Vladimir Putins krig

UTRIKES. Vladimir Putin, född 1952, utsågs som tillförordnad president den 31 december 1999 av den då avgående presidenten Boris Jeltsin, och fram till valet den 26 mars 2000. Då valdes Putin till president för en första period mellan 7 maj 2000 och 2004. Vid valet den 14 mars 2004 omvaldes han för sin andra period till maj 2008. Därefter överlämnade han presidentposten till den nyvalde Dmitrij Medvedev, som tidigare varit hans stabschef, och utsågs själv till premiärminister.

Den posten innehade Putin tills han omvaldes till president för sin tredje period 2012–2018. Den 18 mars 2018 omvaldes Putin återigen för en fjärde period med 76 procent av rösterna. Han är den ryske ledare som suttit längst på sin post sedan Josef Stalin. I Ryssland har presidenten suttit i max två perioder, men Putin har med hjälp av Duman och författningsdomstolen ändrat lagen så han kan sitta till år 2036.

Attacken på Ukraina åtföljs av hårdnande förtryck i Ryssland. Utvecklingen kan väntas fortsätta så länge Vladimir Putin är president. Det är ännu oklart om hans makt stärks eller inte, men Putin kommer att gå till historien som mannen som förstörde Ryssland. Hans irrationella och totalitära styre gör att omvärlden måste utgå från att han är en ledare som kan fatta vilka beslut som helst.

 • Översta bilden: Grosny, huvudstad i Tjetjenien år 2000
 • Mitten övre: Aleppo i norra Syrien år 2016
 • Mitten nedre: Borodyanka, straxt nordväst om Ukrainas huvudstad Kiev
 • Nederst: Vladimir Putin, mannen som förstörde Ryssland i onödan och olagligt
 • Putin har inte förstått: Demokratier krigar inte med varandra. De samarbetar och försvarar demokratin.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Vladimir Putins krig

 1. Varje morgon vaknar jag och hoppas att Putin antingen dött av hjärtinfarkt eller blivit skjuten av någon under natten.

  8
  3
 2. ja detta är nog början på slutet för Putin frågan är vad det kommer att kosta värden ?

  3
  2
 3. ”mannen som förstörde Ryssland”
  Beror lite på hur man ser det. Om Jeltsin linjen fått fortsätta hade Rysslands råvaror vari amerikanska nu. Putin satte stopp för Amerikas utsugning av Ryssland. Amerikanske oligarker tjänade storkovan tills Putte satte stopp. Så det finns ett uppdämt amerikanskt hat gentemot Ryssland. För USA är vana att ta vad dom behöver.
  Jag är inte så där 100% säker på att det är Putins krig. Han hade aldrig gjort det utan Kinas gillande. Så jag tycker att man ska fråga sig vad Kina kan tjäna på det här. Någon i någon kommentar skrev att ”Putin sålt taska till räven (ett begrepp som jag inte hört sedan jag lämnade Dalarna” och den räven heter Xi Jinping.

  15
  13
  • ”Tasken till röven” är uttrycket i västsverige. Det blir en lite annan betydelse. Mer att man gjort bort sig själv.

   7
   1
  • Har du tänkt på att Kina aldrig erkänt Putins anektering av Krim, så han ska inte vara så säker på Kinas stöd.

   USA föredrar att göra affärer, de tar inte vad de vill ha. Se på Japan, Tyskland och Sydkorea. Ryssland hade kunnat vara med I det gänget om Putin valt demokrati.

   16
   4
 4. Storhetsvansinne, mindervärdighetskomplex, paranoid, känslokall, samvetslös, feg, grundfalsk, ynkrygg, barnamördare, m.m. – en sjuk jävel. Reportagen från Ukraina säger det mesta. Paria-Putin med sin junta måste elimineras.

  20
  12
 5. Ni som fortfarande är Putin trogna borde omyndigförklaras och utvisas till ert drömland
  Ryssland.
  När man ser små barn dö i famnen på föräldrarna är alla gränser nådda.
  Ni som tycker det är ok ring närmaste psykmottagning, ni är rejält sjuka i huvudet.
  Putin kommer snart vara död och Ryssland i misär, så går det.

  32
  10
  • Så du menar på fullt allvar att det inte är synd om alla de ryssar som mördats av Ukrainska nazister, nationalist och den ukrainska militären har sig själv att skylla eftersom de bor i Donetsk och Luhansk? Hade Ukraina följt avtalen tagna i Minsk så hade Putin inte haft skäl att marschera in. Men Putin skulle ha stannat vid Donbas och inte fortsatt. fanns liksom ingen mening, om inte det finns en anledning vid namna Xi Jinping

   12
   10
   • Eftersom det inte finns några ukrainare kvar i de ryskockuperade områden Donetsk och Luhansk så faller ditt argument på sin egna orimlighet, tavarish. Om det inte finns några ukrainare så kan de inte mörda några. Sluta upprepa patetisk Moskva propaganda som är så dålig att den imploderar om man bara tänker i två sekunder. Gör om, gör rätt.

    Det sagt, låt oss titta lite närmare på ditt argument rent akademiskt. Är det mord om de försvarar sitt hemland mot ryska ockupanter och kollaboratörer? Alla nationer har rätt att med alla medel försvara sitt territorium. Det territorium som är internationellt överenskommet tillhör nationen i fråga.

    Med ditt argument var de norska motståndsmännen under Andra världskriget mördare för att de slog till och likviderade utlänningar som ockuperade landet och deras inhemska kollaboratörer.

    9
    5

Kommentera