Tillgångar för miljoner säkrade genom samverkan

BROTTSLIGHET. 448 utdömda fängelseår, tillgångar för nära 80 miljoner kronor säkrade av Kronofogden och återkrav från Försäkringskassan på 60 miljoner. Det är några av resultaten som redovisas när det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet kommer med sin årsrapport för 2021. Vårt gemensamma arbete vi gör inom den här konstellationen får en allt större effekt, säger rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff där rapporten presenteras.

Bild: Polisen

Tolv myndigheter deltar i arbetet, däribland Polismyndigheten, Kronofogden, Åklagarmyndigheten, Försäkringskassan och Tullverket. Denna samverkan är ett regeringsuppdrag som har pågått sedan 2009 och innebär att myndigheterna samarbetar kring underrättelser och operativa insatser för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Det antal fängelseår som redovisas i årsrapporten är det högsta någonsin sedan samverkan inleddes. En bidragande orsak till detta är informationen som polis och åklagare fått ta del av genom att olika krypteringstjänster knäckts de senaste åren.

– Även om vi har något färre åtal och domar om man jämför med 2020 så har antalet utdömda fängelseår, 448, varit det absolut högsta sedan arbetet inleddes, säger riksåklagare Petra Lundh.

De samverkande myndigheterna inom satsningen mot organiserad brottslighet är: Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Nätverksmyndigheterna är: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen.

Rapporten Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2021

Myndighetssamverkan i siffor – ett urval

Polismyndigheten och Tullverket

Beslag

 • 367 kg cannabis
 • 127 kg amfetamin
 • 78 liter amfetaminolja
 • 27 kg kokain
 • 115 000 narkotika- eller dopningsklassade tabletter
 • 3 automatvapen
 • 16 gevär
 • 23 pistoler och revolvrar
 • 5 handgranater

Kronofogden

 • 80 miljoner kronor i säkrade tillgångar (säkrade tillgångar + utmätta tillgångar)

Skatteverket

 • 783 beslut om ändrad folkbokföring.
 • 99 miljoner kronor i höjning av skatt.
 • 61 miljoner kronor i betalningssäkring.

Försäkringskassan

 • 62 miljoner kronor avseende återkrav av assistansersättning, sjukpenning mm.
 • 49 miljoner kronor i förhindrade felaktiga utbetalningar.

-Pettersson är inte så imponerad. C:a 350 miljoner säkrade tillgångar. Nu vet inte jag vad den organiserade brottsligheten omsätter men det rör sig om många, många miljarder. Bara bidragsbedrägerier och andra välfärdsbrott beräknas omsätta 18 miljarder. Mitt förslag har i många år varit att minska antalet brottslingar i stället för att öka antalet poliser. Det är rätt att jaga de kriminellas pengar och andra tillgångar, det svider men allra bäst vore att utvisa på livstid.

Aftonbladet år 2000. År 2002 förbjöd socialdemokraterna Kriminalvården att för statistik över brottslingars etnicitet och religion.

-Pettersson undrar om någon begriper varför Socialdemokraterna år 2002 förbjöd Kriminalvården att föra statistik över dömda brottslingars etnicitet och religion.

Idag förs bara statistik över svenska medborgare och utländska medborgare. Så alla afghaner, irakier, somalier, syrier med flera som alldeles för lätt fått svenskt medborgarskap räknas som svenskar i statistiken.

Jag har skrivit massor om Sagan om Södertälje och ett system som hotar hela vårt samhälle och vårt sätt att leva.

Jag säger inte att det bara är invandrare begår brott, men det är nästan bara invandrare som åker fast och döms när det är storskalig brottslighet.

Läs gärna om assistansbedrägerier på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Tillgångar för miljoner säkrade genom samverkan

 1. Pettersson, jag är inte heller imponerad av resultatet. Man ska ju veta att sossarna har ändrat straffskalorna och att fler brott idag räknas som grova. Annars är ju inte heller uppklarningsprocenten så lysande när det gäller brott som gemene man råkar ut för , som tex stölder, inbrott. Mord statistiken är ju bedrövligt dålig jämfört med för 40 år sedan innan allt för många kriminella invandrare började befolka vår del av planeten.

 2. Att i efterhand tro sig få tillbaka pengar av brrottslingar är ytterst naivt, de är ute ur landet för länge sedan.

  Det enda rätta är att upprätta stenhård tullkontroll och se till att kontroll före bidrag delas ut.
  Polisen måste lägga mer krut på folk i fält än ledare bakom skrivbord, ett ordspråk som är sant ”bättre dämma i bäcken än i ån.”
  Nu däms det inte förrän i floden om ens det.
  Men med regeringar som alltid är steget efter än före, och att de inte såg det komma så är det inte förvånande.

  Det är allt för mycket som beslutas av Riksdag och Regering vilket är ogenomtänkt skrivbordsvammel och sällan har en konsekvensutredning gjorts.
  När gamla partivänner anlitas som utredare istället för professionellt folk så blir det mestadels fel vilket ej gynnar varken folk eller fä.

  14
 3. Tänk vilka pensioner vi haft om inte Reinfeld och Löfven släppt in de inavlade och kostsamma idioterna från Mellanöstern och Afrika.

  24
  • Eller Göran Persson, Carl Bildt, Ingvar Carlsson och fr.a. Olof Palme. Alle samman inkl de du räknar upp urtypen för Sverige hatare.

   14
 4. Om myndigheterna skött sitt jobb från början så hade inte dom här åtgärderna behövts.

  19
  • Hur ska dom sköta sitt uppdrag. När kärnverksamheten kommer i andra eller sista hand? Genustrams och hbtqtrams har haft företräde i flera decennier nu.

   12
 5. Lägg till ett par nollor efter vad dom lyckas ta tillbaka så har vi kostnaden för insatsen

  19

Kommentera