Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars – 1 april

FÖRSVARSMAKTEN & NATO. Försvarsövningen Cold Response 2022 genomförs 14 mars – 1 april och omfattar cirka 35.000 deltagare från 28 nationer varav omkring 1.600 svenska soldater och officerare.

Cold Response är en norskledd vinterövning där Natoallierade och partnerskapp för fred-länder, pfp-nationer, är inbjudna att delta. Förutom värdlandet Norges och Natos egna styrkor kommer deltagande enheter från USA, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Danmark, Finland, Tyskland, Spanien, Polen, Portugal, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Kanada, Belgien och Sverige.

De svenska markförbandens deltagande utgörs av en reducerad brigadstridsgrupp som organiseras tillsammans med finska arméförband. De svenska deltagarna på markarenan är cirka 1.500 soldater och officerare, dessa kommer från Norrbottens regemente, Norrlands dragonregemente, Bodens artilleriregemente, Göta trängregemente, Ledningsregementet, Livgardet, Försvarsmaktens tekniska skola, Försvarsmedicincentrum, Arméstaben och Markstridsskolan.

Förutom de svenska markförbanden deltar även flygvapnet med förband ur Norrbottens flygflottilj, F 21, med Jas 39 Gripen.

Övningen genomförs med markövningsområde i flera delar av Norge. Markövningsområdet i norra Norge sträcker sig från Narvik i söder till Finnmark i norr men huvuddelen av övningen för den svensk-finska brigadstridsgruppen genomförs i Troms fylke. Övningsområdet för de marina förbanden är i farvattnen utanför Norges kust och luftövningsområdet i delar av det norska luftrummet.

Cold Response på norska försvarets webbplats

Norge har, i enlighet med Wiendokumentet från 2011, bjudit in alla medlemmar i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) att observera övningen inklusive ryska observatörer som en del av detta. Observatörer från de länder som vill göra det kommer att ha möjlighet att besöka nordliga och södra styrkor, som kommer att omfatta alla brigader och många av deras underavdelningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars – 1 april

  1. Verkar vara hela vår här samt en tredjedel av vårt flygförsvar som sänds till övningen.
    Det finns säkert fler triggerhappy gossar ur punktsvetsarens bataljon, de senare lönsamma, än hela vårt försvar.

    17
    3

Kommentera