Är Nato en socialdemokratisk idé

FÖRSVAR. Statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) var för tre veckor sedan tydliga: Det är inte aktuellt att närma sig Nato eller ens diskutera frågan, det skulle vara destabiliserande i vårt område. För några dagar sedan svängde statsministern och sa att alla dörrar och möjligheter är öppna, inte olikt en vindflöjel när valet närmar sig.

Nato är en försvarsorganisation, den viktigaste beståndsdelen i samarbetet är den kollektiva försvarsklausulen i artikel 5 i fördraget, som föreskriver att ett väpnat angrepp på någon av medlemsstaterna i Europa eller Nordamerika ska betraktas som ett angrepp mot dem alla och att en attackerad medlemsstat följaktligen ska bistås av de andra i händelse av ett sådant angrepp. Alltså försvar mot angrepp och inte en organisation för att anfalla någon. Det är det socialdemokraterna brukar prata så fint om, man ska vara solidarisk och ställa upp för varandra. Det gäller tydligen inte när björnen hotar.

De finska socialdemokraterna ordförande, statsminister Sanna Marin (S) diskuterar helt annorlunda, hon konstaterade i sitt linjetal att Finland under våren måste omvärdera sin inställning till militäralliansen Nato. Relationen till Ryssland har oåterkalleligt förändrats. Ryssland inte är den granne vi föreställt oss, säger Marin, enligt Svenska Yle.

Nu måste Finland snabbt ta ställning till en eventuell Natoansökan, sa Marin. Hon gav ändå inte något entydigt besked om vad hon personligen anser om Natofrågan då hon talade inför SDP:s fullmäktige på lördagen.

Hon sa ändå att tiden nu är kommen för socialdemokraterna att ta ställning i frågan. Regeringen ska senare i april ge en redogörelse om säkerhetspolitiken till riksdagen.

Dörrarna till Nato är nu öppna och Finland bör fatta beslut om en ansökan under våren. Den 24 februari förändrades vår säkerhetsomgivning totalt – det var dagen då Ryssland angrep Ukraina.

Finlands linje har varit att om den säkerhetspolitiska omgivningen förändras då är det möjligt att överväga en ansökan om Natomedlemskap.

Beslutet måste fattas med omsorg – bägge alternativen har konsekvenser, sa Marin.

Sanna Marin konstaterade att EU har under det ryska anfallskriget i Ukraina var sällsynt enat. Vi har infört sanktioner och är vid behov redo för nya sanktioner, sa Marin.

Finland kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge det behövs, vi är också beredda att hjälpa till med återuppbyggnaden efter kriget. Ukrainas sak är vår, betonade Marin.

Pandemin har visat hur viktig beredskapen är. Vi måste öka vår självhushållning på alla plan – energi, mat och teknik. Vårt beroende av rysk energi måste upphöra, betonade Marin.

-Pettersson tycker det är märkligt att det är så stor skillnad på socialdemokratiska politiker i Danmark, Finland, Norge och Sverige…

De svenska Socialdemokraterna verkar vilja ha en säkerhetspolitik som vilar på att vi ska kunna räkna med andras stöd om vi hamnar i knipa men samtidigt inte ha några tydliga förpliktelser gentemot andra.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Är Nato en socialdemokratisk idé

 1. Samma statsminister som nu förefaller ha svängt i Nato frågan ( bäst att gardera sig så att man faller alla väljare i smaken ), vägrade även i det längsta att kalla Rysslands anfall mot Ukraina för en invasion!
  Hon ”bedyrade” även tidigt, inte en utan två gånger att Sverige inte skulle ta emot några flyktingar från Ukraina!
  Snacka om att vända kappan efter vinden, men enligt opinionsmätningarna så förefaller vissa lättledda väljare att falla för detta falskspel!

 2. Skall övervägas moget. Men när vi blev neutrala så var det efter att vi i Napoleonkriget blivit offer för stormaktsspel. Det var dock i en tid när vi skälva inte entydigt kunde välja sida, om det var Napoleon eller Storbritannien man skulle liera sig med. Vi var lierade med Storbritannien, medan Norge-Danmark var lierade med Napoleon. Nu är vi i princip redan vald sida och är informellt lierade med Nato. Att då söka medlemskap skapar klarhet och ökar sannolikt säkerheten.

  10
  4
  • Skulle inte påstå att vi blev ett offer för stormaktspelet under Napoleonkrigen då vi var i slutändan en av vinnarna. Däremot så fastslog det en gång för alla att vi kan inte lita på ryssarna då tsaren, efter förlusten mot Frankrike 1807 högg Sverige i ryggen och anföll oss för att ockupera hela riket tillsammans med Danmark för att därefter dela upp landet i två delar.
   Detta kunde avvärjas genom en fantastisk marinoperation av svenskarna där vi landsatte en stor styrka i ryggen på ryssen som fick dem att fly hela vägen tillbaka till vad som idag är Finland. Därefter kunde en fred skrivas där vi fick avträda Finland till Ryssland – mest på grund av att vissa framstående adelsmän med land i Finland hellre ville vara undersåtar till det glamorösa hovet i St. Petersburg än till hovet i Stockholm.
   Sverige fick dock sista ordet mot Danmark när vi efter Frankrikes fall bytte Svenska Pommern mot Norge, vilket löste många problem för Sverige som Bernadotte hade konstaterat – som även var kända sedan tidigare och som Karl XII tänkt lösa 1718 när han dog på slagfältet.

   På grund av svenskarnas kännedom om Ryssland och hur opålitliga de är samt hur de behandlar civilbefolkningen i områden de går in i ville Bernadotte avsluta och säkra freden i Norge 1814 INNAN de ryska ”förstärkningarna” som han blivit lovad kunde sättas in mot norrmännen. Kronprinsen ville undvika onödiga norska förluster och förstörelse av civil egendom och detta kunde inte uppnås om ryssarna kom in i bilden. Därför blev den svenska insatsen i Norge väldigt snabb för att snabbt kunna komma till ett avgörande.

   8
   1
 3. Att ha en granne som Ryssland med en diktator som ledare är ett hot, vilket ingen kan förutspå när och om han anfaller.
  Då är det hög tid att ansluta sig till NATO

  26
  9

Kommentera