Därför har vi större ansvar för Ukraina än för Somalia och Afghanistan

INVANDRING. Att påstå att Sverige skulle ha ett lika stort ansvar och åtagande för flyktingmottagning, oavsett var i världen en flyktingsituation uppstår, är ogenomtänkt, omdömeslöst och rentav smaklöst. Ukraina är definitivt i vårt närområde medan exempelvis Afghanistan, Somalia och Syrien inte är det, skriver Christian Sonesson (M) och Louise Erixon (SD) på Expressen.

Samtidigt som de ryska bomberna faller över Ukrainas befolkning så ser vi den största flyktingsituationen i Europa sedan andra världskriget. De allra flesta som flyr tillhör särskilt utsatta grupper bestående av barn, kvinnor och äldre, medan de flesta män och även många kvinnor stannar kvar och strider för sitt lands frihet.

Sverige ska naturligtvis hjälpa Ukraina på många sätt, en viktig hjälp att ge är att ge skydd åt de som flyr. Inte minst av skälet att kriget sker i Europa dvs i vårt absoluta närområde. Tyvärr är dock möjligheterna att hjälpa de nu flyende långt mer begränsade än vad som hade kunnat vara fallet om inte Sverige tagit emot så många under åren kring 2015, tyvärr på ett i många fall lättsinnigt sätt och där många även saknade verkliga skyddsskäl.

Flyktingmottagning ska vila på en realistisk grund och utgå från rationella argument eftersom flyktingmottagning kostar. Att hjälpa genom mottagande är naturligtvis ibland det enda rätta, men man måste vara ärlig med att det kommer med ett pris. Att inte ha ork, vilja eller mod nog att slå fast att det är skillnad på flyktingar och på ekonomiska migranter är att ljuga för svenska folket, och det är tyvärr vad som skett i Sverige under lång tid. Istället har det förts fram att flyktingmottagning innebär en ekonomisk vinst för landet – vilket är fel.

Människor som reser från avlägsna delar av världen, genom ett pärlband av andra länder för att söka sig till just Sverige, kan knappast betraktas som flyktingar i ordets rätta bemärkelse.

En sådan svekfull retorik kommer vi aldrig att ägna oss åt. Att dessutom påstå att Sverige skulle ha ett lika stort ansvar och åtagande för flyktingmottagning – oavsett var i världen en flyktingsituation uppstår, är inte bara ogenomtänkt och omdömeslöst utan faktiskt även smaklöst.

Det är bara drygt 80 mil från våra kommuner till Ukraina. Det är alltså en resa på 80 mil från fred till fullskaligt krig. Från vår vardag till en fasansfull verklighet där miljoner av kvinnor, barn och äldre flyr undan Putins skoningslösa bomber – samtidigt som männen stannar kvar och slåss. De slåss för sin historia, för sitt land och i grunden för sin identitet och frihet. Inte minst slåss de för att de som nu flyr ska ha någonting att återvända hem till.

Tydliga skillnader jämfört med tidigare
Vid en jämförelse mellan flyktingsituationen åren 2014–2016 med dagens situation så noterar vi avsevärda skillnader.

Den geografiska aspekten är naturligtvis uppenbar och tidigare berörd. Människor som reser från avlägsna delar av världen, genom ett pärlband av andra länder för att söka sig just till ett av världens nordligaste länder, Sverige, kan knappast betraktas som flyktingar i ordets rätta bemärkelse. Ekonomiska migranter är ett mer adekvat begrepp i sammanhanget. Deras eventuella skyddsbehov hade kunnat tillgodoses i något av alla de länder som de passerade på vägen till Sverige.

Att människor betraktas som flyktingar då de lämnar det ena säkra landet efter det andra för att nå ett specifikt land, måste betraktas som en vänsterliberal omskrivning av begreppet flykting.

Då män – nu kvinnor och barn
Det finns även en tydlig skillnad gällande vilka som sökte sig till Sverige under åren kring 2015 kontra dagens flyktingsituation. Då var det företrädelsevis unga män som lämnade sina länder, medan de sköraste grupperna, kvinnor, barn och äldre lämnades kvar. Nu ser vi att det är en stor majoritet av kvinnor och barn som kommer från Ukraina.

Vår devis, då som nu, är att vi ska hjälpa flyktingar i dess närområde. Ukraina, som ett europeiskt land, är definitivt i vårt närområde medan exempelvis Afghanistan, Somalia och Syrien inte är det.

Permanenta uppehållstillstånd ett märkligt krav
Vid den förra flyktingsituationen lyftes ofta argument fram som att flyktingarna måste ges permanenta uppehållstillstånd eftersom det skulle underlätta en integration. Det är i sig ett märkligt argument som heller knappast kan bedömas som särskilt verkningsfullt. Gällande de ukrainska flyktingarna så får de tillfälliga uppehållstillstånd och mycket talar för att dessa flyktingar kommer att vilja återvända till Ukraina, den dag det går, för att återuppbygga sitt land.

En del kommer naturligtvis bli kvar i Sverige då de får arbete eller träffar kärleken, men de kommer att ha betydligt lättare att anpassa sig till det svenska samhället eftersom likheterna är avsevärt större mellan den svenska samhällssynen och den i ett annat europeiskt land.

