Statsminister Magdalena Andersson (S) anser att det krävs ett brett stöd för Nato

FÖRSVARET. Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att ett beslut om svenskt Natomedlemskap kräver tre fjärdedelars majoritet i riksdagen. – Som statsminister måste jag alltid fatta det bästa beslutet för Sveriges säkerhet. Statsministern besökte försvarets flygflottilj F17 i Ronneby på lördagen. Under presskonferensen fick hon främst ta emot frågor om det eventuella Nato-medlemskapet.

Steget Efter

Den troliga majoriteten i riksdagen som nu visat sig gälla. Hur ser du på den?

När vi fördjupade vårt säkerhetssamarbete med Finland så var bedömningen att det var ett beslut som behövde fattas med tre fjärdedelars majoritet och den här frågan bör också rimligen ha samma beslutsprocess.

Hur som helst är min ambition som statsminister att det vägval Sverige gör så kommer vi söka brett samförstånd i den frågan. Det här är inte en fråga som jag tycker lämpar sig för politisk strid, fortsätter Andersson.

-Pettersson säger att det låter skumt. Jag tror det räcker med 175 mot 174 röster i riksdagen för att gå med i Nato, även om det naturligtvis är önskvärt med större majoritet.

”Som statsminister måste jag alltid fatta det bästa beslutet för Sveriges säkerhet” säger Magdalena Andersson (S). Det är också ett påhitt. Det är statsministrar som beslutat att slakta försvaret och importera hundratusentals unga män från Mellanöstern, beslut som knappast har varit det bästa för Sveriges säkerhet.

S har ett stort problem. På Socialdemokraternas partikongress den 3-7 november 2021 bestämdes att Sverige inte ska gå med i Nato.

-Pettersson säger att det brukar påstås att neutralitet och alliansfrihet har tjänat oss väl. Det borde sägas att vi haft tur. Danmark, Finland, Norge och Sverige var alla neutrala när 2:a världskriget bröt ut. Tre länder blev anfallna.

Idag är det 82 år sedan Hitlertyskland anföll och ockuperade Danmark och Norge. Det stöddes av ett svenskt riksdagsparti. Samma parti stödde även Sovjetunionens anfall mot Finland året innan. Partiet sitter fortfarande i Sveriges riksdag. S samarbetar regelbundet med det partiet, men vägrar förhandla med extrema SD som bildades 1988.

Historien upprepar sig. Nu är det Ukraina som provocerar och det är SD som har ett extremt förflutet. SD bildades 1988. Varför har inte S några problem med V?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 thoughts on “Statsminister Magdalena Andersson (S) anser att det krävs ett brett stöd för Nato

 1. Jag har bara en fundering och det är ”Vem ska betala?” Kan vi avvara 2% av vår BNP? Vi har inte råd med sjukvård, äldrevård osv. Utan 2015 kanske det hade gått, men nu?

 2. Sjuklövern är sig lik. Lika lite som man frågade väljarna om man skulle börja med den vansinniga migrationspolitiken, lika lite frågande man väljarna om man skulle rusta ner försvaret. Nu står man med kalsongerna vid fotknölarna och tänker än en gång köra över folket.

  Hade man inte fört en totalt vansinnig migrationspolitisk hade vi haft råd med ett fullgott försvar coh allt annat som man fått slaska. NATO kräver ett väl rustat försvar och frågan är vad man tänker skära i och vad man ska beskatta ytterligare då.

  12
 3. Nu skall vi ha samförstånd, har hon gått kursen hos herr Schwab. Sossarna har väl stått för de värsta övergreppen på svenska folket vilja. Tätt följt av Reinfeldts moderater. Mångkulturen har sossarna lyckats besluta om på egen hand, och att strunta i grundlagar och lämna över beslut till EU.

  15
 4. Våra styrande har målat in sig i ett hörn som krymper mer och mer, snart står dom i färgburken och penseln på väg in i munnen för tysnad av varmluften för gott.

  Jubelåsnor inom allt de beslutar.

  12
 5. BINDANDE FOLKOMRÖSTNING i NATO-frågan! Kallas demokrati, fast Sverige är ingen demokrati längre.
  Ett utvecklat land som Sverige måste hinna fixa röstsedlar för JA resp NEJ om NATO. Som vanligt ser vänsterextremisterna till att svenska gräsrötter hålls utanför besluten!

  11
 6. En majoritet är en majoritet, oavsett om sossarna internt har andra
  regler inom partiet! Motsvarigheten till majoritet är Minoritet? Men det
  svider givetvis i sossesjälen ifall SD blir tungan på vågen!

