Misstänkt grovt assistansbedrägeri för 12 miljoner i Järfälla

UTRIKES. Tisdag den 15 februari greps sex personer på olika håll i Stockholms län. Två av de gripna är misstänkta för grova assistansbedrägerier och de fyra övriga för grova penningtvättbrott. I utredningsarbetet som ledde fram till gripandet har det påvisats tveksamheter om vårdbehovet hos den som beviljats ersättning och att de assistenter som funnits inte har arbetat i den utsträckning som det begärts och getts ersättning för. De fyra gripna som misstänks för grova penningtvättbrott är de som angetts ha arbetat som assistenter.

Den förlamade araben kostade 17 miljoner, minst. I februari 2017 köpte mannen en Volvo V70. I februari 2018 anmälde familjen bilen som stulen i Märsta. I maj samma år togs foton i Jordanien där mannen poserade i samma svarta Volvo.

Det handlar om att en person som begärt assistens och misstänks ha överdrivit sitt vårdbehov. Detta misstänks ha pågått under en längre tid och vi har tittat tio år tillbaka i utredningsarbetet. Under de tio åren handlar det om misstankar om felaktiga utbetalningar på 12 miljoner, säger Per Wedsmark, utredningsledare på Bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm.

De gripna är både män och kvinnor och de två som misstänks för grova assistansbedrägerier är en man och en kvinna i 40-årsåldern boende i Järfälla kommun.

Samtliga sex förhördes efter gripandet och två anhölls. Anhållandet är hävt men samtliga sex personer är fortsatt misstänkta och utredningsarbetet fortsätter. I samband med gripandet togs bland annat datorer och telefoner i beslag och en analys av detta samt vidare förhör med de misstänkta är en del av det fortsatta utredningsarbetet.

Det handlar om ett misstänkt brott mot välfärdssystemet och brottsanmälan kom ursprungligen från Försäkringskassan. Vi har arbetat med ett antal liknande ärenden och kan i vissa fall se mönster där anhöriga till den person som behöver assistans också är de som anmäls och i ett antal fall har dömts för brott, säger Per Wedsmark.

-Pettersson tror inte de misstänkta heter Andersson, Pettersson eller Lundström. Jag säger inte att det bara är invandrare som begår den är typen av brott, men dom som åker fast har nästan alltid utländsk bakgrund.

Polisen

Läs gärna om Assistansbedrägerier på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Misstänkt grovt assistansbedrägeri för 12 miljoner i Järfälla

 1. Läste att man anmälde bilen stulen men den nyttjades i hemlandet så lägg till försäkringsbedrägeri med

 2. Nä Pettersson, Andersson, Pettersson och Lundström skulle aldrig kunna få assistans i den utsträckningen De får den ifråga satt och indragen

  21
 3. När anhöriga utför assistensen så ligger det ju i sakens natur att vårdbehovet ALLTID överdrivs.
  Allt annat vore ju konstigt.

  Problemet är ju att anhöriga utför assistansen, om han hade fått assistans utfört av kommunalt bolag så hade han inte fått en spänn personligen och dom hade märkt redan första veckan att han simulerar…

  35
  • Nej, behoven överdrivs inte alltid.
   Nu vet jag inte i vilken utsträckning svenskar bluffar när det gäller ass.ersättning, men eftersom alla de fall (och de börjat bli många nu) som man har kunnat läsa om har gällt invandrare, så kan man ju gissa.
   Svenskar tar hand om sina nära/kära utan några större ersättningar och i en SvD artikel för ett par år sedan kunde man läsa att samhället spar över 100 miljarder tack vare dessa.

   16
 4. Önskar jag någon gång fick läsa “Sex personer inblandade i assistansbedrägeri, har i ersättning kvitterat ut över en halv miljon kronor. Samtliga är nu utvisade på livstid.”

  37
 5. Om man tänker på att utländska populationen i Sverige är 20 procent, så tycks överrepresentationen vara anmärkningsvärt hög. Han kan väl utvisas genast eftersom han bluffat till sig vårdpengar och resurser, som han inte ska ha. Jag önskar myndigheterna kunde prioritera de skötsamma Svenska medborgarna. Svenskar, som ibland orättvist förnekas eller i vissa fall orättvist tvingas kämpa för. Den vård de betalt för i decennium och för sitt och sin familjs liv förtjänat.

  40
 6. Eftersom det numera avslöjas allt oftare assistans bedrägerier, så är det bara att hoppas att våra myndigheter har fått upp ögonen för problemet och gör bättre kontroller i fortsättningen. Invandrarna förnekar sig inte.

  43
  • Den “rödgrönbruna röran” vill ju av någon outgrundlig anledning ha ett befolkningsutbyte i Sverige -VEM/VILKA “betalar” dem för att agera på detta sätt. VEM/VILKA har lovat dem vad? Vad har de blivit lovade på WEF-möten, Bilderberg-möten m.m.?? Kanske har ALLA partiledare (utom Afs kanske) blivit lovade guld och gröna skogar – fan trot…

   21

Kommentera