Königsberg – Kaliningrad

2013-11-06_2008Kaliningrad fram till 1946 benämnt Königsberg, är en stad i Kaliningrad, den ryska exklav som ligger mellan Polen och Litauen vid Östersjön. Folkmängden uppgår till cirka 450 000 i staden och 950 000 i hela exklaven.

Under namnet Königsberg var staden tidigare huvudstad i den tyska provinsen Ostpreussen, och längre tillbaka var staden hela Preussens huvudstad.

Königsberg var en Hansastad liksom Visby, Lübeck, Greifswald, Stralsund, Rostock, Wismar, Stettin, Danzig, Elbing, Thorn, Königsberg, Dorpat, Reval, Riga, Novgorod och många fler. Hansan var ett handelsförbud.

Kaliningrad var stängt för utlänningar till Sovjetunionens sammanbrott i början på 1990-talet.

Königsberg c:a 1896KNIGSB~1

Dagens Kaliningrad är ett okänt grannland. Här den gamla katedralen. Färdigställt år 1380 men naturligtvis renoverad och ombyggd sedan dess.  Klickar ni ser ni ett svenskt intresse. Katedralen Kaliningrad

Hansestaden Königsberg i nutid.Kaliningrad

5 thoughts on “Königsberg – Kaliningrad

  1. Nyfiken på var Pettersson fått dessa vackra kalorerade vykort från ? Enligt de källor jag har,återstår knappast något av den gamla prakt,som en gång kännetecknade Köningsberg.Det som inte förstördes av västallierade bombplan 1944-45,brände och jämnade ryssarna vid nyårstid 45,med marken.Bl.a tror man att det världsbekanta bärnstensrummet från S.t Petersburg gick upp i lågor,när stadens slott sattes i eld av Stalins armè !
    Nåja,inte första gång ryssarna lyckats dupera väst !

    • Månsson, de två nedersta bilderna är från nutid. Det verkar som staden har börjat rustas upp och en del gamla tyska släkter har börjat återvända till sin forna hemstad. Bilderna hittar jag på nätet…

  2. Dit skulle jag vilja åka ett par dar. säkert finns det många gamla vackra hus kvar, även om en del tyvärr nog är förfallna.

Kommentera