Coronasmittan har dubblerats i Kina – stänger ner

PANDEMI. Kina kämpar mot en stor uppgång i smittspridningen av coronavarianterna omikron och delta, en våg som har fått myndigheterna att införa nya restriktioner. Nästan 3.400 människor har konstaterats smittade på ett dygn enligt söndagens siffror, dubbelt så många som dygnet före.

Kina har nolltolerans mot Covid-19

Nedstängningar har införts i flera städer i nordöstra Kina och i lördags stängdes skolorna i Shanghai. I staden Jilin omfattas hundratals bostadsområden av nedstängning och stadens borgmästare har fått sparken på grund av smittspridningen, enligt statliga medier.

Även staden Yanji, som har närmare 700.000 invånare och ligger nära gränsen till Nordkorea, har satts i lockdown.

I Hongkong rapporterades 27.600 nya fall på lördagen och myndigheterna varnar för att ökningen kommer att fortsätta.

Kina har hållit fast vid sin nolltoleranspolicy mot coronaviruset. Den har upprätthållits genom hårda restriktioner och masstestningar när fall av covid-19 har upptäckts.

Jämfört med i december, då staden Xi’an med 13 miljoner invånare stängdes ned i två veckor, har åtgärderna i vissa delar av landet varit mindre hårda och mer riktade den senaste tiden.

Nyligen sade en kinesisk forskare att landet borde rikta in sig på att leva med viruset som många andra länder, men regeringen har varit tydlig med att det fortfarande är möjligt att stora nedstängningar genomförs.

Pandemin beräknas ha skördat 18,2 miljoner liv världen över. Det är mer än tre gånger mer än vad tidigare data visat, enligt en studie i The Lancet.

Det är ett stort forskarlag som samlat data om överdödlighet från 74 länder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Coronasmittan har dubblerats i Kina – stänger ner

 1. De pratar om en ny variant ”deltakron”, som tyvärr har börjat sprida sig. Det är en kombination av delta och omikron som har bildat en mutant. Det beror på att dessa virus varit samtida i världen, så nu har de bytt gener med varann. Olustigt! Låter som ett supervirus tycker jag!

  3
  1
 2. Gör som ni gjorde i januari 2020. Sätt de smittade på flygplan med destination Europa.

  6
  2
 3. Har dom hittat fladdermusen än i Wuhan som spred fakepesten, marknaden som visades var från Indien?

  14
  2
 4. Är nog bara flockimmunitet som hjälper. Vaccinet verkar inte skydda mot smitta eller smittspridning.

  29
  2

Kommentera