Försvarsmaktens lägesuppdatering gällande omvärldsläget

FÖRSVARSMAKTEN. Insatschef Michael Claesson uppdaterar om hur Försvarsmakten ser på utvecklingen i Ukraina och Sveriges närområde. Med på pressträffen finns även Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret Must, som informerar om förändringar i bedömningen av säkerhetshot mot Försvarsmaktens säkerhetsintressen, bland annat subversion.

Steget Efter

Under pressträffen finns möjlighet för media att ställa frågor. Har du allmänna frågor är du välkommen att kontakta Försvarsmakten via https://www.forsvarsmakten.se/sv/kont…. Vi svarar på frågor som rör Försvarsmaktens verksamhet. Gäller dina frågor civilt försvar, hur du ska skydda dig vid kris och krig, vänd dig till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, msb.se eller till krisinformation.se.

Sovjetunionens ledare Stalin var avskydd på många håll, han var särskilt avskydd i Ukraina där hans politik lett till hungersnöd 1932–33. Miljontals människor dog medan Sovjetregimens ”kornkommandon” utan pardon krävde in de statligt bestämda kvoterna av grödor från de svältande bönderna. Under 2:a världskriget gällde den brända jordens taktik, inte så mycket som ett kilo säd eller en enda liter bensin fick falla i fiendens händer. Allt som gick flyttades österut, det som inte gick att flytta förstördes. Hur det gick för de kvarvarande invånarna ägnade Stalin inte en tanke.

Vi har sett Finska vinterkriget och Fortsättningskriget, uppror slogs ned i Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968, kriget i Afghanistan, första och andra Tjetjenienkriget, ockupation av delar av Moldavien och Georgien, annektering av Krim, stöd till separatister i Donbass och fullskalig invasion av Ukraina, stöd till kommunistiska upprorsrörelser över hela världen. Ryssland har inte blivit världens största land för att de varit snälla och fredliga.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Försvarsmaktens lägesuppdatering gällande omvärldsläget

 1. Det har varit stormöte i Frankrike i natt, efter mycket mat och champagne har man beslutat att Ukraina ligger i Europa.

  5
  1
 2. Det försämrade säkerhetsläget i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina har gjort att Försvarsmakten ändrat sin bedömning om hotbilden mot Sverige.
  Ett väpnat angrepp kan inte längre uteslutas – och nu ber man allmänheten om hjälp med att rapportera in iakttagelser. Periskop och vågor är det som ska rapporteras.

  Snacka om hybris, lilla Sverige är så eftertraktat av andra länder så medborgarna uppmanas att leta vågor på havet. Blir många samtal om en storm drar förbi. Vem har fått svenska politiker och militär att inbilla sig att vi är så viktiga? Aftonbladet skyller dyrare falukorv och makaroner på Putin. Falukorven tillverkas i Sverige av svenska råvaror. Skälet att priserna stiger beror på dyr diesel och el. Någon måste ju stå för notan och det blir vi och det döljs med att det är Puttes fel.

  23
  4
 3. Förut var det Tegnell varje vecka, nu kommer istället ÖB.
  Och vi skall hålla utkik om vi ser nåt skumt, vadå? En rysk stridsvagn?

  18
  4
 4. Ett talesätt, Ryssland är ett land utan Ukraina, Med Ukraina är det ett rike.
  Pettersson beskrivning av Stalins ildåd före och efter WWII är sant. Stalin ersätts nu ersätts av Rysslands president som gör samma folkrättsbrott mot Ukrainas folk.

  När Stalin brände allt framför Hitlers arméer kan det ursäktas med, Hitler brände eller värre, mördade alla icke tyskvänliga med sin SS-förband. Ryslands president terrorbombar mot civila mål och hur det kommer att sluta får historien utvisa. Hitler begick självmord. Världen väntar med spänning,

  Kalle kommer fram till kiosken köper en tidning,
  läser första sidan kastar den.
  Nästa dag kommer Kalle igen, köper tidning läser första sidan, slänger tidningen
  Nästa upprepas kalle beteende, Varpå kiosken ägaren frågar
  – Vad letar du efter?
  – Jag letar efter en dödsannons
  – Ja men kalle, de står ju inne i tidnigen,
  – Inte den jag letar efter.

  #StandWithUkraine

  18
  4
 5. Omvärldsläget uttalar sig Magdalena Anderssons om utan att någon bett om det.
  I Finland är man inte glad över Sveriges uttalanden.
  Hoppas Finland ansöker till Nato själva, Hultqvist och Andersson är inte mycket att
  lita på.
  Sverige har aldrig varit i sämre skick än idag, vi är totalt nedkörda och fel ute i allt.
  Och det är katastrof regeringens fel alltihopa

  32
  4
  • Påminns om boken ”Analfabeten som kunde räkna”, räkna in skatter kan, kunde hon ,men läsa kan hon inte, varken från manuskript eller från historien,

   18
  • Håller inte med om det sista. Nedrustningen av Sverige började någon gång på 80-talet när Soros lekte med den svenska valutan så att hela landet hade kunnat konka. Regeringen Bildt som sagt började nedmonteringen. Sedan har varje regering efter det försämrat för alla utom politiker och politiskt tillsatta chefer. Vi ska inte gå med i NATO (USAs egna armé). Om USA placerar strategiska vapen system i Sverige, kan vi räkna med att bli beskjutna av strategiska vapen, trots att det inte är vårt krig. 2% av BNP ska gå till NATO, var ska dom pengarna tas? Vi har stora utgifter till EU, vi har över miljonen analfabeter som försörjs av bidrag, vi har en infrastruktur som påminner om Afghanistans, i har en sjukvård som -r så dålig att folk dör i väntan på läkare, Sundsvall: en patient på akuten fick vänta 11 timmar på att få träffa läkare). Så det finns många mer angelägna hål att stoppa pengarna än i amerikansk krigsindustri. Säger som Noam Chomsky ”USA är världens största terror stat

   16
   8

Kommentera