Invandrare får fängelse för bedrägerier med välfärdspengar


INVANDRARBROTT. På onsdagen offentliggjorde tingsrätten sin dom i hemtjänsthärvan mot 32 personer åtalade för att ha lurat kommunen och arbetsförmedlingen på totalt 5,2 miljoner kronor för hemtjänst som aldrig utfördes samt nystartsbidrag. Brottsligheten skedde inom ramen för det numera konkursade bolaget Jome omsorgs verksamhet från början av 2012 fram till november 2013 då polisen slog till.

Åklagarna har gjort gällande att sju av 32 åtalade varit så kallade huvudåtalade och suttit med i styrelsen och haft inflytande i bolaget.

Men bara två av dem döms för grovt bedrägeri. Dels vd:n Silva Gündüz, 49, som döms till tre år och fyra månaders fängelse samt en 51-årig kvinna som döms till två års fängelse. Båda ska återbetala miljonbelopp i skadestånd till kommunen och arbetsförmedlingen. Silva Gündüz döms även till sju års näringsförbud. Åklagarna yrkade sex års fängelse och tio års näringsförbud.

– Det har varit mycket komprometterande bevisning med spaning och telefonavlyssning som varit mycket besvärande för den huvudåtalade (Silva Gündüz). Men påföljden är noga övervägt och satt med hänsyn till att hon suttit så lång tid häktad, säger domare Göran Nilsson.

En tredje av de huvudåtalade döms till villkorlig dom och böter för försök till grovt bedrägeri mot arbetsförmedlingen. De fyra återstående frias helt.

Åklagarna har inte kunnat bevisa att de sju huvudåtalade varit delaktiga i en gemensam brottsplan.

– Flera av dem har i huvudsak sysslat med administration och inte varit ute på fältet. Åklagarna kanske siktade lite för högt. Går man ut och trålar och ska sätta dit så många personer, kanske man inte ska ha så finmaskigt nät, då får man upp även sådana som inte är tillräckligt insyltade, säger Göran Nilsson.

Av de 25 underärenden med brukare och vanliga anställda döms 20 stycken för bedrägeribrottslighet med straffpåföljden villkorlig dom och dagsböter. En av dem, en anställd, döms till ett års fängelse eftersom kommunen och AF lurats att betala ut så stora summor för arbete som aldrig utfördes, totalt cirka 900 000 kronor. Övriga fyra frias, en av dem har hunnit avlida under den långa rättegången som pågick i 92 dagar mellan april 2015 och juni i år.

Trots bristande bevisning i flera fall anser målets båda domare – Göran Nilsson och Gunnar Jacobsson – att de bevittnad avsevärd fräckhet i det brottsliga förfarandet.
– Det är skandalöst att utnyttja Sveriges välfärdssystem på det här sättet, pengarna hade kunnat användas till något mer behövligt än hamna hos bedragare, säger Göran Nilsson.

Läs mer på LT.se

-Pettersson har skrivit massor om Sagan om Södertälje och ett system som hotar hela vårt samhälle och vårt sätt att leva.

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

TIDIGARE 2016-07-17. 82 miljoner i advokatkostnader för systemhotande invandrarbrottslighet med 32-0 till bortalaget

32-0 till bortalaget i rättegång för 250 miljoner, den kostnaden är en försiktig uppskattning av  Katarina Wingqvist Ekholm, lagman och chef Södertälje tingsrätt. Sedan kommer naturligtvis eventuella överklaganden och fängelsekostnader till liksom de kostnader de åtalade åsamkat samhället. Sammanlagt är det miljarder ett enda gäng vinstmaskiner från Mellanöstern kostar för vårt land. 

Hemtjänsthärvan kring det numera konkursade bolaget Jome Omvårdnad, med Silva Gündüz som vd och som avslutades i tingsrätten den 1 juni, är Sveriges största rättsprocess.

32 personer har stått åtalade för grova bedrägerier. Enligt åklagarna har de lurat Södertälje kommun på 5,2 miljoner kronor och Arbetsförmedlingen på 1, 5 miljoner. Men det är långt mindre belopp än vad de åtalades 38 advokater nu kräver för sina försvarsinsatser, som uppgår till 81 905 909 kronor och 18 öre – närmare 82 miljoner kronor alltså.

Av de 32 åtalade har 24 stycken haft en advokat var, två åtalade har delat på samma advokat, fem åtalade har haft två advokater var och en har försvarats av tre advokater – totalt 38 försvarsadvokater som inkommit till tingsrätten med sina kostnadsräkningar.

Timsnormen i dag ligger på 1 323 kronor, men i ett rättsfall från 1993 erhöll en advokat en tredjedel mer i betalning av HD med hänvisning till att målet var långt och omfattande, något advokaterna tagit fasta på. Trots att den summan borde uppgå till 1 764 har vissa valt att ”avrunda” den summan uppåt till 1 800 kronor.

