Förälderns larm: Värnpliktiga pressas för hårt

VÄRNPLIKT. I samband med sina fältövningar utsätts värnpliktiga vid Ing 2 för en rad olika prövningar, som kan upplevas både fysiskt och psykiskt utmanande. Under våren har det vid flera tillfällen gått lite väl långt. Det anser en förälder till en värnpliktig, som Jönköpings-Posten varit i kontakt med, tyvärr betalvägg.

Värnpliktiga ur grundutbildningskompanierna samt anställda befäl och soldater ur beredskapskompaniet från Göta ingenjörregemente, Ing 2 genomför kompaniövning. Göta ingenjörregemente, Ing 2, är Sveriges enda ingenjörregemente. Förbandet utbildar officerare och soldater till ingenjörförband med specialkompetens att utföra kvalificerade fältarbeten för nationella och internationella uppgifter. Göta ingenjörregemente finns i Eksjö. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Som en del av utbildningen testas de värnpliktiga vid Ing 2 bland annat genom en ”överlevnadsvecka”, med begränsad sömn och mat. En förälder tidningen varit i kontakt med har reagerat starkt på hur rekryterna behandlas och tror det kan skada regementets rykte om de pressas för hårt.

De som gjort militärtjänst vid Ing 2 kommer inte sprida ett bra rykte om regementet, säger föräldern.

-Pettersson undrar om det är ett skämt eller om föräldern tillhör curlinggenerationen…

Det konstiga är att de flesta av oss som växte upp på 40-, 50-, 60-, och kanske början 1970-talet blev bra och företagsamt folk utan ungdomsgård, Barnombudsman, socialsekreterare, kuratorer, Rädda barnen och FN:s barnkonvention. Dessutom var skatterna betydligt lägre på den tiden men det visste vi barn inget om. Jag undrar om det inte var bättre och billigare på örfilarnas tid. I detta fall som uppfostran av föräldern, jag hoppas och tror att de värnpliktiga skäms.

Nedan dag ett för infanterister i USA…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

29 thoughts on “Förälderns larm: Värnpliktiga pressas för hårt

 1. Man skickade hem 500 ”soldater” från en utbildning i Enköping för att de blivit kränkta av ett befäl! Vad kan vi förvänta oss av våra bortskämda ungdomar?

  9
  1
 2. Lycka till Sverige !
  Tänk efter.
  HUR ska vi kunna införa ALLMÄN VÄRNPLIKT för ALLA i detta land ?
  Jag bara undrar ?

  12
 3. Jag gjorde min militärtjänst i Finland, i dåvarande kustjägarbataljonen i Kyrkslätt, på marinbasen. Först 11 månader, sedan tog värvning direkt och var borta 1,5 år ute i världen. Samtidigt hade en av mina polare ryckt in i Sverige, i Borås, tror inte det finns nåt där längre. På den tiden skrev man brev, mobiler existerade inte för vanligt folk, och vi fick många goda skratt på kasernen när han beskrev vardagen i svenska militären. Så mamman som skrev insändaren, nu gissar jag, är nog en sån där vegansk lattemamma som helst skulle att vi i händelse av krig ställer oss hand i hand och sjunger we shall overcome.

  13
 4. Det fanns heller inga kända bokstavsdiagnoser i början av 1970-talet om jag inte minns fel. Problem kan ha funnits ändå, men de med svåraste symtomen hamnade förmodligen på statliga institutioner. Man kan undra varför det är sån skillnad idag med dessa diagnoser, som leder till dagligt pillerknaprande redan, som barn. Det kan naturligtvis inte vara bra.
  Kanske det är den ökande trenden av vegetarisk föda. Om mamman äter bara vegetariskt kanske det i värsta fall påverkar fostrens utveckling av hjärnan? Läste om en baby, som misstänktes få för lite fett så hjärnan inte utvecklades som den skulle, men föräldrarna ville barnets bästa givetvis. Nåja, jag vet inte utan spekulerar löst. Jag minns kronans uppskattade konserver av bl.a. dillkött, pyttipanna, ärtsoppa, leverpastej och lapskojs.

  25
  • MMmm…. De små burkarna med leverpastej ! Helt underbara och enormt mättande ! Råkade 😉 få med mig en kartong sådana hm när jag Muckade…

   10
 5. Mamma beklagar sig över att lille gulleponken fick det tufft.Ja,det är inte lätt för modern när hon inte kan vara med och snyta honom och byta blöta strumpor på gossen när han blivit kall om fötterna.Jag undrar om hon även oroar sig för vem som ska bädda sängen åt honom på regementet också.Men kan ju inte annat än tycka att det är väldigt nyttigt för vissa söndercurlade grabbar att slippa mammas felriktade omsorger och få bli vuxna män istället.Jag hoppas att grabben skäms över sin dyra moders tilltag och slipper bli till åtlöje inför dom andra på luckan….

  34
 6. Vi borde införa 40 timmars arbetsvecka i krig, och treskift så alla får sin dygnsvila! Ring facket!

