Ryssland vill ha fotbolls-EM 2028

IDROTT. Det är ingen brist på självförtroende och storhetsvansinne hos president Vladimir Putin. Idag är det en månad sedan Putin inledde sitt anfallskrig och terror mot civila i Ukraina, Ryssland, som arrangerade fotbolls-VM 2018, motiverar via fotbollsförbundet sin ansökan med att man har infrastrukturen på plats.

I ett land som Ryssland är idrott symbolpolitik för makten, bra gödsel för glädje hos folket och en genväg till erkännande.

Rysslands idrott var redan före kriget föremål för sanktioner på grund av statskontrollerad doping och fotbollen har precis som många sporter infört kraftfulla sanktioner mot Ryssland, med anledningen av invasionskriget i Ukraina.

Ryska klubbar och landslag kastades för några veckor sedan ut från tävlingar arrangerade av Uefa och Fifa (Internationella fotbollsförbundet). Det har bland annat lett till att det ryska herrlandslaget kastats ut ur det pågående VM-playoffet, och att Rysslands damlandslag, som det ser ut, portas från sommarens Europa Mästerskap.

Det ryska fotbollsförbundet har dock inte uteslutits ur det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, vilket möjliggör ansökan.

Uefa kommer nu att behandla intresseanmälningarna och den 5 april ska de officiella kandidatländerna meddelas. Värdnationerna presenteras i september 2023.

Storbritannien, Irland och Turkiet är de andra kandidaterna som vill arrangera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ryssland vill ha fotbolls-EM 2028

 1. Svara direkt: ”om ni avbryter er invasion av Ukraina är era chanser stora till att få arrangera EM.”

  4
  2
 2. Ett stort svek mot männskligheten om de får EM 2028. Det måste få kännas när man liksom Hitler försöker utplåna andra länder.

  Litet tillägg, det dröjd tlll 1972 innan Västtyskland fick OS.

  6
  3
 3. Att isolera Ryssland under lång tid tror jag inte är bra. Vore hemskt om de blev som Nordkorea.

  4
  3
  • Det finns många här som beundrar PUTIN fascismen. Undrar om de tycker lika mycket om honom om han beordrar bombning av Gotland.

   7
   2
   • Sala 09:44: Visst, en del av dom är nog så ”fired up” så dom skulle vara med på det också eller så skulle dom fly landet, för Sverige anses inte värt att försvara. Putinfanatikerna har haft en skyhög svansföring innan kriget bröt ut och nu är de borta eller så är tonläget mer dämpat. Men jag uppfattar det också som det finns några Putinister som tycker att kriget är ett uselt val av ryska staten och kanske fått sig en funderare nu. Förvisso är USA principiellt inte bättre, men det är i alla fall en demokrati. Ukrainas president är en diplomatisk katastrof, han är förutom komiker också jurist/advokat enligt Wikipedia. Han borde ha fattat Ukrainas diplomatiska underläge och förstått att han hade behövt uttryckliga försvarsgarantier från väst innan han utmanade Putin. Han är på så sätt i mindre omfattning medvållande till händelserna i Ukraina. Det yttersta ansvaret faller dock oerhört mycket tyngre på Ryssland som var den part som startade det folkrättsvidriga våldet den 24 februari. Det finns ett smalt fält för preventivt självförsvar i folkrätten, men det blir oerhört svårt för Ryssland att åberopa den rätten, fra då våldsförbudet i folkrätten väger mycket tyngre. Förutom brott mot folkrätten tillkommer ev brott mot humanitärrätten (krigets lagar, enligt Genèvekonventionens tilläggsprotokoll), som ska garantera rättvis och human behandling av krigsfångar och civila). Men bakom kulisserna så ja, Ryssland och USA är ganska god kålsupare båda två. Men som sagt, skillnaden ligger i att USA är en formell och reell demokrati, ryssland är en formell demokrati/demokratur och en reell demokratur/embryo till diktatur.

    5
    1

Kommentera