 7. Bråket om enkel/kvalificerad majoritet (10kap 8§ i grundlagen) beror på vad Sverige tänker förhandla om med Nato. Överlåter Sverige förvaltningsuppgifter till Nato krävs 3/4 majoritet, annars räcker enkel majoritet. Anslutningen kommer leda till förhandlingar om hur samarbetet ska ske för svensk del, samma för Finland. Troligen kommer Sverige och Finland tillsammans med resten av Norden att bilda en underordnad gruppering inom Nato, precis som Baltstaterna har sin gruppering, Visigradländerna sin osv. I 10:8 kan en utskottsmajoritet stifta en lag som delegerar ansökan till Nato till regeringen eller annan aktör, så det är möjligt att runda sossetomtarna med nuvarande lag.

  Största anledningen till kravet på bred uppslutning är snarare att Nato bygger på demokratiska värderingar, nåt som sossar har det lite svårt med ibland.

  ”Nato förväntar sig att det finns ett starkt politiskt stöd för ett medlemskap i ansökarlandet. Detta kan antingen komma till uttryck genom en bred parlamentarisk samsyn eller genom en folkomröstning. Hur det sker är ytterst en fråga för det enskilda ansökarlandet att avgöra.” (Svenska Atlantkommitténs syn på ett svenskt Nato-medlemskap, s 9)

  Direktlänk till pdf filen på Atlantkommittens hemsida:

  shorturl.at/auLV8

  11
 8. Det krävs 75% majoritet i riksdagen för sånt som Magda inte gillar, och så räcker det med 25% majoritet för sånt hon gillar!

  22
 9. Helt plötsligt dyker de senaste kommentarerna upp! Jag förstår mig inte på ditt upplägg!

  2
  4
  • Det är din webbläsare som inte hänger med. Stäng ner den med alla fönster och starta den igen så finns dina kommentarer.

 10. Gå för fn inte med i NATO! Sverige ska vara oberoende! Det har funkat i många år!

  12
  18
 11. Om nu ryssarna kan bli sura om vi går med i Nato, varför då inte gå med i någon annan av världens alla försvarsallianser?
  Arabvärlden har ju tex ett eget ”Nato” som man kan gå med i, kommer tyvärr inte ihåg namnet på denna allians nu men skit samma!
  Kravet för att man ska få vara med i denna försvarsallians är att man har en befolkning som till stor del består av araber, så den biten är ju inget problem!

  26
  1
 12. Varför krävdes det inget som helst ”brett stöd” för att pracka på oss den destruktiva och samhällsförstörande massinvandringen?

  52
 13. Som vanligt tror sossarna att dom bestämmer allt. Så är inte fallet. Det räcker med majoritet i riksdagen. Det borde även en sosse begripa

  39
  1
 14. Peter Hultqvist har tydligen babblat med finnarna om att vi, tillsammans med USA, ska hjälpas åt om ryssen kommer. Som ett alternativ till NATO alltså. Finnarna verkar måttligt roade av förslaget, de tycks lita mer på NATO än Peter Hultqvists säkerhetsgarantier…

  44
  1
 15. Återstår att se om NATO ens är intresserade av att få Absurdistan på halsen. Ett land som befinner sig i fritt fall där U-lands-stämpeln redan väntar om hörnet. Ett land som knappt kan ta vara på sig själv ens. Vilken flagg gäller för vår lilla spillra till arme ? Den vita eller regnbågen ?

  38
  4
 16. Snygg tidningspost du har hittat.
  Så kommunistäcklena även i Sverige skylde redan då på ”provokationer” från den angripna. Givetvis var det Sovietunionens fel att Finland angreps.

  30
 17. Det är ju bara att avsätta skräpet till sossediktator om hon inte gör vad riksdagen beslutar.

  33
  • Trist att hon själv kommer tillbaka utan någon majoritet bakom det överhuvudtaget bara.

   14
 18. Jag trodde negativ majoritet var nog i typ alla andra situationer.

  Snackar vi Miljöpartiets inflytande så typ … bara att några få knasbollar vill något.

  23
 19. Eftersom svenska folket nu vill att vi ska gå med i NATO, borde det krävas kvalificerd majoritet i riksdagen för att stoppa ett NATO-medlemskap!

  38
  7
  • Vill svenska folket verkligen ingår i NATO paraplyet? Vi är i alla fall två som inte vill, jag och Jan Guillou

Kommentera