Camilla Olofsson häktad för människohandel och medhjälp till våldtäkt av barn

ISLAM. Camilla Olofsson, änka efter en tidigare al-Qaida-ledare har häktats på sannolika skäl, misstänkt för människohandel, äktenskapstvång och medhjälp till våldtäkt mot barn. Brotten ska ha begåtts i Syrien – men även i Sverige.

Olofsson och en 28-årig somalier, född i Sverige, häktades av Solna tingsrätten under fredagen. Båda nekar till brott.

Den 56-åriga Olofsson häktades för tre fall av människohandel, två fall av äktenskapstvång och ett fall av medhjälp till våldtäkt mot barn begångna i Syrien. Vissa av de misstänkt brotten sträcker sig tillbaka till 2012.

I häktningsprotokollet står det också att ”misstanken medhjälp till våldtäkt mot barn även omfattar gärningar skedda i Sverige”.

Olofsson har funnits i terrorkretsar i nära 30 år, enligt Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier.

Hon är den kvinna inom den här miljön som kanske är mest upphöjd. Av alla kvinnor i Sverige har hon högst status, säger Ranstorp.

Olofsson var tidigare gift med Mohamed Moumou, al-Qaida Iraks andreman som dödades i strid 2008.

Han var spindeln i nätet. Av alla terrorister som någonsin varit i Sverige är han den som har mest blod på sina händer, säger Magnus Ranstorp.

Enligt dokument i svensk domstol är Olofsson och familjen kända av Säpo som aktiva i våldsbejakande extremism. Även kvinnans söner har deltagit och en har dödats i strid, enligt domstolshandlingarna.

2020 omhändertogs änkans 17-åriga dotter, enligt LVU. Året tidigare hade flickans skola lämnat in en orosanmälan då man befarade att hon skulle giftas bort med en äldre man i Syrien.

Även flickans syster har berättat att hon blivit bortgift två gånger som minderårig. Uppgifter som överensstämmer med uppgifter som Säpo har lämnat.

I utredningen säger Olofsson att hon inte hade någon kännedom om makens verksamhet. Kvinnan anser att både hon och dottern behandlats som om de har kopplingar till våldsbejakande grupper.

Rätten ser det som osannolikt att Olofsson var ovetande. Maken var misstänkt för terroristhandlingar sedan åtminstone år 2000 och då bodde paret tillsammans. Enligt Säpo uppgifter vistades de i  Afghanistan tillsammans det året och var knutna till al-Qaida.

Säpo har också gjort flera orosanmälningar gällande familjen.

Åklagaren vill inte säga vad det är som lett fram till att Olofsson och somalier frihetsberövats.

Jag kan bara bekräfta att det är så och jag kan bekräfta att tingsrätten har häktat, säger åklagaren Karolina Wieslander.

-Pettersson som skrev om familjen i augusti 2012 tycker det är synd att damen inte blev kvar hos sina islamistiska vänner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Camilla Olofsson häktad för människohandel och medhjälp till våldtäkt av barn

 1. Det är till sånt här elände Socialdemokraternas extrema skatter finanserar.
  Ser man ut så där och har betett sig som henne kan man stanna hos terroristerna i Syrien.
  Vem betalar för sånt här elände ? Jo vi svenska skattebetalare.

  53
  • Inte omöjligt. På sikt kan hon nog dessutom räkna in omkring en miljon kronor i skadestånd.

   17
   2

Kommentera