  31
  1
 7. Finns dem som begått brott i Sverige och egentlgien skall bli UTVISADE !!
  Men se ! Det går liksom INTE för då kan de ju TVINGAS göra värnplikt i sina hemländer !

  39
 8. Parallellt, i samma Sverige, vågar Soc.sekreterare inte längre, i s.k. utsatta områden, omhänderta barn som verkligen far illa.

  35
 9. Tänk att en förälder bemödar sig och skriver en insändare i en tidning och beklagar sig att utbildningen är för utmanande! Undrar om hon vet vad utbildningen är till för OM det skulle bli allvar, vilket vi inte får hoppas, och att den i slutändan kan ge den unge mannen en erfarenhet rikare. Inte tusan tyckte jag det var så kul att stå vid grindarna vid dåvarande I13, och se 7 månader av ”elände” framför sig, men som för mig var rätt bra så här i efterhand. Ingick i en Pionjärpluton på den tiden, och fick lära mig en hel del som jag fick nytta av i arbetslivet, sprängteknik, maskinteknik och en snabb väg till C-kort, hjullastarutbildning och en massa roliga minnen.

  36
 10. Det är viktigt med rekryteringen av värnpliktiga. Det är där man ska sålla ut dem som inte klarar de militära förhållandena. Varför inte börja med en överlevnadsvecka i skogen? Ge dem som vill fortsätta en hygglig lön.
  Vi har sett vilken kanonmat de ryska värnpliktiga har varit i Ukraina. Dom visste inte ens att dom skulle ut i krig. Specialuppdrag.
  Antingen är man en krigare, annars inte. Dom som inte är krigare kan jobba med civilförsvar om det blir krig.
  Har en bekant som får ta hand om dem som varit i krig. Där blir det tydligt. Krigare eller inte.
  Det är lätt att sitta bakom datorn och vara kaxig och tro att man ska ut och kriga, men tyvärr är det något de flesta inte kan föreställa sig hur det är att komma ut i verkliga kriget.

  33
 11. VARFÖR öht idag göra värnplikten och ev med sitt liv försvara de individer som dels vaggar fram i stora bylten och med 11 barn i släptåg och med det 12:e på gång. Ivrigt shoppande och talandes i den stora mobiltelefonen och som man kan se i våra stora shoppingcenter.

  Dels hänger och stirrar stint på en om man råkar titta på dem för länge. Rökandes och drickandes energidryck och med blicken fladdrande efter eventuella kunder eller ”aina”..

  Nej, idag skulle jag INTE vilja göra värnplikten som jag gjorde i slutet på 80-talet

  27
  • Kanske skulle det vara lämpligt att tvinga in ”Lööfs gossar” i militärutbildning. De gillar ju pang, pang. Skulle tro att de flesta av dessa genomfega slashasar, genast lämnat landet. Ev. invändning om att sätta vapen i händerna, på dessa idioter kan avfärdas med att vapen skaffar de ändå, men skjuter fan så illa!

   23
   • Ja, varför inte ?
    Köra skiten ur dem och se om de klarar ”3-milen” med stridspackning. Låta de vara ute en vecka utan mobil, inte ha pengar att tanka den svarta BMW:n, inte få gå omkring i sina märkeskläder, inte dyr parfym och äta ärtsoppa med FLÄSK eller gå hungrig !

    31
    1
 12. Kompanistryk om man inte skötte sig.

  Kasernförud kunda man/jag drabbas av, flera ggr, gick bra att sälja (berto)under tiden för de som inte vissta att man var tvungen att vara kvar på förläggningen ändå. Win Win……

  16
  • Tycker att Mammorna ska få bestämma var och när kriget skall komma och vilka som skall ha sockiplast på fötterna och hur länge.

 13. Tycker att gnällpellarna ska stanna hemma hos Mamma så att hon
  kan fortsätta att byta blöjor på honom. Tror det är bara i Sverige man
  gnäller över att befälen tar i för hårt? Tur att han inte deltar i Ukraina,
  för där hade han blivit kanonmat i den mån han vågat sig fram? otroligt
  tramsigt från en person från daltgenerationen?

  50
   • Den kunskap som ungdomarna får för att överleva, den respekt kanske för vad tidigare soldater fått lära sig att stå ut med under tidigare krig. Vilket gjort att den senare generationen kunnat leva så bekvämt. Men vad göra med gnäll generationen, både ungdomar och vuxna. Van att få som de vill. Norge verkar komma att fyllas med bl.a den liberala partiledaren och övriga som inte har här att göra. De har gjort det till en vana att vräka sig på andra människor som skall skydda dem och försörja dem.

    16
 14. Fick lära mig i lumpen, att man orkar dubbelt så mycket, som man tror och tre gånger så mycket som lilla mamma tror!
  På den tiden ylade inte en massa gnälliga organisationer om ”allas lika värde” och tillhörande skit.
  Dj-a gnäll, bit ihop och kämpa på och gör som du blir tillsagd.

  71
  1
  • Stämmer !
   ”..dubbelt så mycket, som man tror och tre gånger så mycket som lilla mamma tror!..”

   32
   1

Kommentera