Elnäten kräver investeringar på 670 miljarder kronor

ELFÖRSÖRJNING. Investeringsbehovet för elnäten kommer att landa på cirka 670 miljarder kronor fram till 2045, vilket är 170 miljarder kronor mer än tidigare prognoser, skriver Tidningen Energi.

Det visar en ny analys från Sweco som utförts på uppdrag av Ellevio. Nu krävs det en utredning för att se hur investeringarna ska finansieras, menar branschaktörer.

-Pettersson säger att nu kommer fakturan på grund av omställningen som Miljöpartiet och deras medlöpare ”glömt” att tala om. Drygt hälften av notan orsakad av efterblivet underhåll som vi betalat för sedan avregleringen, men uppenbarligen inte gjorts. Skattepengarna läggs på annat…

Gänget som inte styr Sverige och kallas Regering. Bild: Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Elnäten kräver investeringar på 670 miljarder kronor

 1. Om ett företag inte underhåller sitt fasta kapital och investeringar så minskar dess soliditet. Om Sverige är ett företag har de senaste 40 årens regeringar sparkat på soliditeten gör att bekosta mångfalden.
  När soliditeten närmar sig noll är det bara ett tomt skal kvar. De som hatar vita svenskar och nationen Sverige vill inget annat än att krossa skalet efter att soliditeten är dränerad!

 2. Ja svenska skattebetalare, plocka
  fram 1000 miljarder över tid. Era skatter
  har gått åt annat …….Arma land

  11
 3. Har själv räknat på det där. LED drar 1/10 av gamla lampor så det behövs sannerligen inte grova kablar för att ge folket i söder ström.

  5 kronor metern på Clas Olsson. en kilometer kostar därvidlag 5000:- 50.000 för 1 mil. Låt oss då anta att det är 150 mil mellan elverk och aporna i Malmö. 750.000 räcker då. Då kan de tända lampan i hyddan innan de skall sova.

  9
  2
 4. Det vore intressant om någon som är oberoende från det gamla gardet och som är expert på elnäten vill berätta hur stora investeringar som krävts om vi hade behållit tidigare princip för produktion och överföring. Jag menar investeringar och inte underhåll.

  Principen var vattenkraft i norr och kärnkraft i syd. Ett antal gasturbiner i reserv vid akuta problem och för start mott dött nät. Dessutom kraftvärmeverk i stora tätorter för fjärrvärme och el på köpet. Om behoven ökar så bygg ett nytt kärnkraftverk.

  Jag har inte som normal Svenssonkund kunnat läsa varför allt plötsligt har blivit så överväldigande dyrt med elnäten.

  Jag har mellan raderna gissat att det beror på vindkraft och solpaneler. Nu ska leverantören kunna styra och läsa av ända hem till min anslutning. De nya ledningarna för vindkraftverken, särskilt till havs, är mycket dyra.

  Varför plötsligt så dyrt när det fungerade tidigare?

  17
 5. Med modulära fjärde generationens kärnkraftverk i närheten av större tätorter och större förbrukare kan miljarderna som den högst tillfälliga lösningen utbyggda stamnät kostar istället användas till att generera kraft istället för att bara flytta problemen till nästa mandatperiod.

  #gillakärnkratellerfrysdådetärvindstilla

  18
  • Jag håller med. Gärna lokala kärnkraftverk som man t ex har i fartyg. Men stamnätet och regionnäten har ju varit nog tidigare. Så många nya storförbrukare har vi inte. Utom elfordon och deras batterifabriker. Då måste man dra en ledning dit. Men så märkligt kan det inte vara.

 6. Det blir en himla massa ledningar till både lands och havs för att få elen från vindmöllorna.

  12
 7. Mycket bra. Detta har vi ju redan betalat för i elnätsavgifter så det är bara att sätta igång.

  24
  • Det handlar i huvudsak om ledningar i nord-syd, som skall ta ned vindkraft från Norrland till Sydsverige. Även ledningar som skall ta iland de vindkraft från de upp mot 40000 vindsnurror, som EU-kansliet beordrat skall sättas upp i Norden. Denna vindkraft skall levereras till Mellaneuropa (på svenska skattebetalares bekostnad).

   Men de missar en väsentlig faktor. Det måste finnas plannerbar el-kraft i södra Sverige (mottagningssidan) också, så att säga i bägge ändar av systemet, för att el skall kunna ”bäras” söderut. Möjligen kan ledningar utan kraft i söder klara 80% av behoven, men systemet blir då superkänsligt för åverkan. Läggs resterande kärnreaktorer i Sydsverige också ned kan ledningar klara ÄNNU MINDRE.

   Konsekvensen blir att Sveriges väg mot U.land går snabbare. Företagsflykten har redan startat. Vi har redan ”energifattigdomsflyktingar”.

   25
   1
 8. Det finns pengar. Vi har betalat elnätsavgifter i många år. Elnätsavgifter som infördes för att underhålla elnätet.

  38
 9. Vad värre är,Sverige är snart en muslimsk
  stat
  Sug på Maggan?
  Orolig inför valet?

  40
  2
  • Du har rätt men de svenska oligarkerna har nog försnillat dessa och vi få pröjsa samma skit en gång till, för – har de byggt ut och säkrat något enda nationelt elnät än 🤭
   Tyvärr är nog detta vår nya verklighet och vi kunde säkert haft något eller några kärnkraft verk igång för desa pengar.

   21
   1

Kommentera