Troligt att Ryssland konfiskerar utländska bolag

RYSSLAND. Att Ryssland faktiskt tar stegat att konfiskera utländska bolag i landet, bland andra Ikea och H&M är ”högst sannolikt”. Det bedömer Per Hammarlund, Rysslandsexpert på SEB till TT.

Vladimir Putin har några vänner kvar, han är också bra på att förstöra för Ryssland.

Det är en slags försvarsmekanism som dels går ut på att försöka rädda jobben och dels på att straffa de bolag som lämnar, säger Hammarlund.

Det är också ett sätt att undvika större priseffekter i landet, enligt Hammarlund: – Om många företag lämnar Ryssland samtidigt och vill sälja sina tillgångar så sjunker priserna kraftigt. Om staten kan hålla dem ett tag kan de sälja av mer gradvis.

På den ryska listan som statliga, ryska nyhetsbyrån Tass har presentat finns amerikanska, Europeiska och japanska bolag från nästan alla ekonomins sektorer, rapporterade CNN tidigare i veckan. Förutom Ikea och H&M finns Toyota, McDonalds, Shell, Volkswagen, Apple och Microsoft bland de nära 60 företagen på listan.

-Pettersson säger att om Putin gör allvar av sitt hot så är det en riskabel väg att gå. Om Ryssland konfiskerar tillgångar kommer det att dröja många år innan några utländska företag vill etablera sig eller investera i Ryssland igen.

För vanliga ryssar innebär det här, förutom att de inte längre kommer kunna köpa Billy-bokhyllor, att en rad jobb går förlorade.

Ryssland kan säkert lägga rabarber på några tillgångar som har ett värde i dag, men inte alls på samma nivå som om företagen hade varit kvar i landet.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Troligt att Ryssland konfiskerar utländska bolag

 1. I de få kvarvarande Diktaturerna i världen är mediacensur och brott mot mänskliga rättigheter statsfäst, precis som i Sverige godkänd EUmedlemstat efter undertecknande av samtliga EU Konventioner och FN deklaration och protesterar inte Sverige medborgare nu så är svensken fast i laglöst land och det behövs inga fler val i Sverige, ty det som nu skett i strid mot alla lagar är enhälligt beslutat av i Sverige samtliga rikspolitiska partier.

  Oavsett politiska åsikter kontra avsaknad av desamma avseende rådande krig i en närstat så bör svenska folket protestera mot att samtliga politiska partier för första gången på århundraden samhälleligt bestämt vilken information medborgarna ska få ta del av, utan jämförande med av andra stater medier rapporterat!
  Ynkligt ryggradslöst är om svenska medborgare fogar sig i av statens rikspolitiker samarbete EU sekteristiska regimer härjningar till bekostnad av kuvade svenska EU medborgare.

  Så ock Europeiska rådets beslut annamt av svenska teleoperatörer utgör att de blockerar unionens alla staters medborgare från att ta del av ryska media RT Russia Today English, Russia Today, RT France, Russia Today Germany och anslöts Post och telestyrelsen i med följd Telia, Tele 2 och Telenor i strid mot av dem upprättade kontrakt blockerat så ock RT och Sputnik News på DNS nivå men med lagar och konventioner som enda stöd informeras att det inte är olagligt att bryta DNS-blockering och det är dessutom enkelt.
  Google Public DNS
  8.8.8.8
  8.8.4.4
  Open DNS
  208.67.222.222
  208.67.220.220
  Cloudflare DNS
  1.1.1.1
  1.0.0.1
  Ändra DNS på Mac OS genom att Öppna systeminställningar -> nätverk -> klicka på avancerat i nedre högra hörnet -> välj DNS -> klicka på plus i nedre vänstra hörn -> fyll i Serveradress och DNS på Window ändras genom att Öppna systeminställningar -> network & Internet -> ändra adapter settings och högerklicka på anslutning. välj properties -> IPv4 -> properties, klicka i use the following DNS server addresses och fyll in server.adress, svårare än så är det inte.

  SEB representant förslag med mer åtskruvade sanktioner kraftigare beständigt börsfall är förhoppningsvis msn anpassat uttalande tillika erinras att önskningar avseende Ryssland kan drabba Sverige som till skillnad skulle vara utslaget för evig tid om rådande bombningar och dödsskjutningar renderar ut i fullt inbördeskrig, ty då lär Sverige precis som i alla inbördeskrigs staters Börser aldrig återhämta sig, till skillnad mot Ryssland vars omedelbara uppgång naturligtvis är avhängigt över hela världen investerare och ryska befolkningens tilltro och stöd för Vladimir Potin.
  Att fördöma flera hundra miljoner människors tilltro till Putin är anmärkningsvärt tillika är att en SEB representant med spekulationer uttalade som sanning avseende så ock schweiziska banksekretessen när dess signum är att inte ansluta i någon stats sanktionsstraff oavsett mot ryssar eller andra nationaliteter, däremot kan uttalandet avseende Bryssel signaler om Swift uteslutning i kommande sanktionspaket ske, med insikt representanterna i Bryssel av dem själva vidimerade okunskap innefattande att de sannolikt inte har en aning om att då slår de ut sig själva och alla andra européer anslutna till Swift.
  Mvh.

