Sveriges humanitära bistånd är 9 miljarder kronor

BISTÅND. År 2022 uppgår Sveriges internationella bistånd till 51,9 miljarder kronor, varav 49,3 miljarder hanteras av Sida. Resten hanteras av andra myndigheter.

Biståndsminister Matilda Ernkrans (S) Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sidas humanitära stöd uppgår i år till 5 miljarder kronor. Mest pengar, 315 miljoner kronor går till Ukraina, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S) på en pressträff.

Av det totala humanitära biståndet på drygt 5 miljarder kronor går 3,2 miljarder till de största humanitära kriserna i världen.

Pengarna fördelas till behövande i 29 av världens värsta kris- och konfliktområden i form av basala behov som mat och vatten, tak över huvudet och vård och mediciner.

21 av dessa betecknas som stora och åtta som mindre kriser. Stödet kanaliseras genom 20 partnerorganisationer som består av olika FN-organisationer, icke-statliga civilsamhällsorganisationer samt Internationella rödakorskommittén, Svenska Röda korset och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Förutom Ukraina som får 315 miljoner kronor, får Etiopien 302 miljoner, Syrienkrisen 285 miljoner samt Afghanistan 245 miljoner kronor.

FN beräknar i dag tt över 291 miljoner människor är i behov av stöd, en kraftig ökning på bara två år. 2020 var siffran 168 miljoner.

Utöver Sidas humanitära stöd ger regeringen ytterligare 69 miljoner kronor till FN:s fond för katastrofbistånd (CERF) och 35 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan (UNHCR).

Totalt uppgår Sveriges humanitära stöd till 9 miljarder kronor.

-Pettersson har förståelse för tillfälligt stöd vid katastrofer till mat, vatten, tak över huvudet och mediciner för 9 miljarder men undrar vart resten, drygt 40 miljarder, tar vägen plus det vi betalar till EU och FN som i sin tur betalar bistånd.

Sverige är FN:s fjärde största biståndsgivare i absoluta tal. Inte per capita. Endast USA, Tyskland och Storbritannien betalar mer. Vi betalar mer än Kina, Ryssland, Saudiarabien med flera.

FN:s jultomte

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Sveriges humanitära bistånd är 9 miljarder kronor

 1. Om Sverige betalar 9 miljarder i humanitärt bistånd så vore det intressant att få veta vilka länder som skickar pengar till Sverige som vi sedan kan betala ut utan att berätta varifrån dom kommer. Om nu 43 miljarder inte betalas av svenska skattebetalare. Vem betalar dom pengarna då. Tror verkligen en svensk minister att vi är så dumma i huvudet att vi inte förstår att det är våra skatter alltihop. Även om man sminkar en gris så är det ändå en gris. Det är samma sak med bidrag till världen. Vilka fina namn dom än har och vem som ändå är ansvariga för att betala ut dom så är det ändå pengar från svenska skattebetalare.

 2. Jobbade för SIDA i ett projekt med fjärrvärme i staden Pskov i Ryssland. Staden har ett stort regemente med 1000 tals så kallade spetsnassoldater, som skall vara inn
  sats soldater i baltikum och Scandinavien vid problem. I den panncentral där jag jobbade kunnde man skicka fjärrvärme till militär förläggningarna. Förstår över huvudet taget inte att Sida kan bidraga med pengar till ett land som har så mycket kärnvapen, som kan förgöra hela mänskligheten.

 3. Nu tjafsar man om några miljarder till försvaret!!! Det behövs ingen extra skatt för att rusta upp försvaret, pengarna finns ju, omprioritera så är finansieringen klar för en upprustning av försvaret.

  20
 4. Senast så uppgick den statliga inkomstskatten till 53 miljarder kronor, samtidigt som det svenska folket betalar in denna summa så ger staten bort i princip lika mycket slantar i olika typer av bistånd.
  Frågan är då varför man inte helt kan slopa denna skatt då pengarna ändå bara ges bort!?

  32
 5. Inte konstigt att Sverige tappar på alla områden, när våra skattepengar flyter iväg utomlands.

