Terrormisstänkt par utvisade till Iran

TERRORISM. En man och en kvinna i Stockholmsområdet som utretts för stämpling till terrorbrott genom mord utvisades till Iran förra veckan.

Paret greps för knappt ett år sedan och var fram till i december häktade, och sattes i förvar i väntan på utvisningsbeslut efter det att häktningen hävts. Detta eftersom de ansågs utgöra en risk för Sverige, enligt Säkerhetspolisen.

Förundersökningen mot dem har lagts ner i och med utvisningen, och vice chefsåklagare Hans Ihrman säger att häktningen mot dem hävdes när han inte kunde presentera en tidsplan för domstolen.

Det materialet jag hade på mitt bord var inte tillräckligt för att väcka åtal.

Vid häktningen 2021 identifierades paret som en 29-årig man och en 27-årig kvinna med medborgarskap i Afghanistan, men det visade sig senare att de levt under falsk identitet.

***

TIDIGARE 2021-06-03. Migrationsverket missade samtliga varningssignaler

TERRORISM. 2017 kom en man och en kvinna till Sverige för att söka asyl, de uppgav att de kom från Afghanistan och hade tolkbehov på farsi. Det visade sig senare att paret var från iranier från Iran och aldrig borde ha släpps in i landet. Migrationsverket missade samtliga varningssignaler, skriver advokat Nima Rostami på Expressen Debatt.

Säpo bedömer att paret är medborgare i Iran. De har således angett fel identitet, fiktivt asylskäl och därefter planerat terrorbrott. I parets asylprocess finns omständigheter som tyder på en genomtänkt brottsplan och Migrationsverket har i deras asylärende missat samtliga varningssignaler.

Enligt praxis är identitet av central betydelse i asylärenden. Trots en väletablerad praxis råder stora brister i granskningen av ID-handlingar. Även Riksrevisionsverket har riktat skarp kritik mot Migrationsverkets granskning av ID-handlingar vid anhörig- och arbetskraftsinvandring, i synnerhet från oroshärdar där korruption och förfalskning av handlingar är utbrett. Särskilt problematiskt är i detta avseende afghanska handlingar.

-Pettersson säger att släpp inte in så slipper vi enormt mycket problem, för det fåtal som är riktiga flyktingar finns det mängder med fredliga länder där de kan stanna…

När det gäller de välkända ljugande afghanska männen som var uppskov till Gymnasielagen och är ett långvarigt onödigt problem. Hade vi följt lagen och behandlat alla lika hade problemet med afghanerna inte funnits, av de från början c:a 9000 har 127 personer klarat studierna, skaffat ett jobb och fått permanent uppehållstillstånd. Från början såg det ut så här:

 • 0 procent hade giltiga id-handlingar när de sökte asyl.
 • 97 procent är afghanska medborgare
 • 0 procent har tappat sina mobiler som de har för kontakt med släkten.
 • 99,4 procent är män.
 • 49 procent har själva uppgett att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Iran i 10 år.
 • 2 procent av dem som uppgav att de bott i Iran säger att de någon gång rekryterats av den iranska krigsmakten till kriget i Syrien.
 • 78 procent har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
 • 52 av de c:a 9000 är kvinnor.

***

TIDIGARE 2021-05-19. Nya identiteter på häktade terrorparet

TERRORISM. I början på april i år greps en man och kvinna som häktades misstänkta för stämpling till terrorbrott i Stockholmsområdet. När paret häktades i början av april identifierades de som en 29-årig man och en 27-årig kvinna med medborgarskap i Afghanistan. Men det har nu visat sig inte stämma.

Pressbild Säpo

– Efter den utredning som bedrivits har vi till slut lyckats klarlägga att personerna heter något helt annat, är födda tio år tidigare och har ett helt annat medborgarskap än det angivna, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Paret, som sitter häktade sedan den 5 april, är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott, som ska ha skett i Stockholmsområdet mellan den 2 januari och den 2 april.

-Pettersson säger att de är säkert inte de enda med falsk identitet i landet. Troligen kan de räknas i många, många tusental…

***

TIDIGARE 2021-04-06. 2-0 till bortalaget vid terrorhäktning

TERRORISM. En man och en kvinna i 30-årsåldern sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott. Säpo gjorde ett omfattande it-beslag i samband med gripandet. – Analyser pågår, säger chefsåklagare Per Lindqvist.

I fredags grep Säkerhetspolisen mannen och kvinnan, som står skrivna på samma adress, i en insats i Stockholmsregionen. På måndagen häktades de på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott, vilket är den starkare misstankegraden.

I samband med gripandet gjordes beslag av digital utrustning. – Det är ett ganska omfattande it-beslag som har gjorts och analyser pågår, säger Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, som leder förundersökningen.

De två häktade hade varit anhållna i sin utevaro sedan kvällen innan gripandet.

De två misstänkta förnekar brott. Eftersom deras försvarare är belagda med yppandeförbud kan de inte kommentera ärendet mer än så.

-Pettersson ser att varken Säpo eller media säger vilka terroristerna är så jag kan berätta att kvinnan född 1993 lystrar till efternamnet Khormaee och mannen född 1991 heter Malkshahi och jag tror knappast de tillhör Nordiska motståndsrörelsen eftersom de är afghanska medborgare med tolkbehov på farsi. De kom till Sverige 2017.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Terrormisstänkt par utvisade till Iran

 1. Tänk att det måste hända så mycket jävelskap som mord, terror och våldtäkter innan utvisning sker. Det finns ett gammalt svenskar uttryck som lyder mota Olle i grind. För er som inte vet vad det betyder så är det att motverka något INNAN det händer. Vi kan också lägga till vägverkets nollvision.
  När vi så tydligt ser att det blir terror, balkongflygningar, mord och våldtäkter i denna grupp, varför släpper regeringen in fler???
  Vi borde slänga ut muslimer.

 2. Migrationsverket är infiltrerat av muslimer… det finns t.o.m handläggare som inte har svenskt medborgarskap utan själva är migranter från Afghanistan mm. Dra egna slutsatser om vad utfallet blir. Skärskåda Migrationsverket och SÄK klassa handläggarna…

  19

Kommentera