USS Forrest Sherman på väg mot Stockholm

FÖRSVAR. Den amerikanska robotjagaren USS Forrest Sherman är just nu på väg in till Stockholm och befinner sig på svenskt vatten. Robotjagaren i Arleigh Burke-klassen är inriktad på luftförsvar och har en slagkraft som är större än hela det svenska luftvärnet och flygvapnet tillsammans. Det kan förstås vara en ren artighetsvisit, men sett till gårdagens blogginlägg om att enheter från USA, Frankrike och Storbritannien kommer vara på plats innan en formell svensk ansökan om Natomedlemskap sker, så är detta mycket intressant. Om inte annat så är det strategisk kommunikation, signalpolitik och fantastiska fototillfällen, skriver Lars Wilderäng på Cornucopia.

USS Forrest Sherman Facebook har anlänt till Stockholm

USS Forrest Shermans primära beväpning är 96 Mk 41 vertikala avfyrningsceller för robotar, som vardera kan ta upp till fyra robotar beroende på typ, dvs en summa om 96 – 384 robotar. Detta ger henne en luftförsvarsförmåga som kan jämföras med eller överstiger hela det svenska luftvärnet och flygvapnet, koncentrerat till Stockholm. Hon har också förmågan att verka mot ballistiska robotar om hon har laddat rätt robotar.

Fartygets närvaro kan förstås handla om ett alldeles vanligt flottbesök, men i så fall sorteras in under strategisk kommunikation, signalpolitik och fototillfälle de luxe. Oskar-Fredriksborg nu.

Två Arleigh Burke-klassen ska nyligen gått in i Östersjön. I övrigt befinner sig en eskader om fyra tyska örlogsfartyg för tillfället ungefär mitt emellan Sverige och ryska Kaliningrad. Det finns också ett brittiskt örlogsfartyg söder om Karlskrona tillsammans med danska fartyg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “USS Forrest Sherman på väg mot Stockholm

 1. Marinen mäter väl upp radioaktiv strålning från eventuella kärnvapen ombord, som man gjorde vid den sovjetiska ubåten U-137 i Karlskrona skärgård.

  1
  1
  • Det är lite skillnad. Den amerikanska jagaren USS Forrest Sherman (DDG 98) genomför ett örlogsbesök i Stockholm efter att ha frågat och fått lov. Besöket i Stockholm är ett rutinbesök där fartyget går i hamn för att bunkra bränsle och andra förnödenheter, samt för att ge besättningen möjlighet till återhämtning efter en längre tid till sjöss.

   Ryssarna har för vana att gå in utan att be om lov.

   Du vet väl att Rysslands och Sveriges marin övade tillsammans till 2008 men att samarbetet upphörde då Putins gäng invaderade Georgien.

   Men skriv till Försvaret och fråga om de mäter strålningen runt fartyget. Jag gissar att dom gör det…

   • Inga kärnvapen tillåtna på svenskt territorium, håll koll så att ingen överträdelse sker.

 2. Skulle vi nu gå med så lär vi behöva lite hjälp till en början men vi får inte glömma att vi har en skyldighet att bygga upp och underhålla ett verksamt försvar. Denna skyldighet gar vi vare sig vi går med i NATO eller inte.

 3. Ett svensk/finskt Natomedlemskap kommer sätta den sista punkten för Rysslands eventuellt planerade stöldturné vad gäller nordiska territorier och självbestämmanderätt. Dom borde ändock lämna tillbaka finska Karelen med den östsvenska staden Viborg. Det är ockuperad mark än idag. Finns fler tillgreppade territorier, nu senast den terrorartade våldtäkten mot Ukraina och dess folk, men det kräver ett längre utlägg. Att det finns gammelkommunister och dylikt patrask här bland kommentarerna som ihärdat försvarar det pågående terror-övergreppet på Ukraina, visar på total avsaknad av mänskliga hjärnceller mellan öronen. Men det finns en särskild plats längst ner i helvetet för dessa panndöda odjur.

  20
  10
 4. Några svenska fartyg ej till sjöss, de har inte råd att bunkra eftersom bränslepriserna stigit p.g.a. Rysslands krig mot Ukraina.
  Han Dumberg sa väl så idag?

  46
  4
 5. Ska vi köra Ryssar på tåg genom Sverige oxå.
  Bara en fråga till sossar dom har ju kunskap.

  40
  5
 6. Kan tyvärr inte undvika plita ner mina tankar,när det gäller detta inlägg.
  F.d. Sverige tycks nu med alla medel söka sträva efter en ny storhetstid,efter dryga 300 år sedan sista undergången !! ”Neutraliteten” är m.a.o. ett minne blott !
  Ni yngre kommer få upplev de elände våra förfäder tvingades in i,efter det förra…..

  33
  9
  • https://www.youtube.com/watch?v=AwlTwr9atf8
   Ovanstående Video med Dahlia Lavi lägger jag in åt dig,som tryckt ”tummen ner”….
   Tyvärr begriper du kanske inte texten,men handlar om vad som återstår för oss efter ett nytt Krig !
   Min hustrus ord finns kvar i mitt liv ut,och löd som följer;
   ”Du har aldrig upplevt ett krig,och aldrig känt hur det är att hungra”

   24
   5
 7. Fan nu blir allt bra o lugnt !
  Eller hur maggan..
  Vem tror du kännar mest på krig.
  Finspång eller Usa?

  29
  5
 8. Vilket tyder på att vi behöver bra mycket mer luftförsvar. Speciellt luftvärnssystem för medel och långt avstånd.

  20
  3
 9. Där kan man se vad dom naiva regeringarna Ruinfeldt och Löfven har ställt till med .Nästan inget försvar . 🙁

  50
  1
  • Glöm inte. Politiker av den sorten fattar inga beslut utan att se till att de har någon form av underlag från en fackmyndighet.

   16
   2

Kommentera