Svenskt flyg spanar från Polen mot Belarus och Ukraina

FÖRSVARSMAKTEN. Ett av flygvapnets signalspaningsplan flyger just nu över östra Polen, i närheten av Belarus och Ukrainas gräns. På Flightradar24 kan man se att planet lämnade Linköping strax efter klockan åtta och har flyger just nu längs ländernas gränser.

En ombyggd Gulfstream G4 S heter hos Flygvapnet S 102 B och kallas Korpen.
Bild: Försvarsmakten

Flygplanets främsta uppgift är att spana åt Försvarets radioanstalt (FRA).

Både Försvarsmakten och FRA kan bekräfta att ett svenskt plan är i luften men är förtegna om detaljer.

Jag vill inte kommentera vår verksamhet i detalj eller enskilda flygningar. Flygplanet ägs och flygs av flygvapnet och bemannas normalt med signalspaningspersonal från FRA, säger Ola Billger, Kommunikations­chef på FRA.

Att ett svenskt militärt flyg flyger över Polen är relativt ovanligt.

– I normalfallet befinner sig flygplanen oftast ovanför Östersjön, sen händer det att de är på andra platser också. Vad man kan säga generellt är att FRA följer krig och konflikter utomlands och följer utvecklingen i vårt närområde, säger Billger.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Svenskt flyg spanar från Polen mot Belarus och Ukraina

  • Skulle inte förvåna mig.

   Ryssland/Sovjet sköt ned Catalinan över internationellt vatten 1952 så kanske kan de skjuta ned plan över polskt luftrum på samma sätt som de mördade 298 personer över Donetsk i Malaysia Airlines 2014.

   Eller 1983 då 269 människor i en Boeing 747 mördades på väg till Sydkorea från USA.

   Dom verkar inte så noga och duktiga på att skjuta ned obeväpnade plan.

   8
   3
   • Sant men USA kan de också, har ett visst minne om hur ett amerikanskt fartyg sköt ner ett passagerarplan utanför Irans kust för ett antal år sedan. I deras försvar så tillkom en hel del åtgärder för att förhindra att det händer igen.

   • Det stämmer, men USA erkände och betalade skadestånd till offrens familjer med 213103,45 dollar per passagerare.

    USA bad dock aldrig om ursäkt.

    1
    3
   • Enligt Malaysia så var det troligen Ukraina som sköt ner planet över Ukraina. Det är bara NATO-länder som beskyller Ryssland för nedskjutningen.
    Planet som var ur kurs och flög över Sovjetiskt territorium befann sig oturligt i samma område som ett av USA:s spionplan, och förväxlades med detta.

    4
    1
 1. De svenska spanarna har nu landat tryggt och säkert på Malmens flygplats i Linköping efter fullgjort uppdrag i gränslandet till det krigshärjade område där de ukrainska hjältarna håller stånd mot djävulen själv.

  27
  20

Kommentera