Vindkraftsutvecklaren beter sig klumpigt beteende

VINDKRAFT. Renägarna kallar situationen hopplös. Statens förvaltare anser att vindkraftsföretaget Eolus Vind har hanterat ärendet klumpigt. Men företaget själv tillbakavisar kritiken. – Det finns ingen hage. Renen går i granskogen i Vefsn, säger Torstein Appfjell i Jillen-Njaarke renbetesdistrikt, rapporterar NRK.

I generationer har renar flyttat över Øyfjellområdet i Vefsn i Nordland på väg till vinterbete. Området täcks nu av 72 vindkraftverk. Foto: Ole Henrik Kappfjell

Vid Øyfjellet i Vefsn har 72 vindkraftverk satts upp, och projektet håller nu på att slutföras. Produktionen kommer att starta successivt under första kvartalet i år.

Men vindkraftverken hindrar renarna i området från att ta sig till vinterhagen utanför kusten.

Stora delar av renhjorden i Jillen-Njaarke fick därför aldrig vinterbete och nu svälter djuren i vintersnön, enligt renägarna.

Det är helt hopplöst, säger renägaren Torstein Appfjell till Helgelendingen, som först nämnde fallet.

Det sker samtidigt som stora delar av rennäringen upplever den största beteskrisen på länge.

Hos Statsförvaltaren i Nordland följer man noga vad som händer.

Läs mer på NRK…

-Pettersson undrar vad vi ska ha förlustsnurrorna till? Kärnkraft är grönast över en hel livslängd, fem gånger bättre än vindkraft. Så länge vi inte kan lagra vindkraften på ett bra och ekonomiskt sätt så är beviset på dess nackdelar att vi slutade med väderkvarnar för över 100 år sedan, tekniken blev omodern och ineffektiv redan då. Förutom att elda kontanter finns det inget bättre sätt att slösa bort pengar än vindkraft och havsbaserat vindkraftsprojekt är mycket värre än den på land. På filmen eldar Gudrun Schyman upp 100.000 kronor, det kan vara värre än vindkraft…

Vindkraft stör människor, renar och andra djur. Vindkraft dödar örnar och andra flygande varelser, vindkraften är oekonomisk och riskerar balansen i elsystemet. Idag kostar elen i södra Sverige 540 öre/kWh plus skatter och avgifter. Detta trots tusentals vindkraftverk men sex stängda kärnkraftsreaktorer i södra Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Vindkraftsutvecklaren beter sig klumpigt beteende

 1. Vindsnurror ger ultravibrationer ned genom betongfundamenten på havsbotten, som driver bort fiskar från närområdet. Alla vindparker måste byggas på grundbankar och det är där fisken föryngrar resp tillväxer. Även havsdjur lider av ljudtrakasseri – deras ”naturzonars” fungerar inte i den nya ljudmiljön och hittar de inte sin mat, så svälter de ihjäl. Det är illa nog med allt motorljud från sjöfarten.

  Naturförstörarpartierna (och EU) tror att vi gräsrötter skall hålla käft bara för att vi inte okulärt kan se all skadegörelse och död snurrorna orsakar.

  10
 2. De kraftigt miljöförstörande ”fågelgiljotinerna” måste så fort det bara är möjligt monteras ner och utgå från energiförsörjningssystemet !!!

  28
 3. Både vindsnurror och rennäringen är subventionerad samt olönsamma.
  Sluta ge dem bidrag!

  32
  2

Kommentera