  Våra politiker måste ha storhetsvansinne. Deras överdrivna givmildhet drabbar dem själva inte direkt, pga deras höga ersättningar och förmåner inom sjukvård, resande och boende eller väl tilltagna traktamenten. Har för mig att de t. o. m har klädesbidrag, databidrag och givetvis tjänstetelefon. De behöver knappt öppna lönekuvertet.

  När karriären närmar sig sitt slut är de mycket förmögna, eftersom de har sparat och investera det mesta av sina inkomster och deras barn märker säkert inte av den usla skolan ifrån sina fina och dyra privatskolor.

  Politikerna kan knappast missa det grava förfall av skitigare statsmiljö och om de läser tidningarna i sina skyddade bostadsområden, den allt stegrande grova brottsligheten. Den dåliga samhällsservicen drabbas de ju inte av.
  De lever inte längre i samma verklighet som den vanliga medborgare just på grund av de höga inkomsterna.
  Skillnaden mellan svenska politiker och folket är som mellan adeln och folket på medeltiden.

  32
 6. Enda sättet att få bort bistånd är att rösta ut 7-klövern i höst när vi har en dag att påverka barnbarnens framtid utan skattepålagor. Inför plattskatt. Du skattar för det minimum som behövs i samhället. Då får sossen Palm Veronica börja försörja sig som barnsköterska och inte dra benen efter sig och prata som sossar gärna gör. Om allt som skall ske efter valet men aldrig inträffar.

  32
 7. Att det är matbrist i Afrika är världens största paradox. Världens bördigaste mark och upp till 3 skördeperioder mot Sveriges en skördeperiod.
  Kravet för bistånd till Afrika borde vara att de får ordningen på sin livsmedelsproduktion. Antar att större delen av bistånd hamnar i fickorna på dem som inte svälter.

  56
  • Det hade nog varit bäst både för oss svenskar och de svältande i Afrika om vi helt enkelt köpte jordbruksmark i Afrika för 50 miljarder av biståndspengarna varje år. Då kunde vi garantera mat både till Afrika och oss själva.
   Som alla vet är vänsterfeministiska politiker så långt från affärsmän man kan komma, men det borde gå att samordna med någon rik svensk som kunde hålla i detta.

   28
   3
 8. Varför räknar vi bara biståndet vi skickar utomlands, vi betalar väl rätt mycket bistånd i Sverige också…

  51
  2
  • Men om Matilda Ernkrans har svårt att räkna miljoner, är det kanske bättre att hon återgår till arbetsförmedlare.

   21
  • @ Lisa. Du förstår rätt avseende summan men det är inte staten Ryssand som får pengarna utan biståndet går till flera olika projekt varav övervägande går till
   ”Rysslands stora miljöproblem” och ”ett kulturliv öppet för alla, oavsett funktions variationer”.

   Det är målet med rysk-svenska projektet Kluchi (nycklar på ryska) i samarbete mellan svenska och ryska kommuner.
   Inga medel går till statliga aktörer.
   Mvh.

   1
   2
 9. Varför öser regeringen iväg mina pengar till en massa värdelösa regimer i tredje världen? Rakt ner i fickorna på extremistiska diktaturer. Använd dessa pengar till ex vis försvar och skattesänkningar av energin.
  Det är märkligt att ett så utpräglat särintresse får så stort utrymme i budgeten. 60% av svenska folket, skiter i Afghanistan, Syrien, Etiopien och övriga oförbätterliga skitländer.

  52
  2
 10. Ge bistånd endast till Ukraina. När kriget där är slut ska vi stoppa allt bistånd. Vi har betalat bistånd för många år framåt. Nu behöver vi dessa pengar själva. Nån annan får ta över rollen som socialbyrå åt alla. Vi har haft den rollen allt för länge

  51
  5
 11. Biståndet måste ses över i sin helhet.
  Inget bistånd ska gå till diktaturer eller länder som fått bistånd i mer än 25 år.

  56

Kommentera