Ryssland är ett offer för sin egen krigshistoria

RYSSLAND. Kanonmatssoldater, stelbent strategi och lyckokalkyler har präglat Rysslands krigserfarenheter det senaste seklet, och med invasionen av Ukraina tycks historien upprepa sig igen, skriver Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Röda armén 1943. Soldater vilar vi fronten. Bild: Ryska statens arkiv

Vetenskapsradion Historia tar tempen på Rysslands taktik under invasionen i Ukraina och diskuterar rysk krigshistoria med försvarshistorikern Lars Ericson Wolke på Försvarshögskolan.

Den ryska krigföringen har djupa rötter i andra världskriget och kalla kriget, men det har inte fungerat i Ukraina, säger han.

Erfarenheterna från Groznyj på 1990-talet, i Afghanistan på 80-talet, i Prag 1968 och under Vinterkriget i Finland har paralleller i dagens invasion där Ryssland tycks göra om samma strategiska och taktiska misstag som tidigare, med katastrofala förluster i människoliv som konsekvens.

Dessutom återsamlas Panelen med Jonathan Lindström, Annika Sandén och Kristina Ekero Eriksson för att diskutera situationen i Ukraina och årets internationella kvinnodag med historiska glasögon.

Programledare är Tobias Svanelid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ryssland är ett offer för sin egen krigshistoria

 1. sossialism är alltid båldsverkan på det egna folket ledande figurer som stalin Hitler polpot mao och det fins ju fler men man tror att man avpoliterat dessa ledare med det gör man inte det har vissat sig att dessa hela tiden myglar med det demokratiska systemet .
  att putin lyckas manipulera systemet är lika sjålvklart som att Löven lyckas i Sverige ? skiladen är att i Sverige användes rödskrikan och center ! men det är svårare att lista ut hur putin beter sig antagligan allt från novotjok till bulgariska paraply spetsar?

 2. Ryssland kan aldrig vinna ett krig, med hjälp av strategi och taktik. Endast med kanonmat i stora massor. 1900-talens ryska militära äventyr, snickrades ihop av vodkapolitiker och blev följaktligen fiaskon. Gissar att Putte tagit till flaskan!

  5
  1
 3. Sergei Prokofiev var en rysk kompositör som var framsynt och gjorde en kul video om Putin. Undrar när Putin skaffar mustige som Stalin och Hitler?

  2
  2

Kommentera