Advokatkostnaderna som redovisas är för de 32 åtalade i målet. Däremot är inte kostnaderna inräknade för alla de som misstänktes initialt för brott men aldrig åtalades. Dessutom tillkommer alla andra kostnader för åklagare, vakter, transporter, häktning, poliser, med mera och kanske allra värst den belastning dessa personers gärningar blir för de hederliga invandrare som trots allt finns.

-Pettersson har svårt att hänga med i att advokaterna får en högre timpenning än normen för att målet är långt och omfattande, då får de ju betalt för fler timmar…observera att timkostnaderna ovan är plus 25 procent moms.

De åtalade är…men observera att de inte är dömda.

 1. Silvia Gündüz, född 1967
 2. Meryam Gündüz, född 1991
 3. Silvia Gündüz, född 1987
 4. Johanna Ataseven, född 1982
 5. Juhan Tomian, född 1982
 6. Leyla Varli, född 1965
 7. Lena Agasi, född 1980, medborgare i Irak och Sverige
 8. Said Masoud, född 1944
 9. Henriette Hailo, född 1953
 10. Nino Afram, född 1946
 11. Fahimé Afram, född 1944
 12. Farha Kalkan, född 1945
 13. Gevriye Kalkan, född 1938
 14. Sara Gevriye. född 1925
 15. Attiat Youssef Saad, född 1941
 16. Hechemi Dridi, född 1973, medborgare i Tunisen
 17. Gehan Adib Morcos Saad, född 1973
 18. Hend Markouss, född 1978
 19. Verginie Nachef, född 1945
 20. Jacques Kalaa Mraoui, född 1937
 21. Gaby Kalaa Mrawi, född 1973
 22. Marin Issa, född 1943
 23. Rina Chammas, född 1966
 24. Dahalia Josef Meekaeel Zambaka, född 1959
 25. Sevinc Edis, född 1954
 26. Isa Edis, född 1935
 27. Janett Ishak, 1923
 28. Mona Betros, född 1964
 29. Fawzia Farhan, född 1949
 30. Rogzan Khashan, född 1973
 31. Shokri Yousef, född 1924
 32. Ghada Alkhouri, född 1977

Man kan naturligtvis diskutera det lämpliga i att offentliggöra namnen på de åtalade men inte dömda personerna. Jag anser att det ur journalistisk synpunkt är befogat, de tillhör samma släkt och klan som åtalats gång på gång, det är bröder, systrar, barn, ingifta osv. Polisen och rättsväsendet vet naturligtvis sammanhanget men politiker och journalister blundar för att invandrarbrottsligheten hotar hela vårt samhälle.

Den huvudåtalade Silva Gündüz är till exempelvis syster till Metin Ataseven. Johanna Ataseven är gift med Juhan Tomian som…osv. genom bolag efter bolag, in på kommunen bland tjänstemän och tillståndsgivare för bland annat alkohol, arbetsförmedlingen med bidragstillstånd, växlingskontor för pengatvätt osv och ända upp i riksdagen…sköter man sig inte som klanen vill kan man inte verka i Södertälje….

Mål nr B 2725-13


8 responses to “Invandrare får fängelse för bedrägerier med välfärdspengar

 • age

  Ännu en av största polisutredningarna i Sverige.
  En tillfällighet att det är Södertälje som är basen för aktiviteterna?

  Gör en intressant ”slottsrunda” i förorterna norr om Södertälje.
  Notera hur många svenskar ni ser i slotten.

  De är naturligtvis mångdubbelt arbetssammare än vad vi svenskar är?

  Gilla

 • Involuntarium

  Patriarken säger: ”svenska myndighet tom på huvet, inte bry sig, göra som vi vill”!!!!

  Med facit går det att konstatera, patriarken hade helt rätt! Kolla runt lite i samhället så bland andra dumheter ser vi ”armband mot sexuellaofredanden och våldtäkt, dialog Kling och Klang bjuder på halalkorv och antagligen snutkaffe”!

  Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  Vad väntar Anna Kindberg Batra och alliansen på????

  Gilla

 • safari

  Ursäkta feltryck

  Gilla

 • Hönsmamman

  Vad är det för idioter som kommit hit?
  De som jobbar ber dem som inte jobbar att flytta bilen som står i vägen. Resultat skjuter på slamsugarbilen. Detta sker i Sverige idag i Jävle. Deras våldsfantasier och funktionslöshet i ett fungerande samhälle ser visst inga gränser.

  Dessa måste elimineras från vårt land. Men vart?

  Gilla

 • ericr45

  Åh 17, hade slippa-straff-klippkortet tagit slut så han tvingades in på kåken??

  Gilla

 • angelicaplacet

  Dessa pengar skulle kunnat användas för assistans åt svenskarna tex.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: