Ryssland använder klusterbomber i Ukraina

KRIGET I UKRAINA. Dag 16 av den ryska invasionen mot Ukraina drar sig kriget västerut. Flera civila mål har träffats, bland annat ett vårdboende.

Enligt FN finns det ”tillförlitliga rapporter” om att klusterbomber använts av de ryska styrkorna.

Liz Throssell, talesperson för FN:s människorättskontor, säger i ett uttalande på fredagen att man har fått tillförlitliga rapporter om att klusterbomber används i kriget.

Klusterbomber är en typ av bomber som när de exploderar frigör flera mindre bomber. Bombtypen är förbjuden i större delen av Europa enligt ett internationellt avtal, men överenskommelsen har inte undertecknats av Ryssland. Inte heller Ukraina har skrivit under.

”Hittills har 26 sjukhus eller vårdinrättningar angripits av Ryssland”, står det i uttalandet.

”Civila dödas och lemlästas i vad som tycks vara urskiljningslösa attacker, med ryska styrkor som använder explosiva vapen med omfattande räckvidd i eller nära bebodda områden”, säger Liz Throssell.

Världsorganisationen slår också fast att det mänskliga lidandet ökar i Ukraina och att man har bekräftade uppgifter om att nära 550 civila dödats och över 950 skadats sedan kriget bröt ut.

De verkliga siffrorna befaras dock vara långt högre.

Ett särskilt vårdboende i Charkiv träffades under fredagen av ryska bomber, enligt lokala ukrainska myndighetspersoner. 330 personer uppges ha befunnit sig i byggnaden, varav ett 60-tal med rörelsehinder. Ingen människa uppges dock ha skadats i den attacken.

Attacken i Charkiv kommer två dagar efter att ett sjukhus med mödravård i den svårt ansatta kuststaden Mariupol bombades. Minst tre människor miste livet i den attacken.

Ryssland besköt under fredagsmorgonen även militära mål längre västerut i städerna Ivano-Frankivsk och i Lutsk, sydost och nordost om Lviv. Angreppen har bekräftats från ryskt håll.

Fyra underhållsarbetare dödades i Lutsk och sex personer skadades, enligt ukrainska uppgifter.

Attacken sker långt västerut från Rysslands pågående offensiv. Städerna ligger runt 15 mil från Lviv, dit runt 200 000 ukrainare flytt undan striderna.

I den stora industristaden Dnipro norr om Zaporizjzja, attackerades under fredagen också en förskola, ett flerfamiljshus och en skofabrik, uppger den ukrainska räddningstjänsten. En person uppges ha dödats.

Lokalinvånare samlades under dagen för att röja upp bråte och krossat glas efter attacken.

Vi hörde en hög explosion och fönstren gick sönder och delar av taket började falla ned. När det kom en till sprang vi till skyddet i tunnelbanan men den hade också skadats, säger Svetlana Kalasjenko, som bor och jobbar på en klinik nära skofabriken, till AFP.

Vi skulle ha tagit emot folk i dag som behöver mycket hjälp. Vi jobbar med folk med hiv och aids. Nu kan vi inte hjälpa någon, säger hon.

Ryssland verkar också förbereda en attack mot Kiev, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin dagliga uppdatering på Twitter.

”Ryssland kommer sannolikt att försöka återställa och ställa om sina styrkor för en förnyad offensiv aktivitet de kommande dagarna. Detta kommer troligen att omfatta insatser mot huvudstaden Kiev”, skriver departementet.

Ryska fordon som sedan förra veckan har stått i en över sex mil lång kolonn ett par mil från Kiev har spridit ut sig, rapporterar Maxar Technologies, som tog nya satellitbilder på kolonnen i torsdags. En del fordon, stridsvagnar och artilleri har omplacerats och setts i samhällen nära flygplatsen i Hostomel, norr om Kiev.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryssland använder klusterbomber i Ukraina

 1. Attacken mot s k Mödravårdhemmet, som f ö sedan länge var nedlagt, berodde på att anläggningen var bas för terroristerna i (del av) Azov-bataljonen. Sedan spelade de in ett antal videos av ömkliga offer – som var ”skådespelare”. Sannolikt är svenskar inblandade i propagandaspektaklet. Samma metod använde IS rörande White Helmets, vars propaganda främst svenska skattemedel (S resp SIDA) subventionerade.

  7
  2
 2. Vad gör Ryssarna där? Dom säger ju att dom inte anfallit Ukraina,
  vem har då bjudit in dem? Deras lögner når ju upp till Sosseklass?
  Det finnsw bara två orsaker till att befinna sig i någon annans land,
  antingen för att starta krig mot dem, eller att dom välkomnats dit,
  och det senare tror jag inte på!

  4
  3
 3. När det har gått dåligt för ryssen så tar de till terror fullt i klass med islamister.

  2
  5
 4. Om man får vara cynisk så är Rysslands invasion av Ukraina en vinstlott for sossarna!

  15
 5. Makthavare i media gnuggar girigt sina händer, ukrainakrisen överskuggar sverigeutrotningen. Nu vädras vind i seglen för fyra nya år med svenskhatande politik!

  32
  • Ja Du Kerstin Nilsson!

   Enligt FNs kriterier så utsätts Svenska Folket för ett pågående FOLKMORD.
   (Vårt folk minskar i antal. Det är tillräckligt villkor.)

   Barnkonventionen gäller inte svenska Barn. Barnombudsmannen har klargjort det.
   (Klicka på min signatur och läs mer.)
   Redan under Kongokrisen blev jag misstänksam mot FN.

   Hälsningar.
   Tomas.

Kommentera