Har Ryssland gett upp?

UKRAINA. Sergej Rudskoj, en av den ryska militärens högsta befälhavare, beskrev på fredagen den första fasen av vad man kallar sin ”militära specialoperation” i Ukraina som avslutad. Igår kväll gick Ryssland, officiellt, ut och sa att man ska fokusera på att ta kontrollen över Donbass i östra Ukraina. Initialt beskrevs det som ett mål med invasionen. Men experter är oense om det är en rökridå – eller en krisplan till följd av motgångarna på marken.

Sergei Rudskoj. Bild: Rysslands Försvar

Ryssland hävdar att Ukrainas stridsförmåga minskat påtagligt vilket gör att landet kan fokusera resurserna till huvudmålet att ”befria” regionen Donbass som bestå av oblasten

et amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon uppger att de ryska styrkorna faktiskt verkar fokusera på östra Ukraina, medan förbanden utanför Kiev är mer avvaktande, även om flyganfallen mot huvudstaden fortsätter. I Mariupol verkar ryska styrkor ha tagit sig in i de centrala delarna, där de får strida sig fram gata för gata.

Regionen Donbass består av oblasten Luhansk och Donetsk

Enligt Pentagon har man nu också sett de första tecknen på att Ryssland flyttar förband från det delvis av Ryssland ockuperade Georgien för att förstärka i Ukraina.

En del experter säger att det är möjligt att Moskva i och med fredagens budskap söker en utväg ur den katastrof som Ukrainakriget har utvecklats till, och att skifta till Luhansk och Donetsk kan vara ett sätt att backa utan att erkänna motgångarna och att slippa erkänna att Ryssland, hur det än går i kriget, i praktiken har förlorat.

Det är troligt att de i princip försöker att sänka sina uppfattade krigsmål till något de redan har åstadkommit, säger Stephen Biddle, professor i internationella affärer.

Men det kan också vara ytterligare en rökridå från ryskt håll.

Den oberoende USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) varnar västvärlden för att läsa in för mycket i propagandabudskapet, i en lägesuppdatering. ISW skriver att ”kommentarerna kan tyda på att Ryssland har minskat sina mål och nu skulle vara nöjda med att ta kontrollen över Donetsk- och Luhanskoblasterna, men den tolkningen är sannolikt felaktig. Ryska styrkor på andra håll i Ukraina har inte slutat strida och har inte helt slutat att försöka avancera och ta mer territorium.”

Under fredagen gick även Ryssland ut med siffror på antalet döda och skadade på egna sidan. Rysk militär uppger nu att 1 351 soldater dödats i Ukraina. Dessutom har 3 825 skadats. Det ryska försvarsdepartementet sade i början av mars att närmare 500 soldater dödats.

Det är långt under de bedömningar som västvärlden och Ukraina gör. I det nattliga talet från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj påstår presidenten att det verkliga antalet är fler än tio gånger så högt som vad Ryssland uppger.

Antalet ryska offer har redan passerat 16 000 döda. Bland de finns flera befälhavare, säger Zelenskyj och fortsätter: – Våra försvarare leder det ryska ledarskapet till en simpel och logisk insikt: samtal är nödvändiga, meningsfulla, brådskande och rättvisa.

18 humanitära korridorer ska ⁷ha öppnats under veckan, bland annat från belägrade Mariupol.

Men situationen i staden fortsätter att vara absolut tragisk. Ryska militären tillåter inte någon humanitär hjälp in i staden, säger Zelenskyj.

-Pettersson, med 12 månader i uniform som värnpliktig, är långt ifrån någon expert men jag litar mer på västerländska källor än ryska. Ryssland skulle inte invadera Krim, Ryssland lovade att inte invadera Ukraina osv…

Däremot tror jag Putin håller igen lite av någon anledning. Ryssland borde ha resurser att flygbolag mer…

Pettersson som ung vuxen värnpliktig soldat i Sveriges flygvapen som då var ett av världens största och dimensionerat för att i princip klara ett anfall från Ryssland ensamma.

Stridspiloterna som flög lägre och fortare än andra

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Har Ryssland gett upp?

  • En lösning är ju att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet. Landet har envist vägrat att diskutera Donbass. Men framför allt är väl ett eldupphör att önska så att fler slipper dödas.

 1. Onekligen en intressant utveckling. Vi som får vår information via medierna får lätt intrycket av att ryssarna har gjort ett enormt planeringsmisstag.
  Både när det gäller den Ukrainska militären samt även civilbefolkningens försvarsinställning.
  En enkel Google sökning ger vid handen att Ukraina har en av Europas till antalet största krigsmakt. Det borde ryssarna ha vetat.
  Att man sen gör samma misstag som Tyskarna 1941 tyder ju på att man inte har lärt av historien. Man måste ha en fungerande logistik. Stridande trupp måste kunna få mat, ammunition, kunna avlösas mm annars minskar ju deras förmåga att kunna lösa sina uppgifter.
  Så fortsättningen lär bli intressant. Är det som så att man inte klarar sin uppgift här och nu, så kommer vi nog att få räkna med en kraftig upprustning av de ryska styrkorna. Åtminstone så länge Putin sitter kvar.

  10
 2. Var du glad, Pettersson, att du icke benämner dig själv som ”expert”. För nutida, självutnämnda s.k. experter brukar sällan ha några rätt. Mest svammel i nattmössan, faktiskt.

  37
  3

Kommentera