Ryssar flyr till Finland

UTRIKES. Sedan Ryssland startade sitt angreppskrig på Ukraina har Finland märkt av en konstant ström av ryssar som vill ta sig in i landet, rapporterar BBC. Vid Vaalimaa, Finlands gränsövergång mot Ryssland – 19 mil öster om Helsingfors – stannar bussar och bilar för pass- och tullkontroller. Dessa är inte ukrainare, de är ryssar, och även om flödet inte är stort, är det konstant.

Ryska bilar på väg in i Finland. Foto: BBC

En del människor är angelägna om att komma ut ur Ryssland eftersom det finns ett ihärdigt rykte om att president Vladimir Putins regering snart kan införa krigslagar för att hantera demonstrationer mot invasionen av Ukraina.

Med flyg till Europa stoppade är den enda vägen ut ur landet med bil – att passera denna gräns – eller med tåg.

Vi pratade med en ung rysk kvinna som var på väg till väst – en av de lyckliga som hade ett EU-visum innan sanktionerna tillkännagavs. Hon var förtvivlad över det som har hänt. “Människor i Ukraina är vårt folk – vår familj”, sa hon. “Vi borde inte döda dem.” Skulle hon tänka sig att gå tillbaka, frågade jag? “Inte medan vår fruktansvärda regering är där. Det är så, så sorgligt.”

Hon sa att de flesta ryssar inte vill ha det här kriget, men de riskerar att hamna i fängelse om de försöker stå upp mot Putin.

Flera berättar för BBC att de lämnar landet av rädsla för att uppgifterna om att Ryssland är på väg att införa krigslagar stämmer. Då ryska flyg har portats från det europeiska luftrummet anländer de flesta med tåg eller bil, vilket har gjort att tågbiljettpriserna skenar.

Det kommer även folk från andra länder för att flyga från Helsingfors eftersom många flyg är inställda.

Putin påstår att Ukraina är rysk av historiska orsaker. Jag undrar om han funderar på att lämna tillbaka Karelska näset, Narva, med mer av historiska orsaker. Exempelvis Viborg grundades år 1293, när svensken Torgils Knutsson lät uppföra en borg…men historien verkar vara envägs när det gäller ryssar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ryssar flyr till Finland

 1. Se till och stoppa svinen vid gränsen, det har ni gjort bra förut.
  Sisu power Finland 🇫🇮 levererar alltid.
  Ryssarna ska tillbringa sitt liv med aset Putin och inte i Finland

 2. Bara till Polen har över 1 miljon under 8 år flytt från Ukraina?
  Enligt telefonsamtal i P4 i går eftermiddags med en engelslärare så var det folk som demonstrerade i den staden hon befann sig i att de ville höra till Ryssland?
  Direkt sändning så de kunde inte klippa samtalet

  7
  2
  • Vilken stad och land ringde hon ifrån? Var hon ryss? Givetvis finns det en del som vill höra till Ryssland i alla länder, vi har några på bloggen…

   14
   1
 3. Att släppa in några större mängder med ryska medborgare är en risk som inte är värd att ta. Finland borde stänga gränsen. Putte har visat i Georgien och Ukraina att han utan problem använder sig av ursäkten att ryssar eller ryska medborgare påstås fara illa för att invadera andra länder.

  30
  12

Kommentera