Kistorna håller på att ta slut i Hongkong

PANDEMI. Hongkong har c:a 7,5 miljoner invånare på en yta som är 1/400 del av Sverige. Hongkong är till ytan 30 procent mindre än Sveriges minsta landskap Öland. Där och på andra håll i Asien har coronaviruset tagit ny fart. I Kina beskrivs utbrottet som det största sedan starten i Wuhan. Kistorna är snart slut i Hongkong och Shanghai förlänger nu sin nedstängning, även om den inte är total som tidigare.

Wilson Tong, VD för LifeArt Asia, till vänster, pratar med en reporter som provar en katolskt designad papperskista på Tongs fabrik i Hong Kong den 18 mars 2022. Daily Sabah

Hongkong går nu igenom sin tuffaste period och bara i år har 6.000 människor dött till följd av covid-19.

Nu kommer larmet att kistorna håller på att ta slut, rapporterar AP. Myndigheterna har försökt att beställa fler och i förra veckan anlände över 1.000 nya kistor till Hongkong.

För att klara pressen erbjuder vissa företag andra alternativ som miljövänliga kartongkistor.

Kistorna görs då på återvunnen träfiber men det finns ett visst motstånd att använda dem. Bland annat säger tillverkarna att människor inte tycker det är särskilt respektfullt mot deras nära och kära. 

Hongkong har rapporterat in cirka 200 dödsfall dagligen den senaste veckan och bland de som dör är många äldre ovaccinerade, rapporterar Bloomberg.

Ökningen har satt press på bårhusen och kylcontainrar i Hongkong. Samtidigt flyr nu rekordmånga efter virusets spridning.

En ny variant av coronaviruset, BA.2 dominerar nu och står för stora delar av smittspridningen i världen. Bland annat i många länder i Europa och Asien. BA.2 ligger bakom den senaste vågen i Kina.

Den står för närmare 86 procent av alla sekvenserade fall enligt Världshälsoorganisationen och bedöms vara mer smittsam än övriga varianter av omikron. Den ska inte ge allvarligare sjukdom.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Kistorna håller på att ta slut i Hongkong

 1. Ok. Nedstängning för ett virus som 99.992% klarat sig ifrån i år. I bara Hongkong.
  Det är inte högre dödstal än en vanlig influensa.

  9
  6
  • Jag är inte virolog, läkare eller någon sorts expert men jag tvivlar på att det dör 6000 på tre månader i en vanlig influensa ens i Hongkong.

   Har du andra siffror så visa gärna dom.

   5
   6

Kommentera