Två ryska plan som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen

FÖRSVARET. Två av de ryska stridsflygplan, SU-24, som kränkte svenskt luftrum tidigare i mars var bestyckade med kärnvapen, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna. Försvarsmakten vill inte kommentera uppgifterna med motiveringen att det är sekretessbelagd information.

Sukhoi Su-24 kallas inom Nato för Fencer. Det är ett sovjetiskt attack- och bombflygplan som idag finns i många av de nya staterna tillhörande det gamla Sovjet. I Ryssland är det tänkt att Su-24 ska börja att ersättas av det nya ryska planet Su-34 inom de närmsta åren. Su-24 har befunnit sig i strid i både Afghanistan, Tjetjenien, i kriget i Sydossetien, samt i Syrien.

Totalt fyra ryska flygplan kränkte svenskt luftrum utanför Gotland 2 mars, i samband med att Finland och Sverige hade en gemensam militärövning i Östersjön. TV4:s uppgifter gör gällande att det ryska agerandet var en medveten handling som syftade till att skrämma Sverige.

Samma dag som kränkningen inträffade publicerade Försvarsmakten bilder på de ryska planen. Det rörde sig om två jaktplan av typen SU 27 och två attackplan av typen SU24. Planen lyfte från den ryska flygbasen Kaliningrad.

Om Ryssland väljer att flyga rakt mot Gotland, alltså ingen kränkning på marginalen, med kärnvapenbestyckade plan så är det inte är någon ”vardagshändelse”. Inte ens Ryssland låter vem som helst hantera kärnvapen hur som helst.

Läs gärna om när Sverige planerade för atombombskrig mot Sovjet.

***

TIDIGARE 2022-03-02. Ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum

FÖRSVAR. På onsdagen kränkte fyra ryska stridsflyg svenskt luftrum. Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen ur incidentberedskapen och dokumenterade händelsen, i form av fotografering, rapporterar Försvarsmakten.

SU 27 och Jas 39 Gripen

Detta visar att vår beredskap är god. Vi var på plats för att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser. Vi har full koll på läget, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Det var två ryska SU 27 och två ryska SU 24, som kränkte svenskt luftrum. Kränkningen var kortvarig och skedde öster om Gotland, över hav.

Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen.  Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, säger flygvapenchefen.

-Pettersson gissar att ryssarna provocerar och visar vem som bestämmer…

Flottan och Flygvapnet utanför Gotland. Bild: Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Två ryska plan som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen

 1. När man mätte upp radioaktivitet ombord på U 137 så mättes direkt vid ubåtsskrovet.
  Att mäta upp radioaktivitet med ett Viggen-plan på 100 till 200 meters avstånd från bombplanen är helt omöjligt.
  Uppgifterna om kärnladdningar ombord på de ryska bombplanen är alltså endast journalistiska spekulationer.

  • Kärnvapen är politiska vapen, och om ingen vet om att man viftar med dem är de meningslösa.

   Planen kan mycket väl haft kärnvapen eller flugit utan vapen och ryssarna av några politiska skäl spridit rykten eller också har svenska flygvapnet uppgifter som de släppt till journalisterna.

   Jag har googlat mig till att det finns små atombomber på 23 kg som är 85 x 15 cm stora.

   Med eller utan atombomber så var Ryssarnas uppträdande ett hot av något slag och ingen felnavigering.

   • Men den radioaktiva strålningen kan ändå inte mätas upp på 100 till 200 meters avstånd.
    Alltså en av journalist uppdriven anka.

   • Vem påstår att man måste mäta upp radioaktiv strålning för att konstatera kärnvapen?

    Jag har svårt att tro att TV4 släpper en sådan uppgift utan att ha något bakom sig.

    1
    3
 2. Hade piloterna kärnvapnen i fickorna? Planen har ingenting på vingarna och det råkar vara där man hänger sånt. De kanske glömde hänga dit dem.

 3. U-137 var också bestyckad med kärnvapen när den gick på grund i Karlskrona skärgård hösten 1981

  Fälldin: ”Håll gränsen ! ”

  • Från Gåsefjärden är det 350 kilometer till Ryssland. Hur fort går det flyga SU 27 och SU24 den sträckan?

   350 meter ifrån där jag sitter finns ett av de främsta målen för ryssarna att attackera. Här gäller det att hålla i hatten.

