
  vansinnet med elbilarna.
  Miljöpartiet och socialdemokraterna är skyldiga
  till detta vansinne till 100%
  Dom som vill ha en elbil och medverka till kraftigt
  ökande elpriser kan betala sina bilar själva.
  Detta är ett bevis på dåligt omdöme som förövrigt
  är ett genomgående problem med denna regering.

  48
  2
 11. Som skrivet tidigare när skall svenskar inse att de är grundlurade av sossar och de övriga i 7- klövern. Våga rösta på partier som reagerar på de politruker som föröder vårt land, som utarmar Sverige=latmaskarnas paradis. Inte Tillåta politruker fortsatt försörjning vid avhopp, tex barnskötaren Veronica Palm sosse, och flertal andra politruker. Minska antalet ämbetsverk, riksdagspolitiker. Inga bidrag till andra än de som faktiskt försörjt sig och nu vid sjukdom behöver hjälp.
  Varför skall vi försörja invällarna och hela deras släkt. Men ni älskare av 7-klövern somna om och fortsätt att rösta för Sveriges undergång. Era barn och barnbarn får betala priset och det är väl vad ni vill.

  47
  2
 12. Det är konstigt, varför ska allt som påstås vara bra, rätt och riktigt hela tiden kosta mer pengar?
  El-bilarna påstås vara bra, priserna på en el-bil är dock långt från bra!
  Omställningen till grön el sägs även den vara bra och vara helt rätt, även detta generar dock en ekonomisk örfil!
  Asylinvandringen påstås även den vara rätt, detta trots att den kostar oss hundratals miljarder kronor per år.
  Och inte nog med det, vissa hävdar till och med att vi inte skulle klara oss utan den!?
  Fråga, -Varför fungerade Sverige bättre utan el-bilar, grön el och massinvandring och varför påstås dessa företeelser vara bra när de bara genererar negativa rubriker samt otaliga debattprogram på TV?

  52
  1
 13. Ja, 300 000 fattigpensionärer, de flesta
  låglönare o kvinnor som valt ta hand om
  om barn o hem. Som tack framlever de
  nu sin ålderdom snubblande nära
  fattigdom! De bidrog under 50/60/70
  talet t Sveriges välstånd! Arma land.

  63
  • Man säger att två personer förr kunde leva av en persons arbete och lön.
   Så fungerar det även idag, dvs med den lilla skillnaden att man nu inte vet vilken den andra personen som man försörjer är!

   55
   1

Kommentera