Utredningar mot befäl i Enköping nedlagda

FÖRSVARET. Alla tre brottsutredningar mot flera befäl vid Ledningsregementet i Enköping har lagts ner. Sedan tidigare var två utredningar nedlagda och så är nu även fallet med den tredje.

I december rapporterade Dagens Nyheter att 500 värnpliktiga skickats hem med kort varsel efter larm om allvarliga kränkningar från både befäl och värnpliktiga.

Drygt en månad senare inleddes brottsutredningar om bland annat sexuellt ofredande och tjänstefel.

***

TIDIGARE 2021-12-14. 500 värnpliktiga skickas hem från förband

FÖRSVARET. Ett av landets största förband, Ledningsregementet i Enköping, har akut skickat hem 500 värnpliktiga, rapporterar DN. Anledningen är rapporter om allvarliga kränkningar mot soldaterna.

Julsvesper på Ledningsregementet. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Enligt tidningen har det kommit larm om att värnpliktiga tvingats delta i utbildningen trots skador och sjukdomar. Det har också kommit rapporter om brist på mat och sömn.

Vi har sett att det finns värnpliktiga som upplevt ett beteende som inte är okej hos oss på Ledningsregementet, säger regementets kommunikationschef Therese Timpson till tidningen.

Befälen ska under veckan genomgå en ”snabbutbildning” för att få stopp på olämpligt beteende och tystnadskulturen.

-Pettersson är misstänksam. Jag vet naturligtvis inte vad som hänt men olämpliga ord, deltagande i övningar lätt skadad eller sjuk, brist på mat och sömn låter som en vanlig värnplikt, i varje fall när jag låg inne.

Risken är att Försvaret ägnar för mycket tid åt värdegrund, genustrams, pride och annat skräp…

Pettersson som ung vuxen flygsoldat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Utredningar mot befäl i Enköping nedlagda

  1. Lite som amerikanska soldaters brott. Det finns ett papper som säger att en amerikansk soldat som begår ett krigsbrott ska inte straffas. En soldat dömdes till 90 dagars fängelse och löneavdrag, men Trump benådade honom. I Sverige går befäl fria trots anmälan om sexuella trakasserier. Ja, jag vet att det är en stor skillnad på de båda exemplen, men jag vill visa hur det går till i det militära. Du frias för brott. Och jag är ganska säker på att inte en enda rysk soldat kommer att få stå till svars för krigsbrott. Så skaffa militär grad så slipper du straff även vid sexuella kränkningar

  2. Så blir det när allt och alla ska inkluderas. Tackar gud att det inte var Sverige som Ryssland angrep.

    10
  3. Naturligtvis finns det gränser där cynism, respektlöshet och grov förnedring kan bli till skada. Har inga minnen heller från min värnplikt av nedbrytande och kränkande mobbing, snarare tvärtom. Befälen var oftast uppmuntrande och positiva även om de var krävande. I flesta fall bör fientligt bakhåll och skarp eld mot en grupp soldater upplevas, som de verkliga hoten.

    16
  4. Ja det är ju givet att som värnpliktig förväntar man sig ju minst tio timmars nattro .rikligt med mat kanske pizza två gånger i veckan samt innetjänst för lite skoskav plus erforderlig nattpermission när jag saknar mamma .

    27
    3

Kommentera