   För att inte tala om missiler. Redan Hitler på sin tid skickade iväg en robot från Peenemünde långt upp i Småland. En sträcka på omkring 350 kilometer.

   5
   34
 4. Och hur vet dom att planet bar kärnvapen?
  Uppgiften kommer knappast från Ryssland!
  Är det från Exprssen, DN, Aftonbladet, Expo eller nån annan av extremist tidningarna, så är det ju inte heller trovärt.
  Har KGB glappat kanske? Knappast!
  Eller är det Ygeman med kikare på Gotland som såg någonting som han trodde liknande ett kärnvapenbestyckat plan, men som i själva verket var en tretåig Jacamar som felnavigerat till våra breddgrader?
  Mest troligt är det som vanligt bara vilda spekulationer från kronvraket Hultkvist, ellerr någon annan av hans inbecilla kumpaner!
  Dom vill göra sig viktiga och tror att det görs med lögner, men så är det i socialisternas förljugna fantasivärld!
  Naturligtvis kan planet ha burit kärnvapen, men det vet bara piloten och hans besättning och den ryska militären, men det kan lika gärna bara rört sig om ett vanligt spaningsplan, precis som svenska plan nu cirklar runt Ukrainas gräns!

  39
  6
  • Den som kan något om militärflyg vet garanterat skillnaden på spanings, jakt och attackplan. Jakt och attack planen ser garanterar inte ut som det svenska planet som flyger över Polen och lyssnar på radiotrafik.

   Su-24 är attackplan, i det är fallet skyddades de av jaktplan. Det är troligen så enkelt att de Jas-39 som mötte ryssarna fotograferade från nära håll och såg vad som hängde under vingarna.

   En privat spekulation är sedan att någon i Försvaret läckt info om bilderna. Medvetet eller omedvetet.

   Ryssarna gjorde en medveten kränkning som var ett hot mot Sverige.

   Samma dag som kränkningen skedde besökte försvarsministern Gotland.

   14
   10
  • Det är hittepånyhet från TV4 som vill vara sensationella – de har inte dubbelkollat informationen. Foto från försvarsmakten som visade kränkningen så ser man inga kärnvapenrobotar på SU-24 – och de går inte att missa med tanke på hur stora de är.

   Så detta var ännu en gång när MSM i Sverige gör bort sig och gladeligen sprider lögner utan att dubbelkolla informationens äkthet.

   16
   3
   • Kärnvapen transporteras vanligen till målet med bombplan eller ballistiska robotar, men även artilleripjäser, kryssningsrobotar, minor och granatgevär med kärnladdningar finns. En del av dessa är inte speciellt stora.

    Jag tror också att de bilder flygvapnet publicerat inte är de bästa.

    4
    6
 5. Sverige hade ett eget kärnvapenprogram en gång i tiden, som sossarna behagade lägga ner.
  Hade varit bra att ha egna kärnvapen i dagens läge.

  30
  7
 6. Vad tillför vapenvägraren och räknenissan i en övning i Norge. Hon kan väl börja välta stenarna hon utlovade och ta hjälp av den välnärde förståsigpåaren så kanske vi slipper ha skadade civila på våra gym som kommer ivägen för drägget.

  23
  1
 7. Man kan ju vara lite offensiv. En gång till och NATO ansökan lämnas in.
  Kanske det var det Magdalena Andersson lite implicit uttryckte idag.

  14
  3
 8. Flyger ryssarna hit med kärnvapen trots att vi är kärnvapenfria så är det väl inte mycket att fundera över. Vi är tvungna att gå med i NATO så vi också får tillgång, om än indirekt, till kärnvapen. Vi får helt enkelt anpassa oss till ryssarnas taktik. Finns inga alternativ!

  17
  15
 9. Ryssland hotar uttryckligen Sverige med militärt våld. Dom tar en svängom i vårt luftrum med kärnvapenbestyckade militärflyg. Och det enda landets (inte min) statsminister och försvarsminister gör är att åka iväg som militärturister i nord-Norge. Ska Putin verkligen behöva sparka in sitt budskap i pannbenet på dom här toksossarna och andra kommunistdårar, innan dom förstår allvaret i situationen?

  33
  3
 10. Förmodligen ett inlägg i valkampanjen och Nato snacket.
  Ta det med en nypa salt .

  27
  7

Kommentera