Finske presidenten ser en tydlig fördel med Natomedlemskap

FÖRSVAR. Den finske presidenten Sauli Niinistö har varit i blickfånget efter den ryska invasionen av Ukraina. I en intervju utvecklar han hur han ser på frågan om ett Natomedlemskap. ”Den viktigaste funktionen bygger på tanken att Ryssland inte skulle anfalla”, säger Niinistö enligt Svenska Yle och påminner om att alla alternativ innebär risker.

Republiken Finlands president Sauli Niinistö. Pressbild

Ett eventuellt finländskt Natomedlemskap skulle föra med sig två klara säkerhetsfördelar, anser president Sauli Niinistö. – Det viktigaste är den förebyggande funktionen, som bygger på tanken att Ryssland inte skulle anfalla ett Natoland, sa Niinistö i Yles Morgonettan på lördagen.

Den andra fördelen skulle handla om Finlandsbilden i världen, att andra länder skulle uppfatta Finland som ett tryggt land. Det här skulle vara viktigt bland annat med tanke på ekonomin och utländska företags vilja att investera i Finland.

På frågan om Nato skulle erbjuda Finland tillräcklig säkerhet svarade presidenten så här: – Ett medlemskap skulle ge Finland den bästa säkerheten som står till buds.

Niinistö sa vidare att det inte finns några garantier för att samtliga Natoländer på direkten skulle godkänna en finländsk ansökan, men: – Vi har fört många samtal med centrala Natoländer på sistone och signalen har varit klar, dörren står öppen, det handlar inte om något litet fönster som snart stängs, som en del här i Finland har låtit förstå.

Niinistö menade alltså att man inte ska påskynda processen. I april kommer det att göras en ny försvars- och säkerhetspolitisk redogörelse och efter det är det småningom riksdagen som tar över frågan.

Det är i sista hand riksdagen som fattar beslut av det här slaget, påminde presidenten.

Niinistö sa att det självklart också finns andra alternativ än ett medlemskap i Nato och att alla alternativ måste analyseras och vägas noggrant.

Här är Sverige av stor vikt. Man kan satsa på djupgående samarbete här och USA har signalerat att man är speciellt intresserad av att stöda den här duon.

Dessutom kan Finland ytterligare fördjupa sitt partnerskap med Nato och arbeta för att förstärka EU-samarbetet inom säkerhetsfrågor. – Här finns det öppningar just nu, när Tyskland helt klart ändrat sin linje. Men det kommer att ta tid att bygga upp något kring detta, sa presidenten.

Niinistö påminde än en gång om att vilket säkerhetspolitiskt val Finland än gör, kommer det att få konsekvenser. – Vi måste vara redo för reaktioner från Ryssland och ha våra egna reaktioner på dem färdigt planerade.

Niinistö sa att Ryssland kan ta till allt från gränskränkningar av olika slag till hybridanfall som kan påverka till och med centrala samhälleliga funktioner.

Därför är det av högsta vikt att såväl beslutsfattarna som medborgarna har analyserat läget och de olika alternativen väl och förberett sig för eventuella följder, menar presidenten.

Natos medlemmar i Europa

Historien bakom Nato – hur grundades alliansen och varför? Nato grundades av väst som ett svar på hotet från Sovjet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Finske presidenten ser en tydlig fördel med Natomedlemskap

 1. Vi ser vad som sker i vår omvärld och saken är klar. Finland förstår vad som behöver göras, frågan är om de som leder Sverige också gör detta.

  7
  10
 2. Jag hoppas att Finland går med.

  För oss i Sverige så gäller ju att regeringen har skickat vapen till Ukraina. Det är inte speciellt neutralt, och det har dom gjort utan att fråga väljarna. Jag kan inte se någon annan utväg än att vi måste gå med. Alternativet vore en icke neutral stat, med en försumbar militär kapacitet. Det vore katastrof.

  10
  14

Kommentera