  4
  1
 2. Att Putins anfallskrig kommer att både liv och materiell förstörelse det vet vi. Förstörelsen i Ukaina blir till astronomiska belopp. Sanktionerna mot Ryssland blir också astro.belopp. För oss i väst kommer det att svida, men det är alternativet till ett utvidgat krig. Den senile, som någon kallar POTUS, lyssnar på mängder av rådgivare innan han beslutar (var god jmf mårgan som inte fattar något beslutav betydelse).
  Ämnet Ryssland konfiskerar. Rysslands civilflyg består till 80% av Boiing, Airbus, Embrear m.fl. flygplan. Inom kort kan dessa drygt 600 inte vara i luften längre, då väst inte leverar reservdelar och support, vilket innebär att de kan slakta för att få delar och vartefter kommer fler och fler stå på marken och de som flygs saknat rätt dokumentation. Flygplanen är inte luftvärdiga. Ryssland är ett väldigt land som behöver flyget.

  Till er vänstervänner är mitt råd, Ta tåget till hem!

  8
  4
 3. det är meningslöst !! tx ta Ikea man har en del varuhus samt en del tilverkning en byro som heter ivar..
  denna byro tilverkas i ryssland och sälja i hela värden.
  och vad man en gör så kan man förhindra export ? men man kan gortfarande sälga dom i ryssland !en det kan vara svårt att få övriga möbler dom tilverkas lite över allt. och ja tror putin skiter i det ..
  sen har vi olja gas och kärnbränslet det är ju det som ryssland är stora exportörer av .. och om nu vi av någon anledning inte får köpa detta vem är det då som blir lidande på grund av energi brist . det är ju inte otur att oljan i arabländerna håller på att ta slut. och natos intresse är ju att kontrollera energiflödet. .. ch vem är det man få spelar i händerna.. och ju denna gas ledning Nordström 2 den har ju gjort konkurs och det onebär stt ett konkurs bo kommer att sälja den !!
  och frågan är då vem ju antagligen usa ja då är det ju inte längre ryssk olja då är det amerikanska gas och olja och det är uppenbart stt det är ok auu tydkland är deroende av amrikansk gas !!!! rnda dkilnade är stt det är svårare gör ukriana att sno gas och nu är det jänkarna dom bestämmer gas priserna?? så vem är det dom förlorar på detta . ja det enda putin behöver göra är stt införa guldmyntfoten på energin d är oljepriset hondra dollar per fat en dröm lika verklig som yen per fat.
  och usa gör konkurs

  12
  11
  • Du har en poäng,att sälja energi i guld t ex
   guldrubel
   Om alla som säljer energi övergår till guldmyntfot i st.för pappersdollar då kraschar dollarn,

   Du kan få Nobelpris för detta och den store vite senile hövdingen får spader.

   9
   10
 4. En gång kommunist alltid kommunist!
  Läs vänsterkommunisternas valmanifest o förstå vad de vill o att ledarna är mera jämlika än andra med privatkliniker för operation o barn i friskolor listan är lång glöm aldrig det

  21
  3
 5. Sovjet 2.0. En kommunist är alltid en kommunist, opålitlig och munnen full av lögner.
  Han är tyvärr ingen affärsman Putin. Kommer att leda Ryssland i fördärvet.
  Dessutom verkligen korkad. Leder världens största land, kanske rikast i världen och har slott och hus runt om i världen. Va vill han mer? Sitta och gömma sig i en bunker i Sibirien?

  32
  11
  • Han vill bli lika uppmärksammad som Adolf Hitler, denne idiot hade gärna
   avlivat merparten av Europas folk, och Puttin verkar likadan, människor
   har inget värde i hans ögon, men det enda han uppnått är att bli avskydd
   av världens alla länder

   5
   5
 6. Det vore dumt.
  Putin är inte dum,att ta efter den senile store vite hövdingens misstag tror jag inte att Putin gör.

  24
  9
 7. Kommunisterna=vänsterpartiet i Sverige kan emigrera till Ryssland och lämna tillbaka passet och medborgarskapet i Sverige och driva Ikea och HM på sitt eget lilla kommunistiska vis. Massan arbetar, cheferna vilar.

  39
  4
  • > Massan arbetar, cheferna vilar

   Hm, med andra ord inte mycket skillnad med hur det funkade hittills, särskilt om du byter ut ’vilar’ med ’låtsats-arbeter’

 8. Låt dom göra det då, och ta smällen för att ni var så dumma och etablerade er i Ryssland.
  Ryssarna kan ändå inte driva dessa företag vidare på sikt.
  Och lär av denna dyra läropeng, och en gång för alla håll er borta från Ryssland för
  alltid.
  Det går inte att lita på kommunister ser ni väl alla nu då.
  Går inte lita på kommunisterna i Sverige heller.

  51
  4

Kommentera