Tyvärr har Sverige, på grund av en tidigare ansvarslös och naiv invandringspolitik, knappa resurser att tillgodose de enorma behov som kriget i Ukraina nu medför. Om beslutsfattare tagit mer rationella beslut tidigare så hade vårt land varit betydligt bättre rustat för dagens situation.

Vi ska naturligtvis se till att våra kommuner hjälper de barn, kvinnor och äldre som nu är på flykt. Detta är ingen omsvängning av vår politik utan ett logiskt och fullkomligt rimligt ställningstagande utifrån den politiska linje som vi alltid stått vid.

Christian Sonesson (M) Kommunstyrelsens ordförande, Staffanstorps kommun

Louise Erixon (SD) Kommunstyrelsens ordförande, Sölvesborgs kommun

-Pettersson säger att

 • från Ukraina till Sverige är det 80 mil fågelvägen med Polen mellan
 • från Afghanistan till Sverige är det runt 450 mil och många fredliga länder efter färden
 • från Somalia till Sverige är det drygt 600 mil med massor av rika på vägen
 • Sedan kan man undra varför den rika muslimska världen inte tar emot muslimska flyktingar?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Därför har vi större ansvar för Ukraina än för Somalia och Afghanistan

 1. Sverige har inget ansvar för somalier, afghaner, irakier, syrier eller iranier.
  Men som god granne har Sverige ett ansvar för grannfolk som råkar i nöd.

  12
 2. Om vi skapar flyktingobligationer för flyktingar från Ukraina kommer dom att stiga spikrakt upp i värde. Om vi hade gjort motsvarande för flyktingarna från Mellanöstern och Afrika hade de varit helt värdelösa nu.
  Fundera på det. Ta gärna emot en Ukrainsk familj i ditt hem och du kommer att ha nytta av det hela livet.
  Till skillnad från dem som tog emot flyktingar från Mellanöstern eller Afrika, så får dom vara glada om dom inte blivit våldtagna eller mördade.

  33
  2
 3. Vi kan hjälpa vilka vi vill. Dock vi har inget ansvar såtillvida vi inte har en överenskommelse.
  Det är en gigantisk uppgift att försörja en halv million ukrainer och lika många fler av andra folk.
  Vem skall betala? De som vill kan upplåta sina hem och bjuda på mat och betala barnens skolgång, sjukvård osv.
  Vi har inget ansvar, vi väljer själva vilka vi vill hjälpa.
  Vi har ett ansvar gentemot EU men där får vi nått tillbaks.

  2
  19
  • År 2020 var Sveriges totala avgift till EU-budgeten ca 46 miljarder kronor. 2020 betalade EU ca 22 miljarder kronor till Sverige.

   Nettokostnad för Sverige 24 miljarder och det blir inte mindre 2021 och 2022.

   Sedan påstås det att vi har igen dom pengarna med råge genom handeln…

   Men Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz är inte med i EU och de länderna är inte direkt utfattiga.

   33
 4. Hörde på radion att många som kommer från Ukraina är barn.
  Å då frågar jag vilken definition som gäller för dessa barn .
  Är det sossarnas uppfattning så är de upp till 35 år gamla barn.
  Den vingliga socialdemokratiska värdegrunden ger många möjligheter.

  37
  1
 5. Om vi ser till att bli av med de omöjliga parasiterande filurer, som kommit efter 2015, då kommer det att finnas gott om plats plats för riktiga människor, i de mottagande kommunerna.

  37
 6. Men så är ju dessa två undertecknare också två av dom mest
  förståndiga politiker från sina respektive parti. At påstå att vi ska
  ta emot alla oavsett var dom kommer ifrån är sinnessjukt.Har dom
  åkt genom 10 tals säkra länder för att ta sig till just Sverige så finns
  det andra orsaker till det. Andra länder har inte som Sverige annonserat
  på respektive språk i dessa länder för att bjuda ut sina förmåner, detta
  bara för att dom inbillar sig att kunna få deras röster?? Sverige sticker ut!

  Sen kan jag inte begripa att Moderaterna kör med Vingelpettern U.K som
  partiledare, Cristian Sonesson verkar stå med båda benen på Jorden, medan
  Ulf Kristersson svävar i det blå ?

  51
  • Frågan är om Cristian Sonesson kommer att stå på Moderaternas Riksdagslist?
   En stark och tydlig opinionsbildare som Rebecca Uvell var med i M, men när hon placerade på en icke valbar plats gick hon ur Moderaterna, Ulf är således inte den vuxne i rummet som tål utmaningar.

   17
 7. Det är så självklart så att de som inte begriper detta är bortom all räddning när det gäller mental hälsa.

  37
 8. Läser om en 11 årig grabb som skrevs in i en skola i Timrå, fick direkt bra kontakt med svenska elever men skall nu troligtvis flyttas för fjärde gången.
  Förklaringen från Migrationsverket är att det blev mycket på en gång och lite rörigt, samt att familjer ska bo i lägenhet.
  De som jobbar med flyktingmottagandet har inte lärt sig ens det rudimentära, rätt information från dag ett och en lugn miljö.

  Stress hit och dit ingen vet annat än att vi skall vara humana och ta emot.
  Kommundirektören i Borlänge väntar på besked hur många de tvingas ta emot?!
  Naturligtvis skall myndigheten fråga alla kommuner hur många de kan härbergera, därefter se till att inte fler än vad vi kan ta emot kommer in.

  33
  